Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Ingrid lurades på pengar av kärleksbedragare: ”Bestämde mig för att ta mitt liv”

02 feb, 2023 
Birgitta Lindvall Wiik
Profilbild på Ingrid Bridelöv Wiklund. Hon ser allvarlig ut.
I dag använder sig Ingrid Bridelöv Wiklund av sina egna erfarenheter för att hjälpa andra.
Dave påstod sig vara en amerikansk militär. Han skickade en vänförfrågan till Ingrid Bridelöv Wiklund i Piteå, som snart blev förälskad. Det tog lång tid innan Ingrid förstod att Dave hade lurat henne på pengar, tillit och en framtid. Till slut såg hon ingen annan utväg än att dö.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lurad på pengar, kärlek och en framtid som skulle vara rosenröd, var den själsliga smärtan så stor att Ingrid Bridelöv Wiklund, 74, inte såg någon annan utväg än att avsluta sitt liv.

Se också: Experten: Är du offer för ekonomiskt våld?Brand logo
Se också: Experten: Är du offer för ekonomiskt våld?

Med ett brustet hjärta, en trasig själ och fylld av skuld och skam lämnade hon mobiltelefonen hemma för att ingen skulle kunna spåra henne. Sedan gick hon iväg mot skogen och sjön där hon tänkte dränka sig.

Ingrid sänkte sin kropp i vattnet och var redo att dö, men hon förmådde inte löpa linan ut.

Ingrid irrade runt i skogen. Hon hörde polispatruller med hundar som letade efter henne, men hon kröp ut i vattnet och gömde sig i vassen. Polisen hittade henne inte. Vilsen, frusen och gråtande fortsatte hon genom skogen och kom till ett gammalt garage där hon riggade en snara för att hänga sig. Det lyckades nästan.

Annons

Mardrömsnatten ville aldrig ta slut. Tårarna rann i en strid ström och händer och fötter värkte av kylan. Till slut letade sig Ingrid hemåt igen och nästa dag blev hon inskriven på psyket.

Hon är snyggt klädd, har lagda lockar och berättar att hon är utbildad distriktssköterska och barnmorska. Hon deltar aktivt i kvinnojouren, målar tavlor och skriver.

– Det jag berättar hade nog ingen kunnat tro om mig, men jag har försökt släppa skulden och skammen. Jag har inte gjort något fel. Det är jag som är brottsoffret, som blivit lurad och bedragen. Jag drömde bara om kärlek och spänning under den sista tiden i livet.

I vardagsrummet hemma i Piteå har Ingrid radat upp tavlor som beskriver den utsatthet, hjärntvätt, kärleksbombning, utpressning, smärta och sorg hon gått igenom sedan hon bekräftade en följarförfrågan på Instagram hösten 2018. Profilbilden visade en tjusig, amerikansk militär, som kallade sig Dave. Han ville bli hennes vän.

Närbild på en tavelbild, målad av Ingrid.
Temat är Ingrids konst är genomgående. Ingrid föreläser också om kärleksbedrägerier och ger snart ut en bok i ämnet.

Ingrid hann bara acceptera hans förfrågan innan första privata meddelandet kom: ”Hello my beautiful love.”

Annons

– Jag svarade ”Hello” och fortsatte att konversera på min skol-engelska. Dave strödde komplimanger omkring sig och förklarade hur vacker jag var och att han älskade mig. Jag skrev att han kan väl inte älska mig eftersom vi aldrig hade träffats och inte känner varandra. Jag var dessutom gift sedan många år.

Skickade intim film

Meddelandena fortsatte att dugga tätt och var fyllda av kärleksförklaringar som till slut fick Ingrids hjärta att smälta. Dave skrev att han var en högt uppsatt militär på ett fredsbevarande uppdrag i Syrien. Hans fru och dotter hade dött i en bilolycka och nu fanns bara en 15-årig son kvar i USA. Där hade Dave en jättevilla med betjänter.

– Dit ville han att vi skulle flytta och jag skulle få köpa precis allt jag önskade mig. Dave var väldigt övertygande och jag blev förälskad. Därför lät jag mig övertalas att spela in en intim video åt honom. Han ville se min vackra kropp. Jag låste in mig i badrummet och filmade. Jag gjorde precis som Dave sa och skickade sedan videon till honom.

Annons

Ingrid skakar på huvudet och säger att hon i efterhand förstått att syftet med filmen var att den skulle användas mot henne som utpressning.

Ingrid står utomhus i röd dunjacka.
”Jag ska skjuta dig i bitar” var hans sista ord, berättar Ingrid.

Vid det här laget var Ingrid så insnärjd i Daves lögner att hon gjorde nästan vad som helst som han bad om. Hans hjärntvätt hade lyckats.

– Jag var i klorna på en diabolisk, kriminell bedragare men det förstod jag inte då.

Jag var i klorna på en diabolisk, kriminell bedragare men det förstod jag inte då.

Dave ville träffas. Det ville förstås Ingrid också, hennes och Daves relation hade ju fördjupats. Han skulle ta ledigt och flyga till Stockholm.

Annons

Så jobbar Ingrid mot bedrägerierna

 • Sprider information och upplyser om skam- och skuldbelagda digitala kärleksbedrägerier.
 • Varnar för bedragare som tömmer börsen, krossar hjärtat, trasar sönder själen och lämnar offret i spillror.
 • Ger faktakunskap om hur man skyddar sig från att bli lurad.
 • Vågar prata, vågar lyssna, vågar hjälpa.
 • Förebygger att någon blir utsatt.
 • Hjälper den som finns i ”kärleksbubblan”.
 • Är stödperson.
 • Uppmanar att polisanmäla.
 • Uppmanar att kontakta banken.
 • Uppmanar att söka professionell hjälp, eventuellt traumabehandling.

Dave påstod att Ingrid blev inskriven som generalens fru i stabs-chefens loggbok, och då var det hennes uppgift att begära ledigt för Dave. Och dessutom betala hans flygresa. En mycket dyr resa, eftersom en högt uppsatt general måste ha ett privat militärflygplan och livvakter med sig.

– Dave bedyrade att FN skulle ersätta mig för utläggen och jag längtade efter att träffa honom. Så jag skickade pengar och åkte till Stockholm där jag checkade in på ett hotell och gjorde mig fin för honom. Men när jag skulle möta Dave på Arlanda så kom han aldrig, och det gick inte att få tag i vare sig honom eller stabschefen.

Annons

"Dave" dog men återuppstod

Efter några dagar fick hon ett meddelande från stabschefen att Dave hade ramlat i en rulltrappa, brutit benet och fått en hjärnskakning. Han vårdades på ett militärsjukhus.

– Jag tyckte så synd om honom. Han berättade hur eländigt det var på sjukhuset, hur skadad och nedstämd han var och hur mycket han längtade efter mig. Läkaren hade konstaterat att det skulle bli svårt för honom att gå tillbaka ut i fält och möjligheten att gå i förtidspension kom upp till diskussion.

Dave förklarade att hans läkare kunde skriva ett intyg men att ett sådant skulle kosta väldigt mycket pengar. Bedragaren hade hjärntvättat Ingrid och hade nu full kontroll över henne. Han styrde hennes handlingar och fick henne att göra saker som hon normalt aldrig skulle ha gjort.

Internetbedragaren "Dave", en amerikansk militär.
Profilbilden som ”Dave” använde sig av föreställde egentligen den högsta chefen på flygvapnet i USA.

Under tio månader bombades Ingrid med meddelanden och samtal dygnet runt och hon snärjdes ini den ena lögnen värre än den andra. Dave hotade att ta sitt liv och det var hennes fel.

Annons

– Bedragarens strategi för att pressa offret på pengar är att hota med att ta livet av sig om hon inte skickar pengar. En kväll fick jag beskedet att han gjort ett självmordsförsök som misslyckades. Bedragarna sa att hans njurar kollapsat av drogerna han använt.

Lögnerna blev bara värre och värre. Dave behövde genomgå en dyr njurtransplantation, men dog. Efter några veckor återuppstod han. Sonen i USA behövde pengar till kläder och en ny dator.

Ingrid skickade över pengar vid flera tillfällen, bekräftelsen och kärleken hade blivit som en drog.

Ingrid sitter vid datorn. Hon har en vit sjal runt halsen och svarta glasögon på sig.
Ingrid blev manipulerad att skicka en intim film på sig själv, som ”Dave” utnyttjade för att utpressa henne med.

Att föra över pengar var krångligt och hon fick olika instruktioner, men ibland misslyckades överföringarna. Då kunde Ingrid bli utskälld och hotad. Hon blev uppringd mitt i natten av den som kallade sig för stabschefen. Han hotade att lägga ut den intima videon som hon skickat till Dave och sprida den på Facebook om hon inte betalade pengarna.

Annons

– Jag kunde inte förstå hur han kunde ha den videon jag skickat till Dave. Det var ju en privat sak mellan oss!

Ingrid gick långa promenader för att kunna prata i lugn och ro med den hon trodde var Dave och till slut bestämdes att han och sonen skulle flytta till Sverige. De skulle gifta sig. Ingrid förberedde deras ankomst, hon skaffade en ny bostad, kontaktade kyrkan och Migrationsverket.

– Det var kvinnan på Migrationsverket som till slut fick mig att vakna ur mardrömmen. När jag förklarat läget, sa hon med skärpa i tonen att det varken fanns någon amerikansk general eller någon son. Jag hade blivit grundlurad. Hon hade tagit del av många liknande historier och bad mig genast blockera Daves konto.

Ingrid konfronterade Dave. Hon skrev att hon avslöjat honom som en bedragare och hon inte skulle skicka en enda krona till.

Annons

– Då ringde han upp mig och skrek i telefon att jag var en ful och otäck person, som inte var värd att gifta mig med den fine generalen.

”Jag ska skjuta dig i bitar” var hans sista ord.

Konsten hjälpte henne

Ingrid visar målningen som hon kallar Spillror. Det är ett av konstverken som hon gjort för att bearbeta det digitala kärleksbedrägeriet, som satt djupa spår i henne. Traumat efteråt har varit tungt.

Jag orkade inte med sorgen, skulden och skammen...

– Det är min snara om halsen resten av livet. Det var efter det sista samtalet som allt svartnade och jag bestämde mig för att göra slut på mitt liv. Jag orkade inte med sorgen, skulden och skammen. Han hade hotat att döda både mig och min familj.

Efter att hon kraschat låg Ingrid på sjukhus i några veckor. Hon plågades av sina upplevelser och orkade inte anförtro någon om vad hon varit med om. För att bearbeta traumat började hon i stället att berätta om kärleksbedrägeriet genom sina målningar.

Ingrid håller i två tavlor.
Ingrid bearbetar det hon varit med om med sin konst.

Ingrid fick också kontakt med andra utsatta kvinnor, och genom att dela erfarenheten med andra lättade de svåra skamkänslorna. Nu skäms hon inte längre.

Annons

– Jag polisanmälde bedragaren, men efter fem dagar fick jag besked av polisen att ärendet inte går att utreda, eftersom brottet har internationell koppling. Jag har engagerat mig för att förhindra att andra ska behöva gå igenom det digitala våld som jag upplevt.

Det är också därför Ingrid så öppet berättar sin historia. Hon föreläser om kärleksbedrägerier och hon ger snart ut en bok i ämnet.

Släpp aldrig in bedragaren i ditt liv, glänta inte ens på dörren.

Hennes viktigaste tips till andra är att aldrig godkänna vänförfrågningar från okända.

– Släpp aldrig in bedragaren i ditt liv, glänta inte ens på dörren. Bedrägerierna börjar vid första meddelandet och bakom bilden på den tjusiga generalen döljer sig en fattig bedragare utan skrupler.

Polisens råd vid bedrägerier

 • Kontakta din bank direkt. Om en transaktion nyss har genomförts kan banken ha möjlighet att stoppa den.
 • Anmäl till polisen.
 • Ta hjälp och stöd av personer i din omgivning. Du kan även kontakta Brottsofferjouren.
 • Avbryt all kontakt, även med personer som påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.

Källa: Polisen

Annons