Tänk på detta när du ska skaffa pass

På vänster bild: människor som står i kö på en flygplats. På höger bild: En bild på händer som håller i ett pass med en resväska i bakgrunden.

Foto: TT/Shutterstock

Det kan vara mycket att hålla koll på när det är dags att skaffa ett nytt pass. Vi har därför samlat all viktig information till dig för att du ska veta precis hur du ska gå till väga.

För att ansöka om nytt pass eller nationellt id-kort hos polisen krävs det att du är svensk medborgare. Detta gör du genom att boka tid via polisen för att sedan komma till utvald passexpedition med en giltig id-handling.

Cykelsemester? Här är 8 tips som underlättar på resan

Tänk på att boka i god tid innan avresa och ett tips är att fixa det under höst eller vinter när det inte är högsäsong för att minimera väntetiden.

Se också: Resesugen efter pandemin? Experten reder ut frågetecknen
1:46

Efter reklamen: Se också: Resesugen efter pandemin? Experten reder ut frågetecknen

(1:46)

Att tänka på när du ska skaffa pass

1. Ta med giltig id-handling till passexpeditionen

Om du av någon anledning skulle sakna id-handling kan du ta med någon som intygar din identiet, under förutsättning att personen är godkänd som intygsgivare och visar upp giltig id-handling.

En giltig id-handling innehåller bland annat fotografi, fullständigt namn, namnunderskrift och giltighetstid. Följande id-handlingar räknas som godkända för att du ska kunna styrka din identitet:

  • Id-kort utfärdat av Skatteverket
  • Svenskt pass med vinröd pärm
  • Svenskt nationellt id-kort
  • Svenskt körkort
  • Svenskt SIS-märkt id-kort utfärdat av bank, företag eller myndighet
  • Svenskt tjänstekort utfärdat av en statlig myndighet

2. Avgiften

Kostnaden för ett nytt pass eller nationellt id-kort är 400 kr. Du betalar det med kort eller kontant på passexpeditionen när du ansöker.

3. Leveranstid

Efter att ansökan blivit godkänd tar det ungefär 6 arbetsdagar för passet att levereras till passexpeditionen för upphämtning.

4. Vid upphämtning av pass

Du får antingen ett sms eller mejl när ditt pass är färdigt att hämta, beroende på vad du valde när du ansökte. Detta kräver ingen tidsbokning utan här är det drop-in som gäller.

Ditt pass eller id ligger kvar på passexpeditionen i tre månader.

Packa smart: 7 prylar som räddar dig på resan

Vid akut behov av ett nytt pass – ansök om ett provisoriskt

Om du inte hinner ansöka om ett nytt pass innan avresa kan du alltid ansöka om ett provisoriskt pass. Du kan ansöka om detta tidigast 72 timmar innan avresa och är inget du bokar tid för. Dock gäller passet enbart för den specifika resan och kostar 980 kr.

När du ansöker om provisoriskt pass måste du kunna uppge följande:

  • Att du ska resa
  • Vart du ska resa
  • När du ska resa
  • Hur länge du ska vara bortrest

Vid ansökning om provisoriskt pass, tänk på att visa upp ett dokument som bekräftar din planerade resa. Till exempel en bokningsbekräftelse. Du behöver även visa upp en giltig id-handling.

Behöver man ett pass för att resa inom EU och i Norden?

När restriktionerna efter Covid-19 pandemin slutade gälla var svenskarna snabba med att börja boka resor igen. Dock har detta gjort att Polismyndigheten har svårt att hinna med alla bokningar till att förnya pass och olyckligtvis är det för tillfället samma kötid till att skaffa ett nationellt id-kort som till att skaffa nytt pass.

Ska du resa i Norden mellan våra grannläder kan det räcka med att du har ditt körkort – trots att det egentligen inte stryker svenskt medborgarskap. Det finns dock ingen garanti för detta då vissa behövt visa pass på Finlandsfärjan.

Planerar du en resa utanför Europa måste du ha ett giltigt pass. Det är även bra att ha koll på vad som gäller för just ditt resmål då vissa länder kräver att passet ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresedatum.

Detta är skillnaden mellan pass och nationellt id-kort

Pass är en godkänd resehandling i hela världen. Dock kan visumansökan tillkomma som inresekrav. Ett nationellt id-kort däremot är en godkänd resehandling inom EU/EES.

Enligt passlagen kan det finnas vissa hinder när det kommer till att skaffa pass. Till exempel om ett barn vars vårdnadshavare inte ger sitt godkännande, eller om en person är häktad, anhållen eller efterlyst. Dessa hinder gäller däremot inte nationella id-kort.

Pass och nationellt id-kort är giltigt i fem år för personer över 12 år och i tre år för barn under 12 år.

Källor: Polisen, Sydsvenskan

Se också: Här är 6 Udda europeiska resmål till din bucketlist
1:33

Efter reklamen: Se också: Här är 6 Udda europeiska resmål till din bucketlist

(1:33)