Chris Watts mördade fru och barn-uppvaktas av kvinnor i fängelset

Chris Watts från Frederick, Colorado, mördade sin fru Shanann och deras två döttrar Bella och Celeste.

Foto: TT

Chris och Shanann levde den amerikanska drömmen med två små barn och ett tredje på väg. När Shanann och flickorna försvann vädjade den bestörta småbarnsfadern i tv till allmänheten om hjälp. En person som såg inslaget anade att det bara var ett skådespel. Nu finns den ruggiga historien som tv-serie på Netflix.

Chris Watts vädjade i tv: ”Lämna tillbaka min fru och mina barn!”

Pappan såg plågad ut när han stirrade in i tv-kamerorna. Hans fru och deras två små barn var spårlöst försvunna, och nu bad Chris Watts allmänheten om hjälp att hitta dem. Men den grymma sanningen om vad som hänt skulle snart chocka en hel värld…

Det var tidigt på morgonen, den 13 augusti 2018. Mörkret vilade tungt över den lilla staden Frederick i Colorado, USA, när en bil stannade till utanför en fin villa.

Debora Green förgiftade maken och brände barnen inne

Shanann Watts, 34, hade varit på en affärsresa, och nu släppte hennes kollega Nichole av henne i hemmet som hon delade med sin make Chris, 33, och deras två döttrar Bella, 4, och Celeste, 3. Nichole såg hur Shanann vinkade hejdå och klev in över tröskeln till huset.

Shanann, som var gravid i fjärde månaden med sitt och Chris tredje barn, jobbade på ett nätverksförsäljningsbolag och var en uppskattad kollega. Hon hade många vänner, och levde ett till synes lyckligt liv med sin växande familj. Shanann brukade ofta spela in hemvideos när hon och Chris umgicks med döttrarna. Videoklippen, som hon la upp på Youtube, var fulla av skratt och lek.

Chris och Shanann Watts la ut perfekta bilder på sociala medier.

Chris och hustrun Shanann visade gärna sin lycka i sociala medier. – De framstod som det perfekta paret, sa en vän.

Foto: TT

– De framstod som det perfekta paret, skulle deras gemensamma vän Kris Landon senare berätta.

– De var partners, fantastiska partners. De var ett sådant där par som gör att man vänder sig till sin make och säger: ”Varför är inte vi sådär?” fortsatte hon.

Kollegan Nichole la i en växel och körde därifrån. Hon var den sista utomstående som skulle se Shanann Watts i livet.

Gjorde en efterlysning i lokal-tv

Tolv timmar senare återvände Nichole till huset. Shannan hade missat två viktiga jobbmöten, och svarade inte i telefon. Ingen öppnade dörren när Nichole knackade på, och hon kontaktade Shananns make Chris som jobbade på oljebolaget Andarko Petroleum. Han skyndade sig hem och sa sig inte ha en aning om var Shanann befann sig. Mysteriet tätnade när det visade sig att varken Bella eller Celeste dykt upp på sin förskola den morgonen.

Chris Watts i Frederick, Colorado, mördade fru och barn för att vara med älskarinnan.

Enligt Chris Watts låg Shanann och barnen och sov när han lämnade hemmet samma morgon som de försvann.

Foto: TT

Polisen i Frederick kopplades in, och vid 13-tiden gjorde de en undersökning av familjen Watts hem. Av Shanann och de två flickorna syntes inte ett spår, men poliserna på plats gjorde flera märkliga fynd. Shanann Watts handväska, mobiltelefon och nycklar låg kvar på en bänk inne i huset. Hennes bil stod kvar i garaget, och döttrarnas båda barnstolar hittades i hemmet. Det fanns med andra ord inget som tydde att hon självmant lämnat hemmet med flickorna. Så var befann de sig?

Shanann Watts la upp många bilder på familjen på Facebook.

Shanann var lycklig med familjelivet och visade gärna upp make och barn för världen på Facebook.

Foto: TT

Chris Watts hävdade att Shanann och barnen låg och sov när han lämnade hemmet tidigt samma morgon. Via en grannes övervakningskamera kunde polisen se att Chris backade upp sin bil till garaget och lastade in några föremål i bakluckan klockan 05.27. Sedan körde han iväg. Vad han lastade gick inte att se på övervakningsfilmen – Chris Watts själv hävdade att det var arbetsredskap.

Vänner och familj till paret Watts var bestörta över Shananns och döttrarnas mystiska försvinnande. Men ingen verkade mer bestört än Chris själv. Följande dag valde han att gå ut i lokal-tv, där han vädjade till allmänheten om hjälp:

– Om någon har henne, och de inte är trygga… jag vill ha hem dem nu, sa han och suckade djupt.

– I går natt tände jag alla ljus i huset och hoppades att barnen skulle komma inrusande och brotta ner mig på golvet. Men det hände inte. Mina barn är mitt liv, fortsatte Chris.

Se också: Morden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad

1:46

Efter reklamen: Morden på Helén Nilsson och Jannica Ekblad

(1:46)

Tv-reportern frågade honom om det var något han ville säga till sin familj. Chris Watts stirrade rätt in i kameran när han sa:

Shanann, Bella, Celeste… om ni är där ute någonstans, snälla kom tillbaka. Om någon har henne, snälla lämna tillbaka henne.

Chris Watts var otrogen med sin kollega

Polisen finkammade området runt huset och intervjuade mängder av människor som kände paret Watts. Alla sa samma sak, att de var en ovanligt lycklig familj och att Shanann inte hade några fiender som kunde tänkas vilja göra henne illa. Det kom inte heller in några användbara tips från allmänheten. Det var som att den unga, gravida mamman och hennes två barn hade gått upp i rök.

Men dagen efter att Chris gått ut och vädjat i tv fick polisen ett oväntat tips som började rikta misstankarna mot maken. En kvinna vid namn Nichol Kessinger berättade att hon var arbetskollega till Chris, och att de hade haft ett förhållande i cirka två månader.

– Han sa till mig att han hade två barn och att han var på väg att skilja sig från sin fru. Jag trodde på honom, skulle hon senare berätta för en lokaltidning.

Det var först när Nichol Kessinger såg tv-intervjun med Chris som hon insåg att han hade ljugit för henne om flera saker. Han var i själva verket inte alls på väg att skilja sig från Shanann, och han hade dessutom inte berättat för Nichol att hans fru var gravid med deras tredje barn.

– Jag tänkte: ”Om han kan ljuga för mig och dölja något så stort, vad är det mer han ljuger om?” skulle hon senare berätta.

Tänkbart motiv

Nu hade polisen ett tänkbart motiv – Chris Watts ville helt enkelt röja sin familj ur vägen för att kunna börja om på ny kula med sin flickvän. De tog in Chris för förhör. Han fortsatte bedyra sin oskuld, men gick med på att ta ett lögndetektortest. Testet visade att han talade osanning när han nekade till att ha något med sin familjs försvinnande att göra, och polisutredarna började pressa honom allt hårdare i förhören.

En ranch i närheten av där Chris watts begravde barn och döttrar

Kvarlevorna efter Shanann och döttrarna Bella och Celeste hittades på ett öde oljefält.

Foto: TT

– Jag ska berätta sanningen efter att jag har fått prata med min pappa, sa Chris Watts efter ett tag. Ronnie Watts kallades in till förhörsrummet, och fadern och sonens samtal spelade in. För första gången berättade Chris att Shanann var död, och han erkände dessutom att det var han som hade mördat henne. Men han påstod sig ha ett ”giltigt skäl” till varför han gjorde det. Under sitt samtal med sin pappa påstod Chris Watts att Shanann hade mördat deras båda döttrar – och att han i ett anfall av vrede dödade sin fru på grund av detta.

– Hon gjorde dem illa. Och då tappade jag fattningen och gjorde henne illa. Jag blev helt galen, förstår du, sa Chris.

– Åh herregud, min son, svarade hans pappa Ronnie.

Shanann Watts pappa Frank Rzucek och bror Frankie Rzucek i rättssalen.

Shananns pappa Frank Rzucek och bror Frankie Rzucek i rättssalen under de inledande förhandlingarna.

Foto: TT

Poliserna kallades in, och Chris berättade att han i sin förvirring bestämt sig för att gömma de tre kropparna. Tidigt på morgonen hade han lastat in liken efter sin fru och sina döttrar i sin bil och kört flera timmar till ett avlägset och öde oljefält som ägdes av bolaget han jobbade på. Där hade han begravt sin fru och sedan gömt sina döda döttrar i en cistern fylld med olja. Han pekade ut den exakta platsen, och liken efter Shanann, Bella och Celeste kunde snart hittas.

American murder: The family next door på Netflix

Chris Watts greps för mordet på sin fru, och kort därefter åtalades han även för mordet på sina döttrar. Enligt åklagaren fanns det inget som tydde på att Shanann Watts hade mördat de båda flickorna – tvärtom beskrevs hon som en exemplarisk och kärleksfull mor.

För att undvika dödsstraff erkände sig Chris Watts skyldig till alla tre morden, och i en rättegång dömdes han till livstids fängelse utan möjlighet till benådning.

– Jag vill inte se dig död för det är inte min sak att avgöra. Ditt liv är mellan dig och Gud. Och jag ber för att han visar dig barmhärtighet, sa Shananns mor Sandy Rzucek under rättegången.

Shanann Watts pappa Frank Rzucek vid begravningen.

Shananns pappa Frank Rzucek vid begravningen av dottern och barnbarnen.

Foto: TT

Enligt Shananns pappa Frank Rzucek skulle parets första son som låg i hennes mage ha fått namnet Nico Lee.

– Jag litade på att du skulle ta hand om dem, inte döda dem. De litade på dig med, sa Frank Rzucek och riktade blicken mot sin före detta svärson. Chris Watts svarade inte. Men stora tårar rann nedför hans kind.

2020 släppte Netflix American murder: The family next door om morden på Shanann, Bella och Celeste. Uppmärksamheten har gett mördaren en bisarr status – det rapporteras om att kvinnliga beundrare skickar brev till Chris Watts. I minst ett fall medföljde en bikinibild…

Relaterade artiklar

"Covidsjuka" Gretchen blev mördad av drömkillen

Hagen-fallet: Vad har hänt miljardärshustrun Anne-Elisabeth?