Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Bullseye-okände seriemördaren kastade pil i tv

27 maj, 2022 
Marita Wass
Serioemördaren John Cooper hade synts i tv-programmet Bullseye
När den medelålders familjefadern John Cooper medverkade i ett sällskapsprogram på tv, föll tv-publiken för hans gråsprängda charm och hans kärlek till naturen. Föga anade någon att det bakom den gemytliga ytan doldes en mycket farlig man, en fruktad seriemördare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Söndagen den 22 december 1985 förberedde sig walesarna inför julen. Stressade föräldrar pyntade och slog in julklappar till sina små. Strax utanför den lilla staden Milford Haven bodde syskonen Thomas; Helen, 56 år, och hennes två år äldre bror, Richard. Syskonen behövde inte trängas, de var miljonärer och bodde ståndsmässigt tillsammans i en mindre herrgårdsbyggnad.

De var i stort sett klara med sina helgförberedelser. Tanken var att de skulle fira en stillsam jul, tillsammans med några släktingar. Den sista söndagskvällen innan julhelgen arbetade Richard som vanligt i ladugården. Helen hade tillbringat dagen i ett av traktens stall. Precis som hon brukade, hade hon hjälpt handikappade barn och ungdomar att rida.

Helen och Richard Thomas dog i branden i herrgården.
De välbärgade syskonen Thomas hittades döda efter branden i herrgården.

Exakt vad som hände på herrgården den där kvällen vet ingen. Räddningstjänsten skyndade till platsen sedan den larmats om att en häftig brand utbrutit. Så snart elden släckts hittades de båda syskonen döda. Till en början var polisen övertygad om att det handlade om en olyckshändelse som fått tragiska följder. Det var först vid obduktionen som det stod klart att syskonen hade mördats, de hade skjutits ihjäl. Polisen stod handfallen, hade inga konkreta spår att gå efter. Tiden gick men polisen kunde inte gripa någon för dubbelmordet, ja de hade inte ens någon misstanke om vem som var mördaren.

Vandrare anmäls saknade

Peter Dixon mördades på vandringen
Peter Dixon
Gwenda Dixon hittades mördad
Gwenda Dixon

Den 29 juni 1989 anmäldes makarna Peter och Gwenda Dixon, 51 respektive 52 år, saknade. De hade inte återvänt till Howelston camping på kvällen efter att de hade varit ute och vandrat. Paret från Oxfordshire, som varje sommar tillbringade en vecka på anläggningen, var mycket omtyckta och när de inte kom hem vid den tid de uppgett anmälde campingägaren dem som saknade Polisen satte tidigt in stora resurser för att leta efter paret.

Vandrarna Pete och Gwenda Dixon mördades.
Peter och Gwenda Dixons bil och tält var kvar på campingen.

Det dröjde inte länge förrän sökandet gav resultat. I ett buskage intill den led som makarna hade tänkt att vandra, hittades deras döda kroppar. Peter Dixon var bakbunden och skjuten med tre skott. Gwenda Dixon hade dödats med två skott. Hon var delvis avklädd. Obduktionen visade att hon blivit våldtagen. Parets plånböcker, Gwendas vigselring och shorts saknades. Polisen spekulerade därför i om dåden hade sitt ursprung i något så enkelt som ett rån.

Britterna var chockade över att ytterligare ett dubbelmord hade inträffat i den lugna, natursköna trakten. Även denna gång stod polisen utan konkreta spår. Det visade sig dock snart att ett av parets betalkort hade använts i en bankomat – efter deras död. Film från en övervakningskamera visade tydligt mannen som knappade in kortkoden och tog ut en stor summa pengar. Problemet var att polisen inte visste vem mannen var. En fantombild av den okände togs fram och den publicerades i tv och tidningar. Men något konkret resultat gav efterlysningen inte.

Annons

Den rättstekniska undersökningen visade att makarna Dixon hade mördats med samma pistol som använts vid mordet på syskonen Thomas fyra år tidigare. Polisen hade en seriemördare att jaga. Men de kom ingenstans, inget av paren hade några självklara fiender.

Hundpatruller söker efter Peter och Gwenda Dixon
Hundpatruller sökte spår efter den gäckande mördaren.

Tv-programmet Bullseye gav avgörande ledtråd

Fallen blev vilande. Tiden gick och 1998 greps den då 54-årige John Cooper, misstänkt och senare dömd för våldtäkt av en 16-årig flicka och en lång rad inbrott.

På ytan var Cooper en vänlig familjefar. Men polisutredningen visade att han var aggressiv och våldsam, han misshandlade ofta sin fru och sina två barn, Andrew och Therese. Cooper drev en liten gård utanför New Haven men hoppade även in där det behövdes, som lantarbetare och som fiskare, för att dryga ut kassan.

Annons

Åklagaren kunde bevisa att det var John som begått de många inbrotten och våldtäkten. Ett långt fängelsestraff väntade.

Det var under tiden som John Cooper satt fängslad som polisen började misstänka honom för de båda dubbelmorden. Allt tack vare ett underhållningsprogram i tv som John Cooper hade medverkat i en kort tid innan mordet på makarna Dixon. I programmet Bullseye hade Cooper berättat om sin kärlek till naturen i trakten av sitt hem i New Haven. Av en ren slump såg polismannen Steve Wilkins en repris på programmet och konstaterade att Cooper såg ut precis som mannen på fantombilden. De båda mordfallen öppnades på nytt.

När polisen granskade övervakningsfilmen på mannen som tog ut makarnas pengar i en bankomat med hjälp av makarnas kontantkort tyckte en av poliserna att det såg ut som om mannen bar ett par kvinnoshorts. Under en husrannsakan hemma hos John Coopers hustru Pat hittades shortsen.

Se också: 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
Se också: 5 snackisar från veckan som gått

Vad bättre var, i en rättsteknisk undersökning hittades dna från Pats dotter Julie på en av shortsens sömmar. John förhördes. Men istället för att erkänna kastade han misstankarna på sin son Andrew, insinuerade att det var han som hade skjutit ihjäl de fyra.

Annons

I maj 2011 inleddes en åtta veckor lång rättegång där John Cooper stod anklagad för de fyra morden. Där framkom att Cooper, som hade svåra spelproblem, hade rånat de båda paren eftersom han behövde kontanter. När rättegången inleddes hade Coopers hustru, Pat, avlidit. Hon dog av en hjärtinfarkt när Cooper kom hem på sin första permission i början av 2009. Pat var mycket rädd för sin make och hade regelbundet hälsat på honom i fängelset eftersom hon visste att han skulle söka upp henne den dag han frigavs.

– John Cooper var en obehaglig person även i hemmet. När hans egna barn var små hade de höns och kycklingar. Cooper tvingade dem att se på när han sköt kycklingarna, redogjorde polisen Gareth Rees i en intervju.

Det framkom även att John skenavrättat sin son när denne var elva år gammal. Han hade riktat en pistol mot sonens huvud och tryckt av – utan att sonen vetat om att magasinet var tomt.

Gevär som tillhört seriemördaren John Cooper
Under Coopers hönshus hittades ett gevär och ammunition nedgrävt.

John Cooper dömdes till fyra livstidsstraff för morden på Helen och Richard Thomas, Peter och Gwenda Dixon.

– Det fanns en ondska i Cooper som jag aldrig tidigare mött på, kommenterade åklagaren.

John Cooper förs in i rätten
John Cooper fälldes för morden på syskonen Thomas och paret Dixon.

Kan han ligga bakom fler mord?

John Cooper förklarade inte sitt agerande. Men i fallet kring morden på syskonen Thomas har polisen stärkts i misstanken om att det handlade om ett inbrott som gick fel. Teorin bygger på att Helen kom hem och överraskade John som gjorde ett inbrott. Polisen hävdar att hon mördades för att inte kunna vittna mot honom och att scenariot upprepade sig när Richard kom hem en stund senare. Eldsvådan sågs som ett lyckat försök i att förstöra bevis.

Annons

Det har lyfts misstankar om att John Cooper är skyldig till fler ouppklarade mord i trakten, bland annat hos Flo Evans som påträffades död 1989, samt makarna Griff och Patti Thoms som hittades döda på sin gård i Wales redan 1976.

En dramatisering av händelserna i den idylliska trakten har spelats in för tv under namnet The Pembrokeshire murders. Bland medarbetarna fanns John Coopers son, Andrew. I förarbetet fick han möjlighet att dela med sig av sina stundtals mycket svåra upplevelser från barndomen.

I miniserien The Pembrokeshire murders spelar Oliver Ryan John Coopers son Andrew.
Annons