Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Biblioteket som gör succé på Instagram

14 mar, 2024 
Anna Olofsson
Alexander von Sydow
Det började som en rolig grej med en film om när sommarvikarien skulle sluta. Därefter blev det en film om Luciafighten.
I dag har kollegorna på Degerfors bibliotek fått stor uppmärksamhet i hela riket, och även fått förfrågningar om att utveckla konceptet till en tv-produktion.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Sociala hönan Sven gör viral succéBrand logo
Se också: Sociala hönan Sven gör viral succé

Det började som en rolig grej med en film om när sommarvikarien skulle sluta. Därefter blev det en film om Luciafighten. I dag har kollegorna på Degerfors bibliotek fått stor uppmärksamhet i hela riket, och även fått förfrågningar om att utveckla konceptet till en tv-produktion.

Det är måndag morgon och personalen har samlats på Degerfors bibliotek. Anette, Åsa, Robin, Harriet och Birgit. I dag ska ännu en ny sketch om vardagen på jobbet spelas in och läggas ut på Instagramkontot. Robin delar ut manus och Harriet skrattar till när hon läser, likadant gör de andra.

Kollegorna övar med kamera inför inspelning på biblioteket
Filmernas popularitet uppskattas av kommunen som är Åsa och Robins arbetsgivare.Alexander von Sydow

– Ska vi verkligen säga så här?

Harriet tittar frågande på Robin.

– Ja, varför inte? Vad tycker ni andra? Ska jag tona ner det lite? undrar Robin.

Annons

– Nej, det behöver du inte, vi testar. Blir det fel ton filmar vi om, kontrar Anette.


Kollegorna gör sketcher om vardagen på Degerfors bibliotek

Ungefär så brukar dialogen mellan de fem kollegorna på Degerfors bibliotek låta. Och det märks när de pratar och filmar att de har roligt ihop, gillar varandra och respekterar allas inspel när de bollar manuset mellan varandra. Harriet, Anette och Birgit har jobbat ihop i mer än 25 år, Robin kom in för fem år sedan och Åsa började efter honom.

– Det har blivit en rolig sak vi alla är delaktiga i. De här filmerna ger oss lite extra glädje i vår vardag, säger Åsa.

Instagram-inlägg med bibliotekarie och caption
Bibliotekets Instagramkonto har i dag över 41 700 följare.Instagram

Men hur började allt då? Hur har det blivit en sådan succé för gänget på biblioteket, och hur går det att kombinera med deras arbete som bibliotekarier?

Annons

Robin är initiativtagare. Han sökte jobbet som bibliotekarie, med ansvar för IT-frågor och sociala medier. Han tillträdde tjänsten 2018, och det första han gjorde var att lägga upp ett Instagramkonto vars funktion skulle vara att informera om biblioteket. Det första året låg fokus på att dela inlägg knutna till biblioteksverksamheten.

Filminspelning vid kontorsplatsen
Robin, som skriver alla manus, filmar Harriet. Kollegorna försöker att lägga ut åtminstone två filmer varje månad, mer hinns inte med.Alexander von Sydow

– Det handlade om kommande aktiviteter och nya böcker vi fått till biblioteket. Redan då var jag noga med att ha en humoristisk touch på våra inlägg, säger Robin.

Startskottet för dagens format kom sommaren 2019, när en tidigare kollega jobbade sin sista dag på ett sommarvikariat och Robin gjorde en roande film med kollegan som tackade för sig. Han filmade med sin privata kamera, redigerade och lade ut det färdiga klippet på Instagramkontot.

Annons

– Filmen fick 60 gillamarkeringar och sex stycken kommentarer, vilket var mer än vanliga inlägg brukade få, berättar Robin.

Sedan dröjde det ett par månader innan han satte sig ner och skrev ett manus, men i december var det dags. Nu handlade det om när han och Harriet gjorde upp om vem av dem som skulle vara Lucia. Filmen döptes till The One and Only Lucia och den fick betydligt större spridning. Robin minns att han, innan de började filma, undrade hur det skulle gå – hade han och kollegorna tagit sig vatten över huvudet? Men de bestämde sig för att testa, om inte annat skulle det kunna bli en rolig grej att göra tillsammans på jobbet.

– När filmen lagts ut fick den ännu fler gillamarkeringar än den förra, det var roligt, tycker Harriet.

Kollegor på bibliotek står vid bokhyllor med kamerautrustning
Biblioteket i Degerfors har gjort succé med sitt Instagram-konto. Kollegorna Åsa Johansson, Robin Karlsson och Harriet Åhlund har blivit lite av kändisar.Alexander von Sydow

Humoristiska inslag med skruvade karaktärer

Efter det började de jobba med en julkalenderfilm, och dessutom gjorde Robin filmer där han parodierade sin egen situation. De filmerna fick stort genomslag, men det absoluta genombrottet kom enligt Robin med pilsnerfilmsparodin Håll avståndet min gosse! som enligt Harriet fick ”galet många” gillamarkeringar.

Annons

– Det var då jag insåg och kände att det här kan gå hem, uppenbarligen gillar våra följare på sociala medier lite underfundig humor, som samtidigt skildrar en bibliotekaries vardag, konstaterar Robin.

Men med tanke på dagliga arbetsuppgifter, och att filmproduktionen fick ske då biblioteket inte var öppet, hanns inte så många filmer med. Först när pandemin kom, och biblioteket stängdes för besökare, fanns tid att spåna tillsammans och jobba lite mer med manusutveckling och vad de ville skildra.

– Under den här tiden blev det roligt att sätta sig in i allt, vi hade mer tid att ta del av alla Robins manusidéer, säger Birgit.

Instagram-inlägg med bibliotekarie och caption
Birgits karaktär gör sitt bästa för att stå emot kollegan Harriets nycker i många av filmerna.Instagram

Arbetsgivaren, kommunen, som gillade deras idéer tog beslut om att köpa in kamera och övrig utrustning, och de kunde börja spela in och dela sina filmer mer regelbundet – filmer som började få uppmärksamhet och som sågs av allt fler. Och på den vägen är det.

Annons

Följ gruppen på Instagram

@degerforsbibliotek

Filmproduktionerna går numera nästan på rutin och sker varannan vecka. De tar cirka 20 minuter, och målet är att lägga ut minst två filmer i månaden på sociala medier. Själva inspelningen görs innan biblioteket öppnar för dagen. Känner de att något inte fungerar tas det hela om.

– Vi försöker sätta den direkt, så det blir så lite redigering som möjligt, säger Robin, som fortfarande står för alla manus.

Vi vill lyfta fram Degerfors och vårt yrke, med en rolig touch

När han får en idé skriver han direkt ner den. Han förklarar att han testat sig fram, försökt hitta det som kan locka och gå hem hos deras publik. Genomgående är syftet dels att det ska finnas igenkänningsfaktorer, dels att de som ser filmerna ska få skratta lite – men samtidigt bli berörda.

– Det går jättebra. Samma dag en film spelats in redigerar Robin den, så att den kan delas på sociala medier samma dag, berättar Anette.

– Det är vad vi hinner, för vi ska sköta övriga arbetsuppgifter på biblioteket också, inte minst mot våra besökare. Men för att hålla igång på Instagram har vi också repriserat tidigare publicerade filmer, säger Robin.

Klippning i datorn av filmerna som ska läggas upp på sociala medier
Robin startade Instagramkontot 2018. Året efter la han upp en rolig film när en kollega slutade, startskottet för succén.Alexander von Sydow

Inslagen ska vara humoristiska. De har valt att behålla sina egna namn, något alla kände passade bäst, men karaktärerna i filmerna är tillspetsade och skruvade. Kollegorna brukar oftast gilla Robins galna idéer, men ibland kan de sucka och ifrågasätta om budskapet i filmen verkligen går fram i sketchen.

Annons

– Ja, ibland har Robin formulerat mina meningar så jag kan känna att, så här skulle jag i vanliga fall aldrig säga. Men ibland kan det vara kul att få göra något man i vanliga fall inte skulle vara bekväm med. Jag går in i en roll, säger Harriet, som i filmkaraktären Harriet är mer rättfram och kan vara burdus. Oftast driver hon en dold agenda i scenerna, säger vad hon tycker och försöker köra med Robin.

Det här är Degerfors bibliotek:

Namn: Anette Källström. Ålder: 60. Bor: Degerfors. Yrke: Biblioteksassistent. Karaktärsdrag i filmerna: Drar dåliga skämt. Vad tycker du om din karaktär? Passar mig.

Namn: Harriet Åhlund. Ålder: 67. Bor: Villa i Degerfors. Yrke: Biblioteksassistent. Karaktärsdrag i filmerna: Självgod och obrydd. Vad tycker du om din karaktär? En person som säger vad hon tycker, kör sitt eget race och är ganska oförskämd.

Namn: Birgit Westergren. Ålder: 53. Bor: Degerfors. Yrke: Biblioteksassistent. Karaktärsdrag i filmerna: Försöker stå emot Harriets nycker och idéer. Vad tycker du om din karaktär? Helt okej, ganska nära sanningen.

Namn: Robin Karlsson. Ålder: 38. Bor: Karlskoga. Yrke: Bibliotekarie (men i själ och hjärta film- och sketchskapare). Karaktärsdrag i filmerna: Desillusionerad, trött och hunsad. Vad tycker du om din karaktär? Jag tror att han hade mått bra av att arbeta på ett universitetsbibliotek i en storstad i stället.

Namn: Åsa Johansson. Ålder: 51 år. Bor: I Degerfors. Yrke: Barn- och ungdomsbibliotekarie. Karaktärsdrag i filmerna: Lite blyg och tillbakadragen – kanske till och med lite rädd för Harriet ... Vad tycker du om din karaktär? Jag tycker att den passar mig bra, även om jag inte är så blyg i vanliga fall – och inte särskilt rädd heller.

Annons

Robins roll är den desillusionerade och trötte, som tillåter sig bli hunsad av Harriet. Många följare skriver i kommentarerna att han ska säga ifrån och markera mot Harriet.

– Det är roligt att de lever sig in och engagerar sig, det är det vi vill, säger Robin och ler.

Instagram-inlägg med bibliotekarie och caption
Biblioteksassistenten Anettes karaktär är den som drar dåliga skämt.Degerfors bibliotek/Instagram

De andra har mer iakttagande roller, och håller sig mer i bakgrunden, men att Harriet och Robin tar mest plats i scenerna är något alla i gruppen kommit överens om. Robin betonar att alla är delaktiga, annars skulle resultatet inte bli så bra.

Filmer går bra på sociala medier - kan bli tv-satsning

Att Degerfors biblioteks filmer skulle få så stort genomslag, och leda till att de blivit både lokala kändisar och uppmärksammats i riksmedia, var inget någon av dem kunde föreställa sig. Inte heller att besökare på Bokmässan i Göteborg skulle komma fram och vilja ta selfies med sina favoritkaraktärer och få autografer.

– Det är helt otroligt att våra filmer kunde bli så här stora, säger Åsa och Anette i kör.

Instagram-inlägg med bibliotekets julkalender
Bibliotekets Instagramkonto har i dag över 41 700 följare.Instagram

De får mycket positiv feedback från allmänheten, i synnerhet av dem som besöker biblioteket.

– Det känns jätteroligt för oss, det är vår tanke att lyfta fram Degerfors och vår yrkesroll, men med en rolig touch, säger Birgit.

Nu har det gått så långt att flera tv-produktionsbolag har börjat höra av sig och vill göra något mer med gruppen.

– Vi har haft flera förfrågningar, och valt att gå vidare med ett bolag som vi känner vill samma sak som vi, och sen får vi se var det slutar. Mer kan vi inte säga i dagsläget, säger Robin.

Annons