Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Tindersvindlaren: Svenska Pernilla avslöjade storbedragaren Simon Leviev

30 nov, 2019 
Henrik Högström
Diamanthandlaren Simon Leviev bjöd flott och strödde pengar omkring sig. Men notan för privatflygen, lyxmiddagarna och hotellsviterna fick andra stå för. När sanningen gick upp för svenska Pernilla hjälpte hon till att avslöja bedragaren.
– Han har svindlat människor professionellt sedan han var tonåring. Han är en sjuk människa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En populär uppfattning om bedrägerier går ungefär ut på att folk köper lögner som är stora och upprepas ofta. Ju större, desto bättre.

Och berättelsen om den misstänkte storbedragaren Simon Leviev passar väl in i den mallen.

Se också: Christinas dotter Marie mördades

Christinas dotter Marie mördades – nu kan ny teknik avslöja mördarenBrand logo
Christinas dotter Marie mördades – nu kan ny teknik avslöja mördaren

Leviev greps i somras i Aten misstänkt för en rad internationella bedrägerier. På bilderna som kablades ut av nyhetsbyråerna syns en stilig ung man i t-shirt, välvårdat skägg och glasögon. Det är bara handbojorna och poliseskorten som skvallrar om att det är en misstänkt brottsling.

En av målsägarna är svenska Pernilla, 32, som lånade ut 500 000 kronor till vad hon trodde var en vän i knipa.

– Jag är ju tillbaka där jag var när jag var 23 igen, men jag kämpar varje dag. Och jag är inte Greta, 75 år, som har blivit bedragen. Jag kommer att ta mig upp igen, säger Pernilla.

Tinder-matchning

Hon berättar sin historia i kronologisk ordning. Det hela är, konstaterar hon själv, flera gånger, svårt att tro på. Nästan som ett Hollywood-manus.

Annons

Allt började med en Tinder-matchning i februari 2018. Simon försökte bjuda ut henne men just då hade Pernilla fullt upp med annat.

– Redan efter två dagar försökte han bjuda ner mig till Barcelona. Han ville flyga in mig med privatjet. Men jag tackade nej. Det var lite väl tidigt för sånt.

Pernilla tillsammans med Simon Leviev i en nattklubbsliknande miljö.
Någon romans följde inte av Tinder-dejtandet. Däremot tyckte Pernilla mycket om Simon som en vän, innan hon förstod att han var något helt annat.

Simon fortsatte med charmoffensiven och några veckor senare tackade hon ja till en helg i Amsterdam. Han var snygg och kul. Det kanske skulle kunna bli nåt.

– Då hade han inte berättat mycket mer om sig själv än att han var i diamantbranschen och att han reste mycket i jobbet. Jag hade dejtat en kille i diamantbranschen tidigare så jag tänkte bara ”ooh ooh here come’s another one”.

Annons

Diamanthandlaren bjöd på lyx

Simon bokade hennes biljetter och väl i Amsterdam fick hon komma till hans hus. Tre våningar och takterrass på bästa läget i stan. Helgen blev lyckad. De festade tillsammans på de flådigaste klubbarna. Åt gott och drack ännu bättre. Det blev ingen romans men det fanns kemi.

Vi hade jätteroligt ihop, skrattade mycket. Det kändes som om vi hade känt varandra i hundra år

– Vi hade jätteroligt ihop, skrattade mycket. Det kändes som om vi hade känt varandra i hundra år.

Den unge diamanthandlaren var inte ensam. Hans assistent fanns också på plats i Amsterdam. Simons livvakt var bortrest över helgen. Jobbet gjorde sig påmint då och då. Ibland fick Simon gå undan för att ta affärssamtal i ett angränsande rum och här och var låg det handlingar med diamantfirmans logga på.

Simon var känd i nattlivet. Det var ”Hello Mr Leviev” och ”Nice to see you again Mr Leviev” på restauranger och klubbar. Det var mer rysk kaviar än kebab om man säger så.

– Bara det bästa av det bästa. Han snålade inte, säger Pernilla.

Utvecklades till vänskap

Helgen i Amsterdam blev grunden till en fast vänskap. De hade daglig kontakt och till påsken kom Simon till Stockholm för att träffa Pernilla. Den här gången hade han livvakten med.

Annons

– Han var typ två meter lång och två meter bred, säger Pernilla.

Precis som tidigare bodde Simon så flott det gick och tog notan när de var ute. Men nu förstod Pernilla också att han levde under stress. Simon och livvakten pratade om säkerhetsfrågor och lät mellan raderna antyda att det fanns mäktiga intressen som ville honom illa. Och som miljonärsson och diamanthandlare så lät det rimligt i Pernillas öron. Hon hade ingen anledning att misstro sin vän.

– Jag fick hela tiden träffa människor som bekräftade hans identitet, säger Pernilla och berättar att Simon också hittade på lekfulla anledningar att visa upp sitt pass.

Kallade sig Simon Leviev

Där stod det mycket riktigt Simon Leviev. Och om Pernilla hade googlat hade hon lätt kunnat hitta Simons ”pappa”. Den kände och stormrike diamanthandlaren Lev Leviev. Vid ett annat tillfälle, under en weekendresa i Rom, får hon träffa Claudia som berättar allt om Simons familj. Hans pappa, hans farbror och hans syster.

– Det var ju som ett skådespel hela helgen, säger Pernilla

Simon Leviev med sin livvakt någonstans i Europa.
Simon med sin livvakt någonstans i Europa.

Simon lever upp till rollen av internationell diamanthandlare i allt han gör. Flyger kors och tvärs över Europa i privatjet, kör Ferrari och bokar in en Rolls Royce med privatchaufför för att åka på utflykt.

Annons

Under hösten fixar Pernilla en födelsedagsfest för Simon i Stockholm. En överraskningsfest. Han är rörd av omtanken och berättar att det inte är så lätt för honom att hitta riktiga vänner.

– Då hade han lite offerkofta på sig. Sa att han inte hade så bra kontakt med sin familj.

Han pratade om att folk bara är ute efter pengar, att det aldrig är någon som bryr sig på riktigt. Säkerhetssituationen är ständigt närvarande i Simons liv. Nu får Pernilla veta att det hettat till i Israel. Simons släktingar har åkt fast för diamantsmuggling och företagets tillgångar har frysts av myndigheterna. Nyheter som går att bekräfta med en enkel googlesökning.

För att Simon ska få rätsida på affärerna och kunna hjälpa sin familj måste han låna pengar. Han tycker uppenbarligen att det är pinsamt men undrar om Pernilla kan låna honom 250 000 kronor, bara under några veckor. Simon nämner också hoten mot honom som kommer från konkurrenter. Eftersom Pernilla tillhör hans inre krets så skulle hotbilden kunna vidgas till att röra henne också.

Annons

Pernilla lånade ut pengar

Pernilla ställer upp. Det är ju en vän som behöver hjälp och det handlar bara om några veckor. Men här börjar det komma grus i maskineriet. Simon behöver lite mer pengar för att skicka en advokat tur och retur till Bangkok. Kan Pernilla ställa upp? Hon sätter in mer pengar men börjar också känna tvivel. Simon försäkrar henne om att det är lugnt på alla olika sätt.

Han sa att jag var den ende som ställt upp för honom

– Till slut skickar han kvitto på en banköverföring där han till och med lagt på lite mer än vad jag lånade ut. Dokumenten ser äkta ut och jag får också meddelande som stöder att allting kommer att ordna sig.

Enligt hennes bank ser överföringen också ”äkta” ut. Pengarna har visserligen inte förts över till hennes konto än men det finns säkert någon förklaring till det någon annanstans i systemet. Simon skickar ett nytt kvitto på en överföring. Det är en mycket högre summa än vad hon lånat ut. Ett sorts plåster på såren och ett kvitto på hans tacksamhet.

– Han sa att jag var den ende som ställt upp för honom.

Annons

Men pengarna kommer fortfarande inte in på hennes konto och Simon fortsätter att komma med undanflykter. Till slut lovar han att flyga till Sverige med pengarna i kontanter.

Journalist på VG avslöjade bedrägeriet

Några veckor in på det nya året ringer en journalist på den norska tidningen Verdens Gang. De har stött på Pernillas namn i samband med ett annat ärende. Det handlar om en ung kvinna i Norge, Cecilie, som man misstänker har blivit svindlad på runt två miljoner kronor. Den misstänkte svindlaren är en man som norskan mött på Tinder. Mannen Pernilla känner som Simon Leviev.

Simon Leviev, eller Shimon Hayut som han egentligen 
heter, i sällskap med sin livvakt, två kvinnliga
 ”assistenter” samt två andra kvinnor.
Simon Leviev, eller Shimon Hayut som han egentligen heter, i sällskap med sin livvakt, två kvinnliga ”assistenter” samt två andra kvinnor.

– Då rasar mitt liv samman, säger Pernilla när hon inser vad hon blivit utsatt för.

– Det handlade inte om pengarna utan att du haft en grupp människor efter dig som varit ute efter att ödelägga ditt liv.

Annons

Reportrarna på VG berättar att hennes vän Simon suttit fängslad i Finland för bedrägerier tidigare. Han är misstänkt för bedrägerier i Tyskland och England också. Pernilla och Cecilie går med på att samarbeta med VG för att exponera honom. De vill få ut hans ansikte offentligt så att fler slipper råka illa ut. Pernilla håller kontakten med Simon och låter VG dokumentera när hon konfronterar honom på telefon.

Begärs utlämnad till Israel

När VG går ut med sitt avslöjande i februari finns det flera pågående utredningar mot Simon Leviev. Det handlar inte bara om krav från lurade kvinnor utan även om privatflyg som inte blivit betalda, förfallna hushyror och liknande ”springnotor”.

Rubrikerna gör att bilderna på Simons ansikte sprids. Under sommaren grips han på flygplatsen i Aten och begärs utlämnad till Israel.

– Jag var ju så lycklig när de tog honom, säger Pernilla.

– Jag och Cecilie har verkligen krigat för att få stopp på honom.

Bedrägeri är ju så skambelagt. I samhällets ögon är du ju dum i huvudet om du blir drabbad

Hennes ärende utreds av polisens bedrägerisektion i Stockholm. Men pengarna är borta och Pernilla räknar inte med att få igen dem. Det är inte bara bankkontot som fått sig en knäck. Hon inser att frågan alla ställer sig är hur hon kunde gå på en sån blåsning.

Annons

– Bedrägeri är ju så skambelagt. I samhällets ögon är du ju dum i huvudet om du blir drabbad. Nästan som att man får skylla sig själv, säger Pernilla som menar att det är många faktorer som spelat in.

Heter egentligen Shimon Hayut

Simon är ett proffs på vad han gör och har gjort det länge. Enligt VG:s kartläggning heter han egentligen Shimon Hayut och har en lång historia av olika sorters bedrägerier.

Simon Leviev med 
flickvän vid poolen. 
Pernilla träffade 
flickvännen flera gånger, bland annat på 
Mykonos och 
i Rom.
Simon med flickvän vid poolen. Pernilla träffade flickvännen flera gånger, bland annat på Mykonos och i Rom.

Enligt Times of Israel började det tidigt. Shimon Hayut stal från en familj han satt barnvakt åt. Vid ett annat tillfälle ska han ha stulit från en familj där han jobbade som hantverkare. I ett tredje har han lurat vänner till familjen i New York. Shimon, som vid tillfället var 17 år, lånade familjens lägenhet en helg. Pappan i familjen berättar för VG att 17-åringen även passade på att använda hans kreditkort till att shoppa och hyra en Rolls Royce bland annat. Kreditkortsnotan landade på 42 000 dollar för tre dagar.

Annons

– Han har gjort det här professionellt sedan han var tonåring. Han kan inte ha en relation, han kan bara bedra. Det är ju inte bara andra människor och företag han blåst. Han har även bedragit sin familj. Så han bryr sig inte om någon annan än sig själv. Det finns inga gränser. En sjuk människa, säger Pernilla.

Pernilla kritisk mot systemet

Samtidigt kan hon inte låta bli att vara förbannad på de systemfel som gjort det möjligt. Han var ju efterlyst för brott under tiden som han lurade både Cecilie och Pernilla och flög kors och tvärs över Europa. Hur har han kunnat få härja fritt med tanke på att han precis avtjänat straff för ett liknande brott.

– Han har ju varit efterlyst och det är ju inte så att han har gömt sig precis, säger Pernilla som menar att det inte blev fart på någon av utredningarna förrän VG började nysta i det.

Shimon Hayut, alias Simon Leviev, greps i Aten i somras.
Shimon Hayut, alias Simon Leviev, greps i Aten i somras.

För Pernilla är det fortfarande självklart att man hjälper en vän i nöd. Samtidigt har hennes möte med Simon Leviev gett henne en inblick i vad ett förtroende kan kosta.

Annons

– Jag litar inte på någon.

Leviev/Hayut nekar till anklagelserna

Simon Leviev/Hayut har i en intervju med israeliska Channel 12 svurit sig fri från anklagelserna. Han menar att kvinnorna fått roa sig och se världen på hans bekostnad och i hans sällskap. Han nekar till att ha utgett sig för att vara någon annan än sig själv trots namnbyte.

– Jag har rätt att välja vilket namn jag vill. Jag har aldrig utgett mig för att vara någons son men folk använder sin fantasi.

I oktober flögs Simon Leviev från Aten till Tel Aviv där han ska ställas inför rätta. Då var det ännu oklart om Pernillas ärende skulle gå till åtal och om de israeliska myndigheterna i så fall skulle ta upp det.

Netflixdokumentär: The Tinder Swindler

I januari 2022 släppte Netflix dokumentären The Tinder swindler om Simon Levievs framfart. men det handlar också om de tre kvinnorna som bestämde sig för att ge igen.

Foto: TT, Privat och Shutterstock/TT

Annons