Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Så här söker du skydd från en våldsam relation

21 feb, 2020 
Lovisa Svedlund
Johanna Sandwall
Kvinna tittar över havet och drömmer sig bort från sin våldsamma relation.
Foto: Shutterstock/TT
Blir man utsatt för våld eller kontroll av en person i sin närhet är det viktigt att söka hjälp. Socialtjänsten i din kommun är skyldiga att ge dig akut stöd och skyddat boende om du behöver det.
Men många har fördomar om hur socialen jobbar eller tycker det känns fel att blanda in dem.
Vi lät dem berätta – i steg för steg – hur de hjälper dig.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Stoppa kvinnovåldet – låt det bli #sistaslaget

Stoppa kvinnovåldet - låt det bli #sistaslagetBrand logo
Stoppa kvinnovåldet - låt det bli #sistaslaget

Kommunen du bor i har ansvar för att hjälpa dig om du blir utsatt för våld av en partner eller närstående. Det vanligaste brottet när det gäller våld i nära relationer begås av en man mot en kvinna i en parrelation. Men alla som blir utsatta för våld i nära relationer, oavsett kön eller könsidentitet, har rätt till stöd och skydd via socialtjänsten.

Män, kvinnor och våldsutövare

Det vanligaste i nära relationer är att män är våldsutövare och kvinnor offer, men det finns våld även i samkönade relationer och det händer att kvinnor misshandlar män. Därför används orden ”våldsutövaren” och ”den våldsutsatta” i den här artikeln.

Socialtjänsten finns i varje kommun och det är hit du kan ringa eller gå om du behöver skydd och hjälp. Bor du i en större stad kan det finnas en socialtjänst i varje stadsdel – då kontaktar du socialtjänsten i den stadsdelen du bor i.

Socialtjänsten kan hjälpa till med stöd och samtal men också ge dig ett tryggt, så kallat skyddat boende.

Vanliga veckodagar, måndag-fredag, kan du ringa till socialtjänsten eller gå dit.

Om du behöver stöd eller hjälp att få skyddat boende på helger, kvällar eller nätter, finns en socialjour i nästan alla kommuner dit du kan ringa.

Annons

Så kontaktar du socialtjänsten om du blir utsatt för våld

Oavsett om du ringer eller besöker socialtjänsten när du blivit utsatt för våld av en närstående, kommer de att ta emot dig för samtal. Befinner du dig i en farlig situation när du ringer kallar de på polisen, men om det inte är någon akut fara erbjuds du en tid på socialtjänsten senare samma dag.

Om det är farligt för dig eller din familj att bo hemma där våldsutövaren finns, eller om våldsutövaren vet var ni befinner er, kommer de också hjälpa dig/er att få ett annat boende redan samma dag.

Steg för steg – så söker du hjälp hos socialtjänsten

 1. Kontakta eller gå till socialtjänsten i din kommun. Utanför kontorstid – kontakta socialjouren.
 2. Du får alltid en tid samma dag. Du och dina barn, om du har det, får prata med en socialsekreterare om vad du varit med om.
 3. Socialtjänsten ställer frågor och bedömer hur allvarligt våldet är och om det finns något akut hot mot dig.
 4. Utifrån bedömningen föreslår de en plan. Det kan vara att du behöver flytta till skyddat boende eller få hjälp med samtalsstöd till exempel. Om det är farligt för dig att bo hemma kan de starkt rekommendera att du flyttar, men det är alltid frivilligt att flytta till skyddat boende.
 5. Socialtjänsten hjälper dig också få kontakt med till exempel polisen, vården och Skatteverket om du behöver. De tvingar dig aldrig att polisanmäla.
 6. Om du sökt hjälp startar socialtjänsten en utredning. De erbjuder också hjälp till våldsutövaren, tackar personen ja till detta inleder de en utredning även av den här personen.
Annons

– Vi prioriterar alltid våldsärenden. Om någon ringer så bokar vi ett besök hos oss samma dag och kommer man hit på vår kontorstid får man träffa en av våra handläggare direkt, säger Rose-Marie Rising som är biträdande enhetschef på vuxenenheten, vid Kungsholmens socialtjänstavdelning i Stockholms stad.

Ibland kan det kännas otryggt att besöka socialtjänsten i den egna kommunen eller stadsdelen, till exempel om våldsutövaren ser dig besöka socialtjänstens lokal, eller jobbar och bor i närheten. I så fall träffar socialtjänsten dig i en annan stadsdel eller närliggande kommun.

En kvinna sitter i mote med annan kvinna, de ar anonyma.
Om man ringer socialtjänsten eller besöker dem får man alltid en tid samma dag. Kontaktar man dem i en våldssituation kallar de dit hjälp från polisen. Foto: Shutterstock.

Om du har dina barn med dig får du också träffa socialsekreterare från socialtjänstens familjeenhet, som pratar med barnen och avgör vilken hjälp och vilket skydd de behöver.

Annons

Det händer på socialtjänsten när du söker hjälp att bryta en våldsam relation

Under besöket hos socialtjänsten får du själv prata med en socialsekreterare. Du får berätta om våldet som du utsätts för och socialsekreteraren ställer frågor.

– För många är det första gången de berättar. Ofta har det pågått väldigt länge och de har kanske inte sagt det till någon tidigare, berättar Rose-Marie Rising.

För att göra en bedömning av vilka hot och risker som finns mot dig, använder socialtjänsten ett formulär med frågor. Genom att få svar på dem kan de avgöra hur farlig våldsutövaren är för dig och dina eventuella barn.

Rose-Marie Rising pa Socialtjansten i Stockholm stad
Rose-Marie Rising träffar dagligen personer som söker hjälp från våldsamma relationer. Foto: Privat.

"Har det fysiska våldet blivit grövre och/eller kommit oftare det senaste året?" och "Har han/hon/de någon gång använt vapen eller hotat dig med ett dödligt vapen?" är två exempel på frågor i formuläret. Men den som håller i samtalet kan också ställa följdfrågor och ge hjälp på traven. Många som varit fast i en våldsam relation utan att berätta för någon har en tendens att underdriva det man varit med om. Det kan till exempel vara svårt att förstå hur allvarligt våldet varit, säger Rose-Marie Rising.

En pojke sitter hos en kurator eller socialtjanst
Om du har barn får du tillsammans med dem träffa en socialsekreterare som är specialiserad på att ge stöd åt familjer och barn. Foto: Shutterstock

–Till exempel kan det vara så att den som berättar säger att våldsutövaren inte använt något dödligt vapen, men använt en stekpanna som tillhygge. Då kan vi hjälpa personen att komma fram till att en stekpanna ju faktiskt kan vara ett dödligt vapen om man använder den mot huvudet.

Annons

När socialtjänsten fått en bild av din situation tar de beslut om vilken hjälp du kan erbjudas och gör en planering tillsammans med dig.

– Det kan vara viktigt att veta att, om vi snabbt förstår att en person lever i någon slags fara så bedömer vi den akuta situationen först innan vi utreder hur relationen sett ut bakåt i tiden. När vi förstår att en kvinna behöver ha skydd tar vi det beslutet direkt, där och då. Vi tänker här och nu, "behöver skydd – kan inte gå hem – fara".

Om du inte kan fortsätta bo hemma

Om våldsutövaren gör dig fysiskt och psykiskt illa, kan du och dina eventuella barn behöva bo någon annanstans för att få skydd. Antingen vill du kanske avsluta relationen helt eller så är det farligt för dig/er att bo hemma.

En kvinna tar sig for pannan nar hon sitter och pratar med en annan kvinna
Det är alltid frivilligt om man vill flytta till skyddat boende. Foto: Shutterstock

Beroende på vilken risk som finns att den som utövar våldet försöker leta upp dig/er, finns olika lösningar på var man kan bo. Om det finns risk att personen försöker ta kontakt med dig, söka upp och/eller utsätta dig eller er för fara, behöver man nästan alltid bo på ett skyddat boende. Det kan vara en kvinnojour, boenden som drivs av kommunen eller av företag i privat regi. Här finns personal som är utbildad för att stötta personer som varit utsatta för våld. Man får också hjälp med praktiska saker och kontakt med myndigheter, sjukvård, polis.

Annons

Du kan själv vara med och påverka var det känns säkert för dig att bo, berättar Rose-Marie Rising.

– Ibland tar vi fram en karta och märker ut, var tränar mannen, var jobbar han, var bor han och hans släkt, var brukar han vistas? På det sättet så kan vi konstatera att på den här sidan av stan, eller i den här kommunen, här är det tryggt och säkert.

Om socialtjänsten har bedömt att du behöver bo på ett skyddat boende hjälper de dig att komma dit direkt. Är det farligt för dig att åka hem, så kan du inte åka till din bostad och hämta saker innan.

Händer det aldrig att man får hämta saker innan man åker till det skyddade boendet?

– Jo, ibland i sällsynta fall kan det ju vara så att våldsutövaren till exempel är anhållen eller inte befinner sig i Sverige, då kan man åka och hämta sina saker.

– Och om vi bedömer att det inte är akut att den våldsutsatta lämnar bostaden kan vi säga "ta med dina viktigaste saker". Det kan till exempel vara bankdosa, pass, laptop eller ett gosedjur till barnen, sådant som kan vara svårt att ordna senare. Kläder till den våldsutsatta och barnen, sådant praktiskt, kan vi alltid ordna på boendet.

Annons

På plats på boendet får du och dina eventuella barn också prata med kunnig personal för att bearbeta det som hänt.

– Det är viktigt att få lugn och ro på boendet eftersom många är traumatiserade av våldet. Sen är vi också alltid väldigt noggranna med att sammanhangsmarkera för de barn som finns med. Då kan vi till exempel berätta att "nu åker vi hit för pappa har inte varit snäll”. Och "nu behöver ni lugn och ro, det är inte tryggt och bra för er att vara hemma just nu".

Man kan också bo hemma hos en släkting

Om det är låg risk att våldsutövaren söker upp dig, eller vill ta kontakt med dig, kan du ibland istället ta stöd av ditt eget sociala nätverk. Alla har inte personer runt omkring som kan hjälpa till, men ibland finns kanske möjlighet att bo hos en släkting eller vän, eller låna ett fritidshus av någon dit man kan flytta för att få lugn och ro.

– I fallen där detta är aktuellt har resultatet från vår hot- och riskbedömning visat att det är låg risk för den våldsutsatta. Till exempel om våldet inte varit av karaktären att det är någon fara, utan mer handlat om bråk och att man inte längre kan bo under samma tak.

Annons

–Då kan det kännas bättre att ta med barn och till exempel bo hos någon man känner. Men så fort det finns risk att våldsutövaren söker upp den våldsutsatta och är hotfull eller våldsam blir det svårt.

Händer det att de våldsutsatta hellre vill flytta till någon de känner, men att ni bestämmer att de måste åka till ett skyddat boende?

- Ja, ibland hade de föredragit det men om vi bedömer att det är för otryggt så är vi tydliga med att skyddat boende är nödvändigt. Om den våldsutsatta har barn brukar de oftast ha lättare att förstå att de kanske måste bo på ett skyddat boende som våldsutövaren inte kan hitta, för att skydda barnen.

Även om Socialtjänsten kan starkt rekommendera någon att flytta till skyddat boende kan de aldrig tvinga någon, det är en frivillig insats.

Hur gör ni om det är ett gränsfall, där det finns en liten risk att den som utövar våldet söker upp och/eller försöker skada personen och eventuella barn? Tar ni det säkra före det osäkra?

Annons

– Ja det gör vi. I ett sådant fall brukar det vara säkrast med ett skyddat boende.

Tanken är att man bor på det skyddade boendet en ganska begränsad tid, det kan handla om några dagar upp till ett par månader – ibland längre. Boendet och personalen ska ha funktionen att i första hand ge ett akut skydd och därefter ge stöd i att bearbeta våldet och planera för ett liv i trygghet utan våld. Vilken kontakt man kan ha med omvärlden beror på hur allvarlig situation man befinner sig i.

Om våldsutövaren blir uppsökande och farlig får man bara ha begränsad kontakt med personer och världen runtomkring. Socialtjänsten och det skyddade boendet ser till så att det inte finns något i din mobiltelefon eller elektroniska utrustning som gör att man kan spåra var du finns. Risken finns också att våldsutövaren försöker pressa personer i din närhet att tala om var du är, och då är det bättre att de inte vet säger Rose-Marie Rising.

– Men sen för att minska oron är det klart att man alltid får ringa sina föräldrar och säga att "Nu har jag och barnen åkt iväg och vi är trygga”.

Annons

Utreder och kallar den som utövar våldet

När socialtjänsten får kännedom om att ett barn upplevt våld i familjen är familjeenheten på socialtjänsten skyldiga att inleda en utredning, enligt Socialtjänstlagen om barnets behov av stöd och skydd. Likaså, när en vuxen person som utsatts för våld efterfrågar hjälp eller stöd ska det hanteras som en ansökan om stöd eller hjälp och en utredning måste inledas enligt lagen.

Socialtjänsten erbjuder stöd och behandling för den som har utövat våldet, och om personen tackar ja till detta är socialtjänsten även här skyldiga att inleda en utredning.

Det finns olika typer av behandling som kan erbjudas våldsutövaren. Stockholm stad har exempelvis Relationsvåldscentrum där våldsutsatta och våldsutövare erbjuds enskilda samtal och gruppbehandling, och liknande ställen finns också i många andra städer.

Man kan få hjälp att polisanmäla

Om du vill polisanmäla den som utsatt dig för våld kan socialtjänsten hjälpa dig, men det finns aldrig något tvång.

Annons

Om polisen kommer till en situation där det går att misstänka att du blivit utsatt för våld gör de dock själva en polisanmälan på plats. Det kan till exempel vara om du själv ringt socialtjänsten i en våldsam situation och de kallar dit polisen, eller om du själv eller en granne kallat på polisen i en våldsam situation.

Kvinnojourer och andra kan också hjälpa

Vill du inte kontakta socialtjänsten finns flera andra som kan hjälpa dig. I många kommuner finns kvinnojourer dit du kan vända dig alla tider på dygnet. Här kan du alltid få samtal och stöd direkt. För att bo på kvinnojouren behöver jouren dock i de flesta fall först kontakta socialtjänsten eller socialjouren för ett placeringsbeslut.

Hjälp mot våld i nära relationer

Lever du eller någon i din närhet med våld i en nära relation? Hit kan du vända dig:

 • I akuta situationer ska du ringa till 112. Polisen kan komma till dig, ge råd, hjälpa till med en polisanmälan och bistå med information om skyddsåtgärder och ansökan om kontaktförbud.

 • Kommunens socialtjänst har ansvar för att ge stöd till personer som blir utsatta för våld. De ska erbjuda samtalsstöd och rådgivning samt ekonomiskt och praktiskt stöd. De ska också kunna ge dig olika typer av skyddsinsatser samt se till att barnen får stöd och hjälp.

 • Kvinno- eller tjejjour kan ge krisstöd i en akut situation och även ge stöd med att bearbeta erfarenheterna efteråt. På ROKS hemsida kan du hitta din närmaste jour. Även organisationen Unizon har en sammanställning av kvinno- och tjejjourer runtom i landet – här hittar du en jour nära dig.

 • Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen når du på 020 50 50 50. Här kan du få stöd men också information om vart du ska vända dig för att få ytterligare hjälp där du bor, som polisen, socialtjänsten eller en kvinnojour. Du kan vara anonym när du ringer till Kvinnofridslinjen.

 • RFSL erbjuder samtalsstöd via telefon till HBTQ-personer som utsatts för våld, hot och kränkningar. Du når deras stödmottagning på 020 34 13 16.

 • Det finns en rad hjälporganisationer som kan ge stöd och råd till kvinnor som utsätts för våld i en nära relation. Du hittar fler länkar hos 1177 Vårdguiden.

 • Män som är våldsamma och vill söka hjälp för detta kan vända sig till Rikskriscentrum, vars medlemsorganisationer arbetar med män i kris och mäns våld mot kvinnor utifrån kriscentra, mansmottagningar och våldsmottagningar.
Annons

Såhär når du socialtjänsten

Vill du få hjälp från socialtjänsten i din kommun?

Allas.se har sammanställt numret till socialtjänsten i alla Sveriges kommuner. Socialtjänsten når du oftast på telefon under vanlig kontorstid, måndag till fredag.

Behöver du hjälp under andra tider på dygnet?

Nästan alla kommuner i Sverige har en socialjour som hjälper dig övrig tid på dygnet, alla kvällar, nätter och helger. Vissa kommuner har ett eget nummer till socialjouren, medan andra kommuners socialjour bara nås via SOS-numret 112.

Vissa tider på natten när aktiviteten är som lägst stänger även kommuner som har egen telefonsluss för inkommande samtal. Dessa socialjourer är då fortfarande öppna, och nås likt övriga på 112.

Alla socialjourer är alltså alltid öppna. Är du osäker på när telefonslussen är öppen, eller befinner dig i omedelbar fara, kan du alltid, alla dagar och tider, få hjälp genom att ringa 112.

Telefonnummer till socialtjänsten och socialjouren i din kommun

Listan är uppdaterad i februari 2020

Annons

A

Ale kommun

Socialtjänsten: 0303-70 30 00

Jour: 031-365 87 00

Alingsås kommun

Socialtjänsten: 0322-61 60 00

Jour: 031-365 87 00

Alvesta kommun

Socialtjänsten: 047-21 51 84

Jour: Hänvisar till 114 14, fråga efter vakthavande befäl och begär social beredskap

Aneby kommun

Socialtjänsten: 0380-461 00

Jour: 112

Arboga kommun

Socialtjänsten: 0589-872 02

Jour: 021-39 20 66

Arjeplog kommun

Socialtjänsten: 0961-144 44, 0961-142 45

Jour: 112

Arvidsjaur kommun

Socialtjänsten: 0960-155 00

Jour: 112

Arvika kommun

Socialtjänsten: 0570-814 01

Jour: 114 14

Askersund kommun

Socialtjänsten: 0583-820 50

Jour: 112

Avesta kommun

Socialtjänsten: 0226-64 53 44

Jour: 112

B

Bengtsfors kommun

Socialtjänsten: 0531-52 60 00

Jour: 0522-69 74 44

Bergs kommun

Socialtjänsten: 0687-161 00

Jour: 112

Bjurholm kommun

Socialtjänsten: 0932-140 00

Jour: 090-16 30 50, 112

Bjuv kommun

Socialtjänsten: 042-458 50 00

Jour: 042-10 68 69

Boden kommun

Socialtjänsten: 0921-629 99

Jour: 112

Bollebygd kommun

Socialtjänsten: 0734-64 75 31

Annons

Jour: 112

Bollnäs kommun

Socialtjänsten: 0278-256 04, 0278-252 02

Jour: 026-10 02 25, 112

Borgholm kommun

Socialtjänsten: 0485-880 85

Jour: 020-45 39 00

Borlänge kommun

Socialtjänsten: 0243-740 00

Jour: 112

Borås stad

Socialtjänsten: 033-35 31 31

Jour: 112

Botkyrka kommun

Socialtjänsten: 08-530 631 95

Jour: 020-70 80 03

Boxholm kommun

Socialtjänsten: 0142-896 25

Jour: 013-20 75 26

Bromölla kommun

Socialtjänsten: 0456-82 20 00, 0456-82 23 29

Jour: 044-775 78 78

Bräcke kommun

Socialtjänsten: 0693-161 00

Jour: 112

Burlöv kommun

Socialtjänsten: 040-625 60 00

Jour: 040-34 56 78

Båstad kommun

Socialtjänsten: 0437-770 00, 0431-770 44

Jour: 114 14

D

Dals-Ed kommun

Socialtjänsten: 0534-192 30, 0534-190 00

Jour: 0522-69 74 44

Danderyd kommun

Socialtjänsten: 08-568 910 00

Jour: 08-410 200 40

Degerfors kommun

Socialtjänsten: 0586 481 00

Jour: 112

Dorotea kommun

Socialtjänsten: 0942-140 66

Jour: 070-359 74 39

E

Eda kommun

Socialtjänsten: 0571-18 07 65

Jour: 112

Ekerö kommun

Socialtjänsten: 08-124 571 00

Annons

Jour: 010-444 05 00

Eksjö kommun

Socialtjänsten: 0381-360 00

Jour: 112

Emmaboda kommun

Socialtjänsten: 0471-24 94 00

Jour: 020-45 39 00

Enköping kommun

Socialtjänsten: 0171-62 50 00

Jour: 018-15 00 00

Eskilstuna kommun

Socialtjänsten: 016-710 29 77

Jour: 112

Eslöv kommun

Socialtjänsten: 0413-620 00

Jour: 046-12 12 99

Essunga kommun

Socialtjänsten: 0512-570 81

Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22

F

Fagersta kommun

Socialtjänsten: 0223-442 60

Jour: 112

Falkenberg kommun

Socialtjänsten: 0346-88 53 85

Jour: 112

Falköping kommun

Socialtjänsten: 0515-88 53 20

Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22

Falu kommun

Socialtjänsten: 023-830 00

Jour: 112

Filipstad kommun

Socialtjänsten: 0590-611 00

Jour: 073-78 10 407

Finspång kommun

Socialtjänsten: 0122-850 00

Jour: 011-15 22 83

Flen kommun

Socialtjänsten: 0157-43 00 00

Jour: 08-454 22 33, 112

Forshaga kommun

Socialtjänsten: 054-17 20 00

Jour: 054-540 54 14, 054-540 50 54, 112

Färgelanda kommun

Socialtjänsten: 0528-56 70 00, 0528-56 76 12

Jour: 0522-69 74 44

Annons

G

Gagnef kommun

Socialtjänsten: 0241-152 31

Jour: 112

Gislaved kommun

Socialtjänsten: 0371-810 00

Jour: 112

Gnesta kommun

Socialtjänsten: 0158-27 51 45, 0158-27 59 50

Jour: 112

Gnosjö kommun

Socialtjänsten: 0370-33 10 00

Jour: 112

Region Gotland

Socialtjänsten: 0498-26 88 19

Jour: 0498-26 91 45

Grums kommun

Socialtjänsten: 0555-422 82

Jour: 054-540 50 54, 054-540 54 14

Grästorp kommun

Socialtjänsten: 0514-580 00

Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22

Gullspångs kommun

Socialtjänsten: 0551-360 80

Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22

Gällivare kommun

Socialtjänsten: 0970-818 000

Jour: 0970-818 212

Gävle kommun

Socialtjänsten: 026-17 80 00

Jour: 026-10 02 25

Göteborgs stad

Socialtjänsten: 031-365 00 00

Jour: 031-365 87 00

Götene kommun

Socialtjänsten: 0511-38 61 10, 0511-38 61 04

Jour: 0500-497 421, 0500-497 422

H

Habo kommun

Socialtjänsten: 036-442 83 30

Jour: 112

Hagfors kommun

Socialtjänsten: 0563-185 00

Jour: 076-139 53 59

Hallsberg kommun

Socialtjänsten: 0582-68 50 00

Jour: 019-14 93 50, 019-21 41 05

Annons

Hallstahammar kommun

Socialtjänsten: 0220-24207

Jour: 021-39 20 66

Halmstad kommun

Socialtjänsten: 035-13 78 88

Jour: 112

Hammarö kommun

Socialtjänsten: 054-51 51 85

Jour: 054-540 50 54, 054-540 54 14

Haninge kommun

Socialtjänsten: 08-606 91 40

Jour: 020-70 80 03

Haparanda stad

Socialtjänsten: 0922-260 00

Jour: 112

Heby kommun

Socialtjänsten: 0224-363 64

Jour: 018-15 00 00

Hedemora kommun

Socialtjänsten: 0225-341 52

Jour: 112

Helsingborgs stad

Socialtjänsten: 042-10 32 00

Jour: 042-10 68 69

Herrljunga kommun

Socialtjänsten: 0513-171 88

Jour: 112

Hjo kommun

Socialtjänsten: 0503-352 10

Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22

Hofors kommun

Socialtjänsten: 0290-77 17 34

Jour: 026-10 02 25

Huddinge kommun

Socialtjänsten: 08-535 316 10

Jour: 020-70 80 03

Hudiksvall kommun

Socialtjänsten: 070-550 21 17

Jour: 026-10 02 25

Hultsfred kommun

Socialtjänsten: 0495-24 00 00

Jour: 112

Hylte kommun

Socialtjänsten: 0345-180 00

Jour: 112

Håbo kommun

Socialtjänsten: 0171-525 00

Jour: 018-15 00 00

Hällefors kommun

Socialtjänsten: 0591-643 20

Annons

Jour: 112

Härjedalens kommun

Socialtjänsten: 0680-161 40

Jour: 112

Härnösand kommun

Socialtjänsten: 0611-34 80 00

Jour: 112

Härryda kommun

Socialtjänsten: 031-724 62 00

Jour: 031-365 87 00

Hässleholm kommun

Socialtjänsten: 0451-26 70 00

Jour: 044-775 78 78

Höganäs kommun

Socialtjänsten: 042-33 71 28, 042-33 71 00

Jour: 042-10 68 69

Högsby kommun

Socialtjänsten: 0491-291 29

Jour: 020-45 39 00

Hörby kommun

Socialtjänsten: 0415-37 81 00

Jour: 044-775 78 78

Höörs kommun

Socialtjänsten: 0413-280 00

Jour: 046-12 12 99

J

Jokkmokk kommun

Socialtjänsten: 0971-170 00, 0971-171 77

Jour: 112

Järfälla kommun

Socialtjänsten: 08-580 285 00

Jour: 010-444 05 00

Jönköping kommun

Socialtjänsten: 036-10 77 22, 036-10 53 18

Jour: 112

K

Kalix kommun

Socialtjänsten: 0923-65 000

Jour: 112

Kalmar kommun

Socialtjänsten: 0480-45 00 00

Jour: 020-45 39 00

Karlsborg kommun

Socialtjänsten: 0505-170 00

Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22

Karlshamn kommun

Socialtjänsten: 0454-81 000

Jour: 112

Karlskoga kommun

Socialtjänsten: 0586-610 00

Annons

Jour: 112

Karlskrona kommun

Socialtjänsten: 0544-30 43 90

Jour: 020-45 39 00

Karlstad kommun

Socialtjänsten: 054-540 00 00

Jour: 054-540 50 54, 054-540 54 14

Katrineholm kommun

Socialtjänsten: 0150-578 26

Jour: 112

Kils kommun

Socialtjänsten: 0554-191 00

Jour: 054-540 50 54, 054-540 54 14

Kinda kommun

Socialtjänsten: 0494-191 30

Jour: 013-20 75 26

Kiruna kommun

Socialtjänsten: 0980-703 44

Jour: 112

Klippan kommun

Socialtjänsten: 0435-280 00

Jour: 042-10 68 69

Knivsta kommun

Socialtjänsten: 018-34 70 00

Jour: 018-15 00 00

Kramfors kommun

Socialtjänsten: 0612-802 06

Jour: 112

Kristianstad kommun

Socialtjänsten: 044-13 50 00

Jour: 044-775 78 78

Kristinehamn kommun

Socialtjänsten: 0550-880 00

Jour: 054-540 50 54, 054-540 54 14

Krokom kommun

Socialtjänsten: 0640-162 82, 0640-162 83

Jour: 112

Kumla kommun

Socialtjänsten: 019-58 80 00

Jour: 019-21 41 05, 019-14 93 50

Kungsbacka kommun

Socialtjänsten: 0300-83 53 31

Jour: 031-365 87 00

Kungsör kommun

Socialtjänsten: 0227-60 00 00, 0227-60 04 56

Annons

Jour: 021-39 20 66

Kungälv kommun

Socialtjänsten: 0303-23 93 77

Jour: 031-365 87 00

Kävlinge kommun

Socialtjänsten: 046-73 90 00

Jour: 046-12 12 99

Köping kommun

Socialtjänsten: 021-39 37 10

Jour: 021-39 20 66

L

Laholm kommun

Socialtjänsten: 0430-265 68

Jour: 112

Landskrona stad

Socialtjänsten: 0220-770 220, 0418-47 00 00

Jour: 0418-47 47 49 00

Laxå kommun

Socialtjänsten: 0584-47 31 00

Jour: 019-21 41 05

Lekeberg kommun

Socialtjänsten: 0585-482 12

Jour: 019-21 41 05

Leksand kommun

Socialtjänsten: 0247-801 83

Jour: 112

Lerum kommun

Socialtjänsten: 0302-52 10 00

Jour: 031-365 87 00

Lessebo kommun

Socialtjänsten: 0478-125 00

Jour: 112

Lidingö stad

Socialtjänsten: 08-731 30 00

Jour: 08-410 200 40

Lidköpings kommun

Socialtjänsten: 0510-77 00 00

Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22

Lilla Edet kommun

Socialtjänsten: 0520-49 54 00

Jour: 031-365 87 00

Lindesberg kommun

Socialtjänsten: 0581-810 00

Jour: 019-14 93 50

Linköping kommun

Socialtjänsten: 013-20 69 00, 013-20 60 00

Jour: 013-20 75 26

Annons

Ljungby kommun

Socialtjänsten: 0372-78 90 00

Jour: 112

Ljusdal kommun

Socialtjänsten: 0651-34 00 73

Jour: 026-10 02 25

Ljusnarsberg kommun

Socialtjänsten: 0580-805 10

Jour: 112

Lomma kommun

Socialtjänsten: 040-641 10 00

Jour: 046-12 12 99

Ludvika kommun

Socialtjänsten: 0240-860 00

Jour: 112

Luleå kommun

Socialtjänsten: 0920-45 30 00

Jour: 112

Lund kommun

Socialtjänsten: 046-359 70 10

Jour: 046-12 12 99

Lycksele kommun

Socialtjänsten: 0950-166 00

Jour: 112

Lysekil kommun

Socialtjänsten: 072-143 54 90

Jour: 0522-69 74 44, 073-086 34 21

M

Malmö stad

Socialtjänsten: 040-97 06 07

Jour: 040-34 56 78

Malung-Sälen kommun

Socialtjänsten: 0280-181 00

Jour: 112

Malå kommun

Socialtjänsten: 0953-141 57

Jour: 112

Mariestad kommun

Socialtjänsten: 0501-75 50 00

Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22

Markaryd kommun

Socialtjänsten: 0433-720 00

Jour: 112

Marks kommun

Socialtjänsten: 0320-21 79 55

Jour: 112

Mellerud kommun

Socialtjänsten: 0530-180 00

Jour: 0522-69 74 44

Mjölby kommun

Socialtjänsten: 0142-852 20

Annons

Jour: 013-20 75 26

Mora kommun

Socialtjänsten: 0250-264 00

Jour: 112

Motala kommun

Socialtjänsten: 0141-22 53 00

Jour: 0141-22 53 56

Mullsjö kommun

Socialtjänsten: 0392-141 76

Jour: 112

Munkedal kommun

Socialtjänsten: 0524-180 00

Jour: 0522-69 74 44

Munkfors kommun

Socialtjänsten: 0563-54 10 00

Jour: 073-461 43 28

Mölndals stad

Socialtjänsten: 031-315 10 00

Jour: 031-365 87 00

Mönsterås kommun

Socialtjänsten: 0499-170 00

Jour: 112

Mörbylånga kommun

Socialtjänsten: 0485-471 84

Jour: 020-45 39 00

N

Nacka kommun

Socialtjänsten: 08-718 80 00

Jour: 08-718 76 40

Nora kommun

Socialtjänsten: 0587-810 00

Jour: 112

Norberg kommun

Socialtjänsten: 0223-29 000

Jour: 021-39 20 66

Nordanstig kommun

Socialtjänsten: 0652-362 31

Jour: 026-10 02 25

Nordmaling kommun

Socialtjänsten: 0930-140 00

Jour: 090-16 30 50

Norrköping kommun

Socialtjänsten: 011-15 00 00

Jour: 011-15 22 83

Norrtälje kommun

Socialtjänsten: 0176-714 43

Jour: 08-410 200 40

Norsjö kommun

Socialtjänsten: 0918-140 00

Jour: 112

Nybro kommun

Socialtjänsten: 0481-451 22

Annons

Jour: 020-45 39 00

Nykvarn kommun

Socialtjänsten: 08-555 014 70

Jour: 08-523 038 70

Nyköping kommun

Socialtjänsten: 0155-45 70 03

Jour: 073-773 72 73

Nynäshamn kommun

Socialtjänsten: 08-520 680 00

Jour: 020-70 80 03

Nässjö kommun

Socialtjänsten: 0380-51 81 41

Jour: 112

O

Ockelbo kommun

Socialtjänsten: 0297-555 67

Jour: 026-10 02 25

Olofström kommun

Socialtjänsten: 0454-933 00

Jour: 112

Orsa kommun

Socialtjänsten: 0250-55 23 50

Jour: 112

Orust kommun

Socialtjänsten: 0304-334 316

Jour: 0522-69 74 44

Osby kommun

Socialtjänsten: 0479-52 80 00

Jour: 044-775 78 78

Oskarshamn kommun

Socialtjänsten: 0491-76 47 60

Jour: 020-45 39 00

Ovanåker kommun

Socialtjänsten: 0271-570 00

Jour: 026-10 02 25

Oxelösund kommun

Socialtjänsten: 0155-380 00

Jour: 112

P

Pajala kommun

Socialtjänsten: 0978-120 00

Jour: 112

Partille kommun

Socialtjänsten: 031-792 10 00

Jour: 031-365 87 00

Perstorp kommun

Socialtjänsten: 0435-391 40

Jour: 042-10 68 69

Piteå kommun

Socialtjänsten: 0911-69 75 75

Jour: 112

R

Ragunda kommun

Socialtjänsten: 0696-68 20 00

Annons

Jour: 112

Robertsfors kommun

Socialtjänsten: 0934-140 00

Jour: 112

Ronneby kommun

Socialtjänsten: 0457-61 80 00

Jour: 112

Rättviks kommun

Socialtjänsten: 0248-70 220

Jour: 112

S

Sala kommun

Socialtjänsten: 0224-74 96 30

Jour: 021-39 20 66

Salem kommun

Socialtjänsten: 08-532 598 21

Jour: 08-523 038 70

Sandviken kommun

Socialtjänsten: 026-24 15 59

Jour: 026-10 02 25

Sigtuna kommun

Socialtjänsten: 08-591 263 16

Jour: 010-444 05 00

Simrishamn kommun

Socialtjänsten: 0414-81 90 00

Jour: 112

Sjöbo kommun

Socialtjänsten: 0416-271 85

Jour: 112

Skara kommun

Socialtjänsten: 0511-325 30

Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22

Skellefteå kommun

Socialtjänsten: 0910-73 50 00

Jour: 112

Skinnskatteberg kommun

Socialtjänsten: 0222-51 56 25

Jour: 021-39 20 66

Skurup kommun

Socialtjänsten: 0411-53 60 00

Jour: 112

Skövde kommun

Socialtjänsten: 0500-49 74 21

Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22

Smedjebacken kommun

Socialtjänsten: 0240-66 03 35

Jour: 112

Sollefteå kommun

Socialtjänsten: 0620-68 20 97

Jour: Ingen jour

Annons

Sollentuna kommun

Socialtjänsten: 08-579 212 40

Jour: 010-444 05 00

Solna stad

Socialtjänsten: 08-746 10 00

Jour: 010-444 05 00

Sorsele kommun

Socialtjänsten: 0952-140 00

Jour: 112

Sotenäs kommun

Socialtjänsten: 0523-66 40 00

Jour: 0522-69 74 44

Staffanstorp kommun

Socialtjänsten: 046-25 11 00

Jour: 112

Stenungsund kommun

Socialtjänsten: 0303-73 81 33

Jour: 031-365 87 00

Stockholms stad

Socialtjänsten: 08-508 00 508

Jour: 08-508 40 000

Storfors kommun

Socialtjänsten: 0550-651 00

Jour: 054-540 50 54, 054-540 54 14

Storuman kommun

Socialtjänsten: 0951-140 00

Jour: 112

Strängnäs kommun

Socialtjänsten: 0152-299 95

Jour: 112

Strömstads kommun

Socialtjänsten: 0526-192 77

Jour: 0522-69 74 44

Strömsund kommun

Socialtjänsten: 0670-163 20

Jour: 112

Sundbybergs stad

Socialtjänsten: 08-706 80 00

Jour: 010-444 05 00

Sundsvall kommun

Socialtjänsten: 060-19 22 62

Jour: 060-12 61 82

Sunne kommun

Socialtjänsten: 0565- 160 00, 0563-541 216

Jour: 112

Surahammar kommun

Socialtjänsten: 0220-390 40

Jour: 021-39 20 66

Annons

Svalöv kommun

Socialtjänsten: 0418-47 50 63

Jour: 042-10 68 69

Svedala kommun

Socialtjänsten: 040-626 80 00

Jour: 112

Svenljunga kommun

Socialtjänsten: 0325-180 00

Jour: 112

Säffle kommun

Socialtjänsten: 0533-68 10 00

Jour: 070-692 31 39

Säter kommun

Socialtjänsten: 0225-55 165

Jour: 0225-551 65

Sävsjö kommun

Socialtjänsten: 0382-154 26

Jour: 112

Söderhamn kommun

Socialtjänsten: 0270-750 00

Jour: 026-10 02 25

Söderköping kommun

Socialtjänsten: 0121-186 00

Jour: 011-15 22 83

Södertälje kommun

Socialtjänsten: 08-523 010 00

Jour: 08-523 038 70

Sölvesborg kommun

Socialtjänsten: 0456-81 63 13

Jour: 112

T

Tanum kommun

Socialtjänsten: 0525-180 00

Jour: 0522-69 74 44

Tibro kommun

Socialtjänsten: 0504-180 00

Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22

Tidaholm kommun

Socialtjänsten: 0502-60 62 20

Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22

Tierp kommun

Socialtjänsten: 0293-21 80 88

Jour: 018-15 00 00

Timrå kommun

Socialtjänsten: 060-16 31 00

Jour: 112

Tingsryd kommun

Socialtjänsten: 0477-443 26

Jour: 112

Tjörn kommun

Socialtjänsten: 0304-601 999

Annons

Jour: 031-365 87 00

Tomelilla kommun

Socialtjänsten: 0417-180 00

Jour: 112

Torsby kommun

Socialtjänsten: 0560-160 00

Jour: 112

Torsås kommun

Socialtjänsten: 0486-331 00

Jour: 020-45 39 00

Tranemo kommun

Socialtjänsten: 0325-57 62 00

Jour: 112

Tranås kommun

Socialtjänsten: 0140-681 00

Jour: 112

Trelleborg kommun

Socialtjänsten: 0410-73 32 03

Jour: 112

Trollhättans stad

Socialtjänsten: 0520-49 54 00

Jour: 0522-69 74 44

Trosa kommun

Socialtjänsten: 0156-520 00

Jour: 08-523 03 87

Tyresö kommun

Socialtjänsten: 08-578 291 60

Jour: 08-718 76 40

Täby kommun

Socialtjänsten: 08-555 590 00

Jour: 08-410 200 40

Töreboda kommun

Socialtjänsten: 0506-181 30

Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22

U

Uddevalla kommun

Socialtjänsten: 0522-69 51 96

Jour: 0522-69 74 44

Ulricehamn kommun

Socialtjänsten: 0321-59 56 00

Jour: 112

Umeå kommun

Socialtjänsten: 090-16 10 02

Jour: 090-16 30 50

Upplands Väsby kommun

Socialtjänsten: 08-590 977 74

Jour: 010-444 05 00

Upplands-Bro kommun

Socialtjänsten: 08-581 690 00

Jour: 010-444 05 00

Annons

Uppsala kommun

Socialtjänsten: 018-727 00 00

Jour: 018-15 00 00

Uppvidinge kommun

Socialtjänsten: 0474-470 00

Jour: 112

V

Vadstena kommun

Socialtjänsten: 0143-151 50

Jour: 013-20 75 26

Vaggeryd kommun

Socialtjänsten: 0370-67 84 41

Jour: 112

Valdemarsvik kommun

Socialtjänsten: 0123-191 00

Jour: 011-15 22 83

Vallentuna kommun

Socialtjänsten: 08-587 850 00

Jour: 08-410 200 40

Vansbro kommun

Socialtjänsten: 0281-750 45

Jour: 112

Vara kommun

Socialtjänsten: 0512-312 37

Jour: 0500-49 74 21, 0500-49 74 22

Varberg kommun

Socialtjänsten: 0340-88 000

Jour: 112

Vaxholms stad

Socialtjänsten: 08-541 708 78

Jour: 08-410 200 40

Vellinge kommun

Socialtjänsten: 040-42 50 00

Jour: 112

Vetlanda kommun

Socialtjänsten: 0383-971 00

Jour: 112

Vilhelmina kommun

Socialtjänsten: 0940-140 00

Jour: 112

Vimmerby kommun

Socialtjänsten: 0492-76 91 00

Jour: 112

Vindelns kommun

Socialtjänsten: 0933-140 00

Jour: 090-16 30 50

Vingåker kommun

Socialtjänsten: 0151-191 61

Jour: 112

Vårgårda kommun

Socialtjänsten: 0322-60 06 00

Annons

Jour: 112

Vänersborg kommun

Socialtjänsten: 0521-72 17 26

Jour: 0522-69 74 44

Vännäs kommun

Socialtjänsten: 0935-143 11

Jour: 090-16 30 50

Värmdö kommun

Socialtjänsten: 08-570 481 48

Jour: 08-570 307 20

Värnamo kommun

Socialtjänsten: 0370-37 70 00

Jour: 112

Västervik kommun

Socialtjänsten: 0490-25 40 00

Jour: 112

Västerås stad

Socialtjänsten: 021-39 00 00

Jour: 021-39 20 66

Växjö kommun

Socialtjänsten: 0470-410 00

Jour: 112

Y

Ydre kommun

Socialtjänsten: 0381-66 12 00

Jour: 112

Ystad kommun

Socialtjänsten: 0411-57 70 00

Jour: 112

Å

Åmål kommun

Socialtjänsten: 0532-171 15

Jour: 0522-69 74 44

Ånge kommun

Socialtjänsten: 0690-25 02 43

Jour: 112

Åre kommun

Socialtjänsten: 0647-164 10

Jour: 112

Årjäng kommun

Socialtjänsten: 0573-141 54

Jour: 112

Åsele kommun

Socialtjänsten: 0941-140 00

Jour: 112

Åstorp kommun

Socialtjänsten: 042-640 00

Jour: 042-10 68 69

Åtvidaberg kommun

Socialtjänsten: 0120-830 00

Jour: 013-20 75 26

Ä

Älmhult kommun

Socialtjänsten: 0476-550 00

Jour: 112

Älvdalen kommun

Socialtjänsten: 0251-313 00

Annons

Jour: 112

Älvkarleby kommun

Socialtjänsten: 026-832 10

Jour: 018-15 00 00

Älvsbyn kommun

Socialtjänsten: 0929-170 00

Jour: 114 14

Ängelholm kommun

Socialtjänsten: 0431-46 95 12

Jour: 042-10 68 69

Ö

Öckerö kommun

Socialtjänsten: 031-97 62 00

Jour: 031-365 87 00

Ödeshög kommun

Socialtjänsten: 0144-350 03

Jour: 013-20 75 26

Örebro kommun

Socialtjänsten: 019-21 30 00

Jour: 019-21 41 05

Örkelljunga kommun

Socialtjänsten: 0435-550 00

Jour: 042-10 68 69

Örnsköldsvik kommun

Socialtjänsten: 0660-880 00

Jour: 0660-888 07

Östersund kommun

Socialtjänsten: 0200-120 145

Jour: 112

Österåker kommun

Socialtjänsten: 08-540 810 00

Jour: 08-410 200 40

Östhammar kommun

Socialtjänsten: 0173-860 00

Jour: 112

Östra Göinge kommun

Socialtjänsten: 044-775 60 00

Jour: 044-775 78 78

Överkalix kommun

Socialtjänsten: 0926-740 00

Jour: 112

Övertorneå kommun

Socialtjänsten: 0927-720 00

Jour: 112

Annons