Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Debora Green förgiftade maken och brände barnen inne

26 aug, 2021 
henrik högström
Debora Green dömdes för mord på sina två barn och mordförsök på sin make
Skilsmässan mellan läkarparet Debora och Michael blev smutsig. Missämjan kulminerade med att hemmet stacks i brand. Två av barnen brann inne.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Michael Farrar och Debora Green träffades under läkarutbildningen 1977. Båda var toppstudenter och attraktionen var ögonblicklig. De gick från skola till jobb och giftermål i rask takt. Paret slog sig ner i en välmående förort till Kansas City, Kansas och fick under de näramaste 16 åren tre barn Jennifer, Timothy och Kelly. Utifrån såg läkarparets liv ut som en drömtillvaro. Verkligheten var mer ansträngd.

Michael Farrar och Debora Green gifte sig efter läkarutbildningen.
Michael och Debora fann varann på utbildningen och bildade familj.

Michael gjorde karriär som hjärtspecialist och jobbade långa dagar på North Kansas city hospital. Debora hade känt sig tvingad att hänga in läkarrocken för att vara hemma med barnen. Hon drabbas av depressioner, gick upp i vikt och började dricka. Äktenskapet var ansträngt men de gjorde försök att lappa ihop det. 1996 följde paret med sonen Tim på en skolresa till Peru. Under samma resa fick dock Michael upp ögonen för en blond sjuksköterska i sällskapet. En mamma till en av sonens skolkamrater. De inledde en affär som skulle fortsätta även efter resan hemma i Kansas. Debora fick snart reda på makens otrohet. Hon flyttade ut ur det gemensamma sovrummet och drickandet tilltog.

Annons

– Äktenskapet och familjen var hela hennes identitet efter att hon gett upp sin egen karriär, säger Tony Rizzo, reporter på Kansas City Star.

Drabbades av "Tropisk parasit från helvetet"

Samtidigt hade Michael drabbats av någon sorts sjukdom. Han hade diarréer, kräkningar och frossa som tvingade honom att söka sjukhusvård. Med tanke på att familjen nyligen återvänt från Sydamerika låg det nära till hands att anta att Michael drabbats av någonting där. Men trots en rad tester kunde hans kolleger inte klura ut vad som drabbat honom. Till vänner sa Michael att han antagligen drabbats av någon ”tropisk parasit från helvetet”. Under sjukhusvistelsen tappade Dr Farrar dramatiskt i vikt. När han skrevs ut flyttade han ur den gemensamma bostaden och in i en egen lägenhet. Den försonande resan till Sydamerika hade ju inte direkt lappat ihop äktenskapet som tänkt.

Annons

Deboras drickande tilltog och Michael började oroa sig för hennes och de tre barnens säkerhet. Under ett besök i huset för att hämta grejor la han märke till något oroväckande i sin frus handväska. Ett paket med ricinfrö. En etikett på paketet berättade att fröna var giftiga och Michael blev orolig att hans fru planerade att begå självmord. Michael berättade om upptäckten för vännen Dr Pamela McCoy. Hon ifrågasatte Michaels slutsats. Varför skulle en smart läkare som Debora välja ett så plågsamt sätt att dö när läkare har gott om tillgängliga droger att välja på som skulle kunna göra jobbet mycket mer skonsamt.

– Du vill ju inte dö av blodig diarré eller hur? Det är ju ett förfärligt sätt att dö på.

Debora Green förgiftade sin man Michael Farrar med ricin
Debora hade rincinfrön i handväskan.

Nu började Michael fördjupa sig mer i fyndets egenskaper. Han fann att symptomen för ricinförgiftning stämde väl överens med vad han drabbats av. Men blodprov kunde inte bekräfta eller motbevisa hans farhågor. Nu var han övertygad om att Debora förgiftat honom. En oktoberkväll ringde han upp sin fru för att ställa henne mot väggen.

Annons

– Jag sa att jag var väldigt arg och att jag trodde hon blivit knäpp som förgiftat mig. Jag sa att jag trodde hon var i akut behov av psykiatrisk vård.

Se också: 4 kriminalfall som skakat världen

4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen
Debora Green anlade en eld i sitt eget hus.
När brandkåren kom fram var elden fullt utvecklad i huset.

Bara en timme efter samtalet bröt en brand ut i deras hus. När räddningstjänsten kom fram var huset övertänt. Hettan var så intensiv att de inte kunde komma nära och lågorna slog upp högt mot himlen. Debora och tioåriga dottern Jennifer hade hunnit rädda sig ut. Samma natt fick Debora veta att de andra två barnen brunnit inne. Kelly, 6, och Tim, 13, dog i sina sängar.

Timothy och Kelly Farrar dog i branden
Timothy, 13 och Kelly, 6 dog i branden.

Det hastiga och brutala förloppet gjorde att polisen fattade misstankar om att den varit anlagd. Både Debora och Michael ansågs ha motiv och tillfälle. Bara veckor tidigare hade polis kallats till huset efter ett bråk mellan makarna. Michael hävdade att hans fru var berusad, arg och hotade att begå självmord. Patrullen tog med Debora till sjukhuset för en psykiatrisk utvärdering. Även Michael kom dit. Enligt den undersökande läkaren ska Debora ha blivit vansinnig på maken, skällt och sagt att: ”du kommer inte att få barnen förrän de är döda”.

Annons

I förhören efter branden hävdade Debora att det var något hon slängt ur sig i vredesmod. Hon hade inget med branden att göra. Debora hade väckts av brandlarmet. Hon hade öppnat sovrumsdörren, sett eldsflammorna och röken i hallen och stängt sovrumsdörren igen. Därefter hade hon gått ut genom en annan dörr i sovrummet som lett ut mot trädgården. Debora berättade att hon larmat sonen Tim via husets intercom-system och sagt åt honom att vänta där på brandmännen. Sen tog hon sig över till grannarna för att slå larm.

Hundar hittade misstänkta tecken

Brandutredarna hade konstaterat att elden hade ett hastig förlopp. En undersökning med specialtränade hundar identifierade flera platser i huset där eld anlagts. Smälta plastbehållare på de här platserna pekade i samma riktning. En flaska alkohol vid Michael Farrars skrivbord och spillmönster på källargolvet stärkte tesen. Med hundarnas hjälp kunde utredarna följa brandens förlopp i huset. Och brandspåret startade vid Deboras sovrumsdörr. Elden var anlagd vid sovrumsdörren med avsikt att göra ordentlig skada på huset och skära av flyktvägen för barnen på ovanvåningen, säger mordbrandsutredaren Jeff Hudson. Sotmärkena på just sovrumsdörren gick inte heller ihop med Deboras uppgifter. Om dörren varit stängd, som Debora sa, så hade inte insidan av dörren varit så bränd. Deboras badrock, som legat slängd i en hög på badrumsgolvet, berättade mer. Brännmärken på tyget antydde att den som burit plagget varit nära elden. Enligt uppgifter från grannarna hade Deboras hår varit vått den kvällen när elden rasade. Utredarna trodde att Debora kanske bränt håret i samband med att hon tände på. Och man fick tillfälle att analysera hennes hår efter att hon klippt sig för barnens begravning. Analysen visade att man haft rätt.

Dr Michael Farrar förgiftades av sin fru
Michael Farrar fick genomgå en operation efter förgiftning men kunde fortsätta arbeta som läkare.

Hade Debora förgiftat sin man?

Nu återstod även misstanken om att Debora försökt förgifta sin man med ricin. Ett gift som få allmänpraktiserande läkare stöter på men som underrättelsetjänster använt för att likvidera agenter i några fall. Den här gången skickades Michaels blodprov till Dr Drew Richardson på FBI. Han lyckades slå fast att Michael Farrar utsatts för stora mängder Ricin. Debora ställdes inför rätta misstänkt för morden på sina två barn och för två fall av mordförsök på Michael. Enligt åklagaren ville Debora ta livet av sin man. När det misslyckades fruktade hon att hon skulle förlora vårdnaden om barnen vid en skilsmässa. Det slutade med att hon satte eld på huset och brände inne sina barn. Att dottern Jennifer överlevde var ren tur. Hon tog sig själv ut genom ett badrumsfönster och ner på marken. Sonen Tim fick veta att han skulle stanna kvar på rummet. Det beseglade hans öde.

Annons

En vecka innan rättegången gjordes en uppgörelse. Debora erkände sig skyldig och kunde på så sätt undvika dödsstraffet. Hon dömdes till livstids fängelse. Distriktsåklagare Paul Morrison, kommenterade.

– Jag tror att barnen blev bondeoffer i det här. Vapen som Debora Green använde I sin strid med Michael Farrar. På ett sätt så älskade hon antagligen barnen men på andra sätt så såg hon dem som förbrukningsbara resurser att användas i krig.

Misstänkt spår. Tändvätska i garaget.
En tom flaska tändvätska på garagegolvet i det brandhärjade huset.
Annons