Carol hittade dotterns verklige mördare - efter mer än 20 år

Carol och Annie Dodge. Dottern mördades 1996

Foto: TT

När dottern Angie mördades svor mamma Carol att inte ge upp förrän mördaren hittats. Men först fick hon se till att den felaktigt utpekade Chris Tapp släpptes ur fängelse.

Carol Dodge blev fullständigt knäckt då hennes dotter Angie Dodge mördades bara tre veckor efter att hon flyttat hemifrån. Mordet skedde den 13 juni 1996 och den söta, glada, blonda 18-åringen dödades brutalt i sin nya lägenhet som låg en trappa upp i en villa på I Street i Idaho Falls, Idaho och påträffades av några oroliga arbetskamrater som kommit dit för att leta efter henne.

Angie Dodge hann bara bli 18 år. Hon hittades våldtagen och mördad i sin lägenhet.

Angie Dodge hade precis flyttat hemifrån när hon överfölls och mördades.

Foto: TT

Angie låg halvnaken med 14 knivhugg i kroppen. Polisen fann både hår, hudrester och sperma efter en och samma gärningsman. Mördaren hade onanerat bredvid henne. Carol svor på att hon skulle göra allt som stod i sin makt för att finna dotterns mördare. Hon kände sig rätt nöjd då polisen i början av 1997 meddelade henne att de fått fast en ung man från trakten som efter långa förhör hade erkänt brottet.

Chris Tapp efrkände mordet på Angie Dodge efter långa förhör

Chris Tapp erkände mordet men det fanns inga tekniska bevis som knöt honom till brottsplatsen.

Foto: TT

En jury fann Chris Tapp skyldig trots att hans DNA inte alls stämde med vare sig sperma, hud eller hår som funnits hos offret. Chris dömdes till 30 års fängelse för våldtäkt och överlagt mord. Han tog tidigt tillbaka sitt erkännande och förklarade omständigheterna som låg bakom, men väl inne i fängelset var han bara en i kören av ”oskyldigt” dömda fångar. Efter ett tiotal år började Judges for Justice, en grupp som ser över tvivelaktiga domslut, att syna fallet och först då började någon lyssna på honom.

Mamman började tvivla

13 år efter domen började också Carol att studera mordet på dottern från en vetenskaplig synvinkel. Hon förstod att det skulle vara fysiskt omöjligt att genomföra mordet på Angie utan att lämna någon form av DNA efter sig. Carol kom i kontakt med Judges for Justice och insåg till sin sorg att med största sannolikhet gick hennes dotters mördare fortfarande fri. Carol kom att bli eldsjälen i kampen för att få Chris Tapp frisläppt så att jakten på den rätte mördaren kunde starta.

Husdjur som löst grova brott: Mord, knivdåd och våldsbrott

Erkände efter tuffa förhör

Idaho Falls var en lugn och stillsam liten stad, präglad av att det bodde många mormoner där. Chris var 20 år när han blev kallad till förhör hos polisen 1997. Angie var en tjej som tillhört samma ungdomsgäng som han. Gänget brukade hänga nere vid floden och kanske ta en öl. Angie hade några månader tidigare blivit mördad i sin lägenhet. Vid den här tiden var Chris rätt omogen. Han hade hoppat av plugget, åkt fast för att ha rökt marijuana och hade ingen riktig ordning på livet. Han förhördes i 28 timmar under 23 dagar. Utsattes för åtskilliga lögndetektortester. Polisen spelade sitt spel med ”snäll polis – elak polis”. Den elake hotade honom med att han låg bra till för att få dödsstraff om han inte medgav att han var skyldig. Den snälle sa att det inte spelade någon roll vad Chris sa till honom, det var bara dem emellan. Chris trasslade in sig i sina försök att vara polisen till lags. Till slut hade han erkänt någonting han inte hade gjort.

Filmaren Filmregissören Michael Usry Jnr och Carol Dodge.

Filmregissören Michael Usry Jnr jobbade med Angies mamma Carol för att försöka hitta den egentliga gärningsmannen.

Foto: TT

SSSe också: Krimfallen som skakade Sverige

2:36

Efter reklamen: Krimfallen som skakade Sverige

(2:36)

Polisen såg det inte som ett problem att hans DNA inte matchade det som fanns på brottsplatsen. De förklarade det med att de kunde varit flera gärningsmän. Vad som talar emot det är att den sperma som påträffats inte fanns inne i Angie utan på bädden vid sidan om henne.År 2014 gjorde polisen en ny sökning med den modernaste DNA-tekniken på det gamla bevismaterialet. De tog också ett ganska okonventionellt grepp och sökte i en allmän databas som drivs av Ancestry.com i hopp om att kunna finna någon som var släkt med mördaren. Det närmaste de kom var en filmskapare i New Orleans. Han hade dessutom producerat en kortfilm om en flickas död.

– Ingen människa tror väl att man någonsin ska bli gripen av polisen och utsatt för förhör om ett mordfall, säger Michael.

Trots att Michael naturligtvis visste att han inte hade begått något mord 17 år tidigare oroades han ändå över vad polisen skulle göra, hur detta skulle påverka hans fortsatta karriär, hans namn och rykte. Varje gång någon googlade Michaels namn i framtiden skulle ju mordmisstankarna komma upp. Detta gjorde att även Michael anslöt sig till dem som kämpade för att få Chris friad.

Helen och Olga skördade hemlösas liv för att leva i lyx

Fri till jubel i rättsalen

Den 23 mars 2017, kunde Chris lämna allt bakom sig. Enda smolket i glädjebägaren var att Chris tekniskt sett fortfarande stod kvar som skyldig till mord. Våldtäktsdomen togs bort men det hade kunnat ta ytterligare flera år av fängelse innan rättssystemet kunnat återta morddomen och Chris kände att han inte klarade att förlora en enda dag av frihet i onödan.

Rättssalen i Bonnevill County var fullsatt. När domaren Alan Stephens förklarade Chris Tapp som en fri man utbröt spontana applåder och jubelrop:

– Jag trodde aldrig den här dagen skulle komma. Aldrig!

Chris Tapp släpptes ur fängelse 2017

Utanför domstolen sträckte advokaten och Chris händerna i luften då Chris blev helt frikänd.

Foto: TT

Efter att Chris blivit fri fortsatte Carol jakten på sin dotters mördare. Vid det här laget hade polisen haft flera framgångar med att spåra grova brottslingar genom dna-släktforskning. Man hittade ett äktenskap som ingicks på 1800-talet och nystade sig vidare mot modern tid. Efter flera blindskott ledde utredningen fram till en nutida ättling som man inte hade hittat i släktträdet tidigare. Brian L Dripps Sr hade tagit sin styvfars efternamn och fallit utanför sökarljuset. Men nu visade det sig att han bott mittemot Angie vid tiden för mordet men flyttat bara månader senare. Utredarna kom över en cigarett han kastat ifrån sig och säkrade dna. En jämförelse visade att det matchade dna från brottsplatsen. Konfronterad med de här uppgifterna erkände Dripps rätt upp och ner.

– Jag gjorde det. Jag våldtog henne och uppenbarligen så dödade jag henne också.

Brian L Dripps Sr erkände våldtäkten och mordet på Angie Dodge.

Dna från en kastad cigarettfimp kunde knyta Brian L Dripps till mordet 2019.

Foto: Canyon County Jail

I februari 2021 erkände han sig skyldig till våldtäkten och mordet på Angie Dodge, skriver ABC. Sedan 2019 är den oskyldige Chris Tapp dessutom friad från alla misstankar.

– Utan Carol Dodge hade mordet på Annie Dodge hamnat i någon av alla de lådor som står staplade på varandra i en källare någonstans, säger John Thomas, som lett Chris Tapps försvar.

Carol Dodge har sökt dottern Angies mördare sedan 1996

Carol sökte sin dotters mördare i över 20 år.

Foto: TT

Carol berättade vid en presskonferens vad som fått henne att härda ut under alla dessa år. Hon berättade att den sista kvällen hon fick tillsammans med Angie spelade en avgörande roll.

– Om jag inte hade fått hålla henne i mina armar och berätta för henne hur mycket jag älskar henne den där sista natten är jag inte säker på om jag hade orkat. Det var det som gjorde att jag var fast besluten att ta reda på varför min dotter blev mördad.