Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Butiksjätten märkte om gammalt kött – fick nya bäst före-datum

22 apr, 2022 
Lukas Ernryd
Till vänster förpackat kött, till höger en City Gross-butik.
City Gross har märkt om kött med nya namn och förlängt hållbarheten med nya datum. Oegentligheterna har upptäckts efter kontroller i flera butiker under april.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

City Gross är en av landets största butiker och bygger en stor del av sin marknadsföring på sin högkvalitativa köttdisk.

Den senaste tidens medierapportering visar att bilden inte riktigt stämmer. I april har flera felaktigheter upptäckts i flera av kedjans butiker i landet.

Enligt TV4 har kommunernas miljöinspektioner, på uppdrag av Livsmedelsverket, upptäckt köttfusk i Falun, Hässleholm, Gävle, Linköping och Mjölby.

Se också: 5 klassiska matbluffarBrand logo
Se också: 5 klassiska matbluffar

När City Gross får in kött har leverantörer märkt upp med bäst före datum. Sedan har de aktuella butikerna gett en ny etikett med flera dagar längre hållbarhet.

Annons

Till exempel hade en bit nötrulle, som gick ut den 12 april, fått en ny lapp med den 24 april. En del varor fick också ett nytt datum även om det rätta datumet redan hade passerats.

Olika sorters kött har också märkts om. Till exempel har revben blivit grillklubba.

– Man blir både bestört och arg. Det är rätt mycket upp till det här företaget nu att rätta till de här felaktigheterna som flera kommuner nu beslagit dem med, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket till TV4.

City Gross själva bemöter kritiken med att den felaktiga märkningen beror på ett misstag som uppstått i samband med vacuumförpackning och beror på otydliga instruktioner.

- Vi beklagar att vissa typer av kött och fisk har fått felaktig märkning i ett antal av våra butiker. Produkternas hållbarhetsdagar är inget vi tummar på. Det som har skett är ett misstag som beror på att våra instruktioner inte har varit tillräckligt tydliga. Vi har omedelbart gått igenom samtliga butiker för att säkerställa att det inte finns felmärkta produkter i diskarna, säger Thomas Remgard, kvalitetschef på City Gross i ett pressmeddelande.

Annons

Myndigheten är kritisk

Livsmedelsverket anser dock att felen skett systematiskt.

– Samma typ avvikelser återkommer helt enkelt i de kontroller som kommuner har genomfört. Det tyder i alla fall på någon form av systematik, säger Jan Sjögren till TV4.

Enligt City Gross ska felmärkningarna endast beröra vissa artiklar av kött och fisk som är inköpa före den 15 april 2022. Företaget uppger att det har startats internutredning för att utreda hur felen har kunnat uppstå i hanteringen av kött.

Annons