Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Omröstningen avgjord: Här är Årets matbluff 2021

26 jan, 2022 
Henrik Högström
De nominerade produkterna till Årets matbluff, 2021
Det blev en förkrossande segermarginal i omröstningen till den föga smickrande titeln "Årets matbluff, 2021". Vinnaren lovade mer på paketet än den rimligen kan hålla.
Ett bevis för att konsumenter blir bättre på att genomskåda producenternas försök att "försköna sina miljöfrämjande insatser", enligt organisationen Äkta vara.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Allas.se har tidigare berättat om organisationen Äkta varas årliga korande av "Årets matbluff". Det fanns sex produkter nominerade i omröstningen om 2021 års vinnare. Här fanns allt ifrån mandelkakor som "kan innehålla spår av mandel" till jordgubbsgodis som mest består av äpple. I år hamnade även folkkära tv-kocken Tina Nordström i de utkorades krets med en Mayo Chipotle & lime-sås som hon tagit fram tillsammans med företaget HealthyCo.

Se också: 5 matbluffar vi minns

5 klassiska matbluffarBrand logo
5 klassiska matbluffar

En orättvis bedömning enligt Tina Nordström.

Lovar för mycket

Många ville tycka till i den öppna omröstningen. 22 244 röster kom in. 6862 av dessa tyckte att "Arlas ekologiska mjölk" var den största matbluffen 2021. Det är över 30 procent av rösterna och en övertygande seger som de antagligen inte är så stolta över. Mjölken lovar på förpackningen att produkten sätter "netto noll klimatavtryck". Det är den formuleringen som Äkta vara slagit ner på som ett exempel på greenwashing. Det vill säga att man lovar mer än vad man rimligtvis kan hålla.

Annons

– Att Årets Matbluff i år går till en produkt som använder klimatargument som marknadsföringsknep visar att konsumenterna blir allt mer medvetna om företagens försök att skönmåla sina miljöfrämjande insatser, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara.

Arla ekologisk mjölk, Årets matbluff 2021
Löftet om "netto noll klimatavtryck" gav nominering och allmänhetens röster i korandet av "Årets matbluff"

Arlas svar: "Har aldrig försökt vilseleda någon"

"Netto noll" är en ganska vanligt begrepp för att beskriva klimatarbete vare sig det gäller vad företag eller organisationer jobbar med. Men det är alltså inte helt lätt att leva upp till.

– En vanlig konsument som går i butiken måste kunna göra ett välinformerat val och denna typ av marknadsföring blir vanligare och vanligare. I grunden är det ju bra med klimatkompenserande insatser, men eftersom märkningen används i en direkt säljsituation så är det extra viktigt att den är tydlig och inte kan misstolkas. Därför är det bra att detta nu ska prövas. Folk ska inte känna sig lurade, säger Björn Bernhardson i ett pressmeddelande.

Annons

Ärendet med den misstänkt vilseledande "netto noll"-kampanjen är föremål för ett ärende i Patent- och marknadsdomstolen. Det är Konsumentombudsmannen som vänt sig dig för att få saken prövad. Ärendet är dock inte avgjort än.

Arla kommenterar nomineringen och det pågående ärendet om "netto noll"-kampanjen till Äkta vara.

– Vi har aldrig försökt vilseleda någon och ser över hur vi kan tydliggöra kommunikationen kring vårt hållbarhetsarbete framöver. Vi har full respekt för att det är ett komplicerat område som inte är helt enkelt att förstå. Därför välkomnar vi KO:s prövning som kan ge tydligare praxis.

Så här slutade omröstningen till Årets matbluff 2021

Arla Ekologisk mjölk: 6862 röster

Gille Finskorpor mandel: 4252 röster

Plantin Olja med smak av svart tryffel: 4044 röster

Abba Ekspånsrökta musslor: 3231 röster

HealthyCo Mayo Chipotle & Lime: 2745 röster

Änglamark Fruktgodingar jordgubb: 1110 röster

Källa: Äkta vara

Annons