Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Loppistips Kända brottsfall Livet med katt

April, april... – därför luras vi på första april

27 mar, 2023
author allas.se redaktionen
allas.se redaktionen
Idén att vi ska skoja med varandra på första april har många år på nacken, faktiskt flera hundra. Det första kända svenska aprilskämtet är från 1742. Sedan dess har det skojats hej vilt. Vad hittar du på för lurigt på lördag?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Seden att skämta på första april är urgammal, men teorierna om hur det hela började varierar. En källa säger att den uppstod i antika Rom, i samband med en årlig festival/högtid. Då roade man sig med att lura varandra och att den vanan har fortsatt fram till i dag. En annan teori bygger på att man under 1500-talet firade nyår första april. Men 1562 bestämde dåvarande påven, Gregorius, att alla kristna skulle få en ny kalender, där nyår firades 1 januari. Men det var inte alla som visste om den nya kalendern, utan fortsatte att fira nyår 1 april. De som visste bättre hånade de ovetande och kallade dem "aprildårar".

Se också: Aprilskämten vi aldrig glömmerBrand logo
Se också: Aprilskämten vi aldrig glömmer

Det man däremot vet med säkerhet är att många länder och kulturer firar in våren på detta skämtsamma sätt. I Storbritannien, Irland, Kanada, USA, Australien och Nya Zeeland kallar man dagen för ”All fools day” eller ”April fools day”. Blir man lurad i Frankrike kallas man i stället för en aprilfisk: ”un poisson d'avril” .

Det första dokumenterade skämtet

Det första dokumenterade svenska aprilskämtet är från 1742. En skojare lurade en hel församling genom att sätta upp ett anslag där det stod att gudstjänsten skulle börja en timme tidigare än vanligt.

På 1950-talet började aprilskämt dyka upp i svenska tidningar och Göteborgs-Posten var tidigt ute. Första april 1950 meddelades i tidningen att Öland slitit sig i en kraftig vårstorm och var på väg in mot Småland. Men risken fanns att vinden kunde vända och då skulle Öland driva mot Ryssland… Sedan dess har det nästan blivit tradition att tidningarna ska innehålla något lurt.

Annons

Västerviks Tidning skrev en första april för många år sedan att torget i staden blivit strömförande på grund av en trasig elkabel i marken. Det var inte farligt, men "kunde vara obehagligt". Folk rekommenderades därför att gå runt torget. De som ändå ville korsa torget ombads ha gummistövlar på sig. Sedan satt alla redaktörer på tidningen. Vid fönstren och såg stadens invånare gå runt torget.

Andra kända skämt

Från Malmö kommer ett av de mest klassiska aprilskämten genom tiderna. På första april för några år sedan meddelades på Malmö FF:s hemsida att skyttekungen Niklas Skoog var sponsrad av en anonym person och att han fortsättningsvis skulle spela i röd tröja, medan de övriga spelarna behöll sin ljusblå.

Ett annat uppmärksammat skämt var när Dagens Nyheter den första april 1980 skrev att sommartid hade införts i smyg. Alla klockor gick fel, ingen visste vad klockan egentligen var, och totalt kaos rådde överallt, enligt DN. Men i verkligheten infördes sommartiden den 6 april 1980 och från 1981 började den istället den sista söndagen i mars.

Ännu roligare var det 1962 då Sveriges Television för första gången genomförde ett aprilskämt. Som de flesta av oss minns eller hört talas om meddelade den legendariske radio och tv-profilen Kjell Stensson att man kunde få färgteve genom att lägga en nylonstrumpa över skärmen. tro det eller ej, men det var många som gick på skämtet och sprang iväg till byrån för att leta fram ett par strumpor.

Annons