Charlottes ex fick fängelse efter hoten: "Jag kommer vara rädd igen när han kommer ut"

Charlotte Dokkedal blev hotad av sin ex-pojkvän.

Charlotte Dokkedal blev hotad till livet av sin ex-pojkvän under flera år.

Foto: Søren Jul Lamberth

Han slog henne och när hon blev gravid lämnade hon honom. Då började ett nytt helvete. I många år levde Charlotte Kokkedal i konstant beredskap. Telefonen var aldrig långt borta så att hon kunde ringa till polisen när ex-pojkvännen trakasserade henne. Först nu när han sitter fängslad, känner hon sig fri.
– Under två månader ringde han till mina föräldrar 841 gånger. Det är ju fullständigt sjukt.

Det var år av terror. ”Jag vet var din familj och dina vänner bor”, ”jag kommer och dödar er” och ”jag slutar först när du begår självmord”, är några av de många sms och telefonmeddelanden som danska Charlotte Dokkedal och hennes familj mottagit från ex-pojkvännen under de senaste åren.

– Det är så uppslitande och obehagligt att hela tiden få höra att han vill döda mig eller min familj. Det är ju psykisk terror, säger Charlotte.

0:57

Efter reklamen: Stoppa kvinnovåldet - låt det bli #sistaslaget

(0:57)

Som hon själv uttrycker det förälskade hon sig i fel man och det resulterade i att hon under många år tvingades leva med trakasserier som har gett henne symtom på posttraumatisk stress och som har skadat både henne och hennes familj psykiskt. Alla de sms, samtal och meddelanden på telefonsvararen har varit något som konstant stört och skapat skräck i deras vardag.

– Vi räknade på att det var en period på två månader där han ringde till mina föräldrar 841 gånger. Det är ju fullständigt sjukt.

Möttes på en dejtingsida

Det började bra när Charlotte mötte en man på en dejtingsida 2011. De skrev till varandra och det tog inte lång tid innan han flyttade in i Charlottes lägenhet. Allt var rosenrött och och Charlotte berättar att han sade allt det hon gärna ville höra.

– Allt det jag drömde om sa han att han också drömde om, och jag blev galet förälskad i den här mannen för jag trodde ju att vi ville samma sak, berättar hon.

Men det tog inte lång tid förrän glädjen förmörkades.

– Han började kontrollera mig mer och mer. Han ville inte att jag träffade mina väninnor och min familj. Det skulle bara var vi två.

Anja Lundqvist i Heder blev slagen av pojkvän: Bröt ner mig totalt

Charlotte började känna sig obekväm i förhållandet, men hon fortsatte att ge det en chans, för som hon säger: ” När det var bra, var det riktigt bra”.

Förutom kontrollen var det också andra saker som inte var som det skulle var. Han hade berättat för henne att han var sjukskriven från sitt jobb på en flyttfirma men sanningen var arr han tjänat pengar på kriminell verksamhet. Charlotte trodde det var historia och att han inte gjorde det längre. Hans förflutna skrämde inte iväg henne

– Jag ville ju så gärna tro på det bästa i människor. Och de gällde även honom. När vi hade våra bra dagar var han den raraste människan i hela världen, säger Charlotte.

Men när han inte hade bra dagar, var det en helt annan sak. De var ihop i mer än tre år, och hans kontroll tilltog. Han blev våldsam och paranoid. På tre år flyttade de sex gånger eftersom han var rädd för att folk visste var de bodde. Och flera gånger slog han Charlotte och tog tag om hennes hals.

Charlotte Dokkedal levde i en destruktiv relation.

Det var när Charlotte Dokkedal blev gravid som hon fick styrka att lämna den våldsamma pojkvännen.

Foto: Søren Jul

– Många undrar nog varför jag inte lämnade honom. Men medan jag var tillsammans med honom manipulerade han mig på ett sätt så att hela mitt fundament försvann. Jag kände att jag bara hade honom. Och jag tänkte att jag inte förtjänade bättre, för min självkänsla var helt i botten.

Blev gravid – det värsta och det bästa

Charlotte började studera till assistent inom social- och vårdomsorg så att hon skulle kunna tjäna mer pengar till deras gemensamma framtid, och i samband med det skulle hon ha fem veckors praktik. Hon valde att ha praktik i Belgien.

På den resan fick Charlotte en nyhet, som var både det bästa och det värsta som kunde hända. Hon var gravid.

– När jag skulle ringa och berätta det för honom, visste jag vad han skulle säga och egentligen var det kanske det jag helst önskade att höra.

Det som för många är en lycklig nyhet blev i andra änden av telefonen besvarat med ”Om du inte gör abort så lämnar jag dig.” Charlotte stod nu inför att vara studerande och ensamstående mamma.

– Det var i själva verket en lättnad för mig. För jag visste att livet jag levde inte var värdigt för ett barn att födas in i. Så förhållandet var tvunget att ta slut, för jag skulle bli mamma.

Så här söker du skydd från en våldsam relation

Charlotte kom, efter fem veckor tillbaka hem, och hon visste inte vad hon skulle förvänta sig. När hon kom till lägenheten var alla hans kläder packade och han hade stuckit. Men hon hade en känsla av att det inte skulle bli så lätt som det verkade.

Hennes magkänsla hade haft rätt. Det blev inte lätt. Faktisk så blev det starten på en flera år lång mardröm för Charlotte och hennes familj.

– Han föreslog att vi kunde testa att bli tillsammans igen, utan att bo ihop. Han bad om ursäkt som han hade gjort så många gånger förr när hans temperament hade gått amok. Innan hade jag förlåtit honom varje gång, säger hon.

Ex-pojkvännen blev riktigt ond

Men för första gången sade hon ifrån. Hon visste att hon skulle ut ur förhållandet. Och det nu. Nu skulle hon fokusera på sin graviditet och på att hon snart skulle bli mamma.

– Och då blev han riktigt ond. Det blev han när han inte fick sin vilja igenom.

”Om jag inte kan komma in i lägenheten så sparkar jag fanimej bara in dörren”, kunde han ropa i telefonen.

– När han sa så började jag frukta för mitt liv. Jag visste att han var kapabel att döda mig om det var det han vill, säger Charlotte och skakar på huvudet. Hon blir spänd i hela kroppen när hon pratar om det. Allt obehag sätter sig fysiskt i kroppen.

Punkterade hennes däck

Charlotte valde att flytta hem till sina föräldrar. Hon var rädd för att bo ensam i lägenheten och vill fokusera på sin graviditet. Men även om Charlotte fysiskt förflyttade sig från problemen så följde de ändå efter henne.

Flera gånger droppade det in meddelanden i Charlottes inkorg med ord som ”patetiska smutsiga hora” och ”horiga sugga”, medan hon mottog hot om vad som skulle hända med henne och hennes familj. När hon blockerade ex-pojkvännen kom meddelandena bara från andra profiler.

Charlotte Dokkedal blev utsatt för trakasserier och dödshot.

Trots att hon vet att det kan sätta igång igen när han blir utsläppt ut fängelset tänker inte Charlotte Dokkedal gömma sig.

Foto: Søren Jul Lamberth

Vid ett tillfälle skrev ex-pojkvännen att han önskade att både Charlotte och hennes barn i magen skulle dö.

– Då blev jag verkligen rädd. Det dök hela tiden upp nya meddelanden med fula ord och hot, och min kropp började vara i beredskap hela tiden.

Minimal samvaro med sonen

Charlotte födde deras son och hon skrev till ex-pojkvännen att han hade blivit pappa om han hade lust att träffa sitt barn.

– Oavsett hur jag hade det med honom så ville jag inte frånta min son rätten att veta vem hans pappa var.

Det blev minimal samvaro och Charlotte berättar att det inte verkade som om ex-pojkvännen var särskilt intresserad i att vara far.

Samvaron rann ut i sanden och detsamma gjorde kontakten. Det gav ett lugn under en tid. Meddelandena och telefonsamtalen blev färre och från 2018 till 2020 var han nästan helt inaktiv. Charlotte hade tid att bara var mamma. Men lyckan skulle inte vara långvarig.

Pia misshandlades i fem år: ”Under corona blir det smörgåsbord för våldsamma män”

En dag visade Charlottes väninna henne ett Facebookinlägg och frågade ”Är inte det här du?”.

Det var ett inlägg från ex-pojkvännen där han skrev att han letade efter hennes telefonnummer.

– Då märkte jag att allt kom tillbaka. All rädsla, otryggheten, paranoian. Jag visste att det skulle bli skit igen, säger Charlotte.

Exet fortsatte att ringa och skriva till Charlottes familj. Han körde förbi hennes hus och han vandaliserade hennes bil. Det hände trots att Charlotte via polis fått upprättat ett kontaktförbud.

Hon ringde ofta till polisen när hans bil befann sig utanför hennes hem eller när han skickade hotfulla meddelanden, men hon kände inte att det fanns mycket hjälp att hämta.

Installerade kameror i lägenheten

Det slutade med att Charlottes mamma flyttade in i huset hos Charlotte och det blev installerat kameror överallt för att Charlotte skulle kunna känna sig mer trygg.

– Vid det här laget är jag helt förstörd. Jag kan inte sova och när jag äntligen sover har jag mardrömmar.

En dag i december 2020 blev det dock helt stilla. Varken Charlotte eller hennes föräldrar hörde något från ex-pojkvännen på flera dagar, tills hon blev uppringd av en polis. Polisen hade häktat mannen och han skulle nu ställas inför rätta efter alla de gånger Charlotte hade rapporterat, trakasserier, hot och vandalism.

Rättssaken var uppslitande för Charlotte som skulle igenom allt en gång till, eftersom hon skulle vittna. Men hon ville genomföra det.

– Han ska inte få lov att slippa undan med det här, säger hon.

Charlotte Dokkedal har fått psykiska men av terrorn.

Charlotte Dokkedal har fått psykiska men av terrorn.

Foto: Søren Jul Lamberth

Det gjorde han heller inte. Rätten dömde honom till ett års fängelse. Charlotte känner en lättnad. Han får nu ett straff för allt det han har utsatt henne och hennes familj för. Charlotte har fått tillbaka sin frihet – eftersom han har blivit fråntagen sin.

– Jag kan andas lättare nu. Men jag vet att jag kommer vara rädd igen när han kommer ut.

Vägrar låta ex-pojkvännen styra

Charlotte vet att hon kan flytta från huset, långt bort till ett ställe där ingen vet var hon bor. Långt bort från familj och vänner, där hennes söner kan bo i fred. Men det vill hon inte.

– Jag vill ha rätten till mitt eget liv. Jag vill inte låta honom styra mig mer. Så jag bestämmer var jag vill bo och jag tänker inte låta honom skrämma bort mig. Det ska han inte få lov till.

När man frågar Charlotte hur hon har det i dag blir det stilla. Hon tänker länge och svarar att hon märker att hon har förändrats. Hon har svårt att komma ihåg saker och att koncentrera sig, och den glada personen hon var innan hon mötte ex-pojkvännen har försvunnit

– Men jag känner att jag får det bättre hela tiden, det ska nog bli bra igen.

Ett urval av de hot Charlotte mottog från ex-pojkvännen:

”… Jag vet var du bor, sugga, jag vet var du jobbar, jag vet var din familj bor, tänk dig nu för lite, om du tror att jag blir rädd för polisen, din patetiska lilla horfamilj”

”… om du tror att en tur till fängelset håller mig tillbaka från att fortsätta göra livet surt för dig, så tänk om din lilla sugga, det kommer aldrig hända …”

Ett urval av de hot Charlottes föräldrar mottog:

(Charlottes föräldrar blev under en månad uppringda 320 gånger av Charlottes ex.)

”Om ni inte förstår att det här är fucking allvar, som i allvar, så ska jag VERKLIGEN, VERKLIGEN, VERKLIGEN visa er vad jag är kapabel till”

”Att drunkna är så vitt jag har hört något av det allra, allra värsta”

”När jag har knäckt er, så är ni så psykiskt nedbrutna att ni inte har något jobb, har fått era ungar tvångsomhändertagna och era barn begår självmord”