Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Beslutet: Då höjs priset på plastpåsar

03 feb, 2020 
Marcus Alm
Foto: Berit Roald/TT
Regeringen har nu beslutat om när den nya skatten på plastpåsar träder i kraft. De föreslår nu en höjning på tre kronor för vanliga bärkassar – och 30 öre för tunnare påsar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nya plastskatten – så mycket får du betala för plastpåsen

Videon kunde inte hittas

Den 1 mars införs den nya skatten på plastpåsar

Som en del av EUs försök att minska mängden avfall från förpackningar har den svenska regeringen beslutat att höja skatten på plastpåsar från och med den 1 mars 2020. Detta verkar dock bara vara ett första steg – vi kan alltså vänta oss prishöjningar på andra produkter framöver.

Sju kronor för en plastpåse

Regeringens föreslagna punktskatt på vanliga bärkassar av plast, som de matbutiker säljer, är på tre kronor per påse. Det innebär att en plastkasse på våra största matbutiker kommer att kosta runt sju kronor styck.

För mindre och tunnare kassar, exempelvis fryspåsar, kommer skatten bli 30 öre per påse.

Förslaget handlar om påsar man bär hem varor i

Det är påsarna som vi köper i butiker för att kunna bära hem våra varor som drabbas av prishöjningen. Plastpåsar som är menade att användas en längre tid är skonade från den nya punktskatten.

Annons

Undvik att betala den nya plastskatten på påsar

Ett sätt att slippa betala sju kronor för en plastpåse är att minska användningen av dem. Förutom att du undviker det höga priset så gör du då exakt det regeringen vill med förslaget: Använder dig av återanvändningsbara påsar.

Shoppingkassar är redan i dag väldigt populära, både bland dem som vill förbättra miljön och bland dem som bara vill spara en slant.

Nätpåsar – bra för miljön och plånboken

Läs mer och beställ här. (reklamlänk)

Läs mer och beställ här. (reklamlänk)

Återanvändning är ett utmärkt sätt att bidra till en bättre miljö. Förbered dig redan nu så att du slipper betala den nya skatten – och slå samtidigt ett slag för miljön.

Läs mer och beställ här. (reklamlänk)

Läs mer och beställ här. (reklamlänk)

Vår smarta nätpåse funkar lika bra för att bära hem matvaror, förvara frukt och grönt en längre tid (frukten mår bättre i nätpåse än instängda i plastpåsar) eller för att enkelt skölja av din nyköpta frukt!

Källa: aftonbladet.se

Annons