Anställda skär bort mögel på populära osten – nu stoppas försäljningen

En hushållsost på ett fat med en osthyvel ovanpå.

Foto: TT

I en av Skånemejeriers fabriker hyvlas mögel bort från den populära hushållsosten som sedan förpackas om och säljs på Ica. Det avslöjar Aftonbladets och Viafrees program 200 sekunder.
Nu stoppar Ica försäljningen av den aktuella osten.

I flera månader har 200 sekunder, ett webbprogram som sänds på Aftonbladets hemsida och på Viafree, granskat det de kallar ”mögelsnusket” i en fabrik där en av landets mest sålda ostar tillverkas och förpackas. Med hjälp av en dold kamera avslöjas hur mögliga ostar packas upp, hur möglet hyvlas bort och hur osten sedan packas om och skickas ut till försäljning på landets Ica-butiker.

Här är maten du inte ska äta efter bäst före-datum

Det är på Skånemejeriers fabrik som hanteringen har uppdagats. Reportern Robert Aschberg berättar i programmet att mejeriet har tillverkat hushållsosten under tre års tid, och att man har stora problem med mögelangrepp i vakuumförpackningarna. Anställda vittnar om hur de regelbundet beordras att öppna förpackningarna, hyvla bort möglet från ytan och sedan förpacka ostarna på nytt.

Mögelgifter kan vara cancerogena

I klippbilderna från den dolda kameran syns stora mängder möglig ost inne på fabriken. Anställda ses hyvla bort ett tunt lager så att möglet försvinner. Christina Lantz på Livsmedelsverket har också intervjuats i programmet. Hon berättar om riskerna med att äta möglig ost.

– I ost som har blivit möglig kan det bildas mögelgifter. Och de här mögelgifterna kan vara skadliga för hälsan. I värsta fall kan de vara cancerogena. Det är jättebra att företagen tänker på att inte ha onödigt svinn, men det får inte ske på bekostnad av människors hälsa, säger hon till 200 sekunder.

Se också: 6 vanliga hygienmissar (nästan) alla gör i köket

6 vanliga hygienmissar (nästan) alla gör i köket!
Slå på ljud

Anställda vittnar om hur möglet hyvlas bort

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer går ost att äta efter att mögelfläckar och ytterligare minst två centimeter runt det angripna stället har skurits bort. Enligt en anställd på Skånemejeriet är det bara ett tunt lager som hyvlas bort på de angripna ostarna – inte två centimeter.

10 livsmedel som kan förgifta din hund!

– Det är knappt några millimeter. Vi har ju fått direktiv från arbetsledningen om att det inte ska synas att man har hyvlat på osten. Så lite som möjligt ska man ta, säger den anställda, som vill vara anonym, i programmet.

Ica stoppar försäljningen av osten

Den anställda uttrycker också oro över att behöva jobba flera timmar om dagen i en miljö där det uppenbarligen finns mögelsporer. Hen säger att det här är något man som anställd mår dåligt av och att det inte känns bra att lura konsumenterna. Men produktionschefen på Skånemejerier säger till 200 sekunder att han inte känner till några mögelangrepp på fabrikens ostar. Han vill i övrigt inte lämna några kommentarer.

Efter avslöjandet meddelar Ica nu att de stoppar försäljningen av den aktuella osten. Lena Sparring, kvalitetschef på Ica Sverige, säger att man inte tidigare fått några indikationer på att det skulle gå till så här.

– Vi nåddes av uppgifterna nu på morgonen när ni publicerade det och tar det på största allvar. Vi behöver reda ut vad som har hänt. Tills vidare har vi säljstoppat Ica:s hushållsost, säger hon till Aftonbladet.

Skånemejerier erkänner uppgifterna

På måndagseftermiddagen uttalar sig Skånemejerier om uppgifterna. Till 200 sekunder skriver kommunikationsdirektör Anette Gregow så här i ett mejl:

”Hittills under 2020 har Skånemejerier producerat 1 546 930 hushållsostar. Av dessa har 6 384 hushållsostar paketerats om. Den exakta procentsatsen för ompackade hushållsostar under 2020 motsvarar då 0,41%. Ompackning sker av olika skäl som exempelvis förpackningsfelaktigheter eller vid förekomst av ytmögel.”

Hon poängterar vidare att företaget följer Livsmedelsverkets regelverk i hanteringen av livsmedel och att detta sker utanför den ordinarie produktionen. Enligt ett pressmeddelande ska Skånemejerier i framtiden inte ompaketera ostar som varit utsatta för mögel.

Nytt test visar: Vanliga kaffefilter innehåller stora mängder bly
Fusket med ”finaste” olivoljan – mer än 80 procent är felmärkt