Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Husdjur som löst grova brott: Mord, knivdåd och våldsbrott

25 mar, 2021 
Henrik Högström
Husdjur som löser grova brott som mord är inte något som hör till vanligheten – men det händer.
Det finns gott om tecknade husdjur med näsa för brott – men verkligheten dito slår alla rekord. Eller vad sägs om en kakadua som avslöjar husses mördare?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Valpen Chief löste mordet på ägarna

Tryckt mot en dörr fann mordutredarna parets hund Chief, en 6 månader gammal labradormix. Chief flämtade efter luft och var uppenbarligen illa däran. Läs hela Chiefs historia här:

Tinkers päls fällde husse

På sommaren 2012 hade en mördad man, David Guy, hittats på stranden i Southsea beach i England. Den illa tilltygade kroppen var insvept i en gardin och i tyget fann man även katthår.

Polisen misstänkte ganska snart att Guys granne David Hilder hade något med mordet att göra. När DNA-tester på katthåren visade sig stämma överens med Hilders katt Tinker stärktes de misstankarna ytterligare. Katthåren var inte avgörande i fallet men bidrog till en fällande dom. Tinker togs om hand av en ny familj när hans ägare fängslades.

Se också: 4 kriminalfall som skakat världen

4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen

Gojan som golade

Martin Duram hittades skjuten till döds i sitt hem i Michigan 2015. Hans hustru Glenna hittades bredvid. Skjuten i huvudet men vid liv.

Annons

Efter Martins död fick hans exfru ta över papegojan Bud som varit med vid mordet. Och Bud hade något hemskt att berätta. Enligt exfrun så härmade papegojan i alla fall ett gräl med Martins och Glennas röster som avslutades med orden ”skjut inte!”. Papegojan behövde dock aldrig vittna. Rätten kunde döma Glenna för mordet ändå. Hon hade skjutit sin man och gjort ett misslyckat försök att ta sitt liv efteråt.

En kakadua, liknande den som löste mordet på sin husse genom att bita förövaren.
Fågeln på bilden är inte den Bud som hjälpte till att lösa mordet på sin husse.

Även om Bud aldrig behövde bidra så gav papegojan ett trovärdigt intryck. Martin Durams föräldrar berättade i alla fall i samband med rättegången att de trodde på utlåtandet.

Annons

– Jag tror att han var där och att han kommer ihåg grälet och upprepar det, sa Martins pappa till lokala medier. Martins mamma bekräftade.

– Den fågeln snappar upp allt och har det fulaste språket du kan tänka dig.

Bengalen Leo skrämde bort bovarna

Familjen Higgins i engelska West Sussex fick ovälkommet besök tidigt en december morgon 2011. Inbrottstjuvarna tog sig in i huset men väl där hann de inte plocka på sig någonting.

Den, vid tillfället, 3-åriga bengalkatten Leo hade upptäckt att det var främlingar i huset och reagerade starkt. Kattens höga skrin och aggressiva ton fick inbrottstjuvarna, två stycken, att vända på klacken och fly platsen.

– Han är en underbar katt men, som synes, väldigt revirkänslig, kommenterade ägaren John Higgins.

Leo uppmärksammades för sin hjälteinsats och nominerades till The National Cat Awards 2012. En utmärkelse som sponsras av en tillverkare av kattströ.

Annons

Larry Bird tog hämnd från andra sidan

Hudjur, kompis, beskyddare. Larry Bird grep in till husses försvar och attackerades med gaffel.

Kevin Butler överfölls och knivhöggs till döds i sitt hem i Dallas 2002. Under attacken försökte hans vita papegoja, Larry (döpt efter basketlegendaren Larry Bird), gripa in till hans försvar.

Fågeln attackerade knivmännen och högg dem i pannan så att blodvite uppstod. Den modige Larry blev dock, i sin tur, huggen med en gaffel och dog på platsen. Hans insats skulle dock inte vara förgäves. Gärningsmannen, Daniel Torres, hade lämnat tydliga spår efter sig i papegojans näbb.

Under rättegången berättade Kevins syster om att brodern förbarmat sig över hemlösa husdjur. Bland annat den vita kakaduan Larry. Enligt åklagaren George West lämnade fågeln ett tydlig meddelande.

Annons

– Vi vet att den här fågeln anfaller alla som attackerar hans ägare. Och vem anföll han? Jo, Daniel Torres.

Papagojans insats för att skydda sin ägare var heroisk men mördaren hade blivit fälld ändå. Den tekniska bevisningen var överväldigande och Daniel Torres, och hans medbrottsling Johnny Serna, dömdes för mord.

En bild på den tecknade detektiv-hunden Scooby Doo som är namne med verklighetens motsvarighet.

Scooby Doo i vittnesbåset

Hunden Scooby blev 2008 den första hund som kallats in att vittna i ett misstänkt mord i Frankrike. Bakgrunden var att Scoobys 59-åriga matte hittats hängd i sin lägenhet i en förort till Paris.

Annons

Dödsfallet skrevs ursprungligen av som ett självmord men kvinnans släktingar menade att det borde utredas som mord. I processen med att avgöra om en mordutredning skulle öppnas eller ej så hölls en förberedande förhandling där domaren Thomas Cassuto kallade hunden till vittnesbåset.

Scooby ska ha varit vid sin mattes sida när hon mötte sitt öde och nu ville domaren se hur hunden reagerade på att möta en man som pekats ut som misstänkt. Och hunden ska ha skällt ordentligt i rättssalen.

Att Scooby kallats in för att vittna har bekräftats av Palais de justice. Det är dock oklart om skällandet ledde till att mordutredning inleddes eller ej.

Källa: The Daily Telegraph, BBC, CBS, NBC och The Mirror

Annons