Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Christina Schollin är inte rädd för det digitala: ”Viktigt att vi äldre inte ger upp”

17 sep, 2021 
Minna Wallén-Widung
Christina Schollin vid matbordet hemma på Värmdö.
Skådespelerskan Christina Schollin är ”datoriserad” sedan många år, och använder flitigt både internet och olika appar. Under pandemin har de digitala tjänsterna varit oumbärliga, speciellt då hon och maken Hans Wahlgren tvingades isolera sig i hemmet i Spanien. Inte minst för att kunna hålla kontakten med barn och barnbarn hemma i Sverige.
– Vi riggade upp datorn och hade påskmiddag med hela familjen, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 saker om Christina Schollin som du kanske inte vissteBrand logo
Se också: 5 saker om Christina Schollin som du kanske inte visste

Himlen är blå men höstkrispig utanför Christina Schollins, 83, fönster hemma i Värmdö. Det här blir den andra hösten och vintern som hon tillbringar hemma i Sverige på flera år.

Normalt brukar hon och maken Hans Wahlgren, 84, bo halvårsvis i sitt hus på den spanska solkusten, men i år är det annorlunda. Visst blir det någon kortare resa ner till Nerja, men i november börjar Christina repetera inför ett topphemligt projekt.

Christina Schollin vid köksbordet hemma i Värmdö.
Christina Schollin.

– Jag ska stå på scenen igen efter många, många år. I slutet av januari nästa år är det premiär, men det är så hemligt att jag inte får säga vilken pjäs det är eller ens vilken teater det handlar om. Det är oerhört stort och fantastiskt för mig, jag tror inte att jag har stått på scenen på 24 år, säger hon.

Annons

Höll sig sysselsatt trots pandemi

Att slå av på takten bara för att hon har passerat 80 år, det finns inte i Christinas värld. Tvärtom tycker hon att det är viktigare än någonsin att hålla igång. Och den inställningen kan inte ens en världsomspännande pandemi sätta stopp för. När coronaviruset tog hela världen i ett järngrepp i början av 2020 befann sig Christina och Hans som vanligt nere i Spanien. Trots lockdown och förbud mot att gå ut annat än för att handla eller besöka apoteket, såg Christina till att vardagen inte blev långtråkig.

– Vi var priviligierade som hade en trädgård att gå ut i och så finns det en gemensam pool vi kunde bada i. Jag gick in för att se det som att vi lever i en historisk tid där man får göra det bästa utifrån omständigheterna. En insikt jag har fått är att vi som har uppnått hög ålder inte har råd eller tid att avvara två år av vårt liv med att bara vänta på bättre tider. Så jag har varit väldigt aktiv och haft projekt hela tiden. Bland annat har vi tagit tag i ett förråd som måste göras om efter att råttorna kalasat där inne. Det gjorde vi om till gästhus. Det går inte an att bara sätta sig ner, då blir man sysslolös, inaktiv och jättegammal på en gång.

Annons

Påskmiddag med hela familjen Wahlgren

Saknaden efter barn och barnbarn hemma i Sverige var visserligen stor, men Christina som är van vid att hantera både dator och telefon – eller ”datoriserad” som hon själv kallar det – löste också det. Videosamtalen till familjen blev många och de kunde till och med fira påsk tillsammans trots distansen.

– Jag dukade jättefint för mig och Hans nere i Spanien, vi riggade upp datorn och hade påskmiddag med hela familjen via Facetime. Pernilla gjorde samma sak hemma hos sig. Det var som om vi satt i samma rum, det var helt otroligt.

Christina Schollin vid grinden in till Casa Angel, hennes hus i Nerja, Spanien.
I huset, som har fått namnet Casa Ange, på den spanska solkusten har Christina Schollin och Hans Wahlgren tillbringat en stor del av coronapandemin.

Christina Schollin om sina digitala vanor

För Christina är det en självklarhet att använda både appar, internet, sociala medier och olika digitala tjänster. Hon har sedan flera år en egen hemsida med både blogg och webbshop och på Instagram lägger hon ofta upp nya bilder. Hon betalar räkningar, beställer hem mat och bokar flygbiljetter online och under pandemin har hon använt olika tjänster för att följa nyheterna, titta på tv-serier, läsa tidningar och lyssna på podcasts och sommarprat. Dessutom har hon fått hjälp med att behandla sin artros med olika rörelseövningar, också det via internet.

Annons

– Jag är nog ännu mer digital nu, det kan jag säga. Jag har använt tjänster för att till exempel läsa dags- och veckotidningar. Det har varit väldigt roligt att ha tid att läsa längre reportage på till exempel Readly om vad mina kollegor har haft för sig under pandemin.

Pandemin har gjort oss mer digitala

Christina är inte ensam om att ha skruvat upp de digitala vanorna under pandemin. En ny undersökning från just magasinappen Readly visar att 60-plussare har blivit betydligt mer digitala till följd av den. Hela 48 procent av de tillfrågade i undersökningen svarade att de blivit mer digitala och de flesta tror att det kommer att hålla i sig även när livet återgår till det normala igen. Christina tycker att det är viktigt att även äldre personer håller sig ajour med den tekniska utvecklingen.

Annons

– Det finns så många möjligheter om man vågar ta steget, och man behöver inte vara rädd för att man inte ska klara det. Man kan ha någon som hjälper en komma igång, men sen finns det ingen anledning att vara rädd för att lära sig nya saker. Man behöver inte hänga fast vid gamla vanor, det är underbart att hålla hjärnan igång även om man kommit upp i åldrarna. Att swisha till exempel – det är hur lätt som helst, det kan ju inte gå fel! Det är så viktigt att vi som är äldre inte stagnerar, sätter oss ner och tänker att nu är det för sent att lära sig tekniken. Det är aldrig för sent!

Fotoalbum åt barnbarnen

En sak som Christina har ägnat mycket tid åt det senaste året är att sammanställa fotoalbum åt barnbarnet Bianca Ingrosso.

– Hon trodde inte att det fanns några bilder på henne som barn, för Pernilla har inte haft tid att sätta sig och samla ihop dem. Men det har jag, speciellt under pandemin. På nätet lägger man in bilder och bestämmer layout och sen skickas albumen hem till en. Det tar sin lilla tid, men nu har hon fått två väldigt fina album med linnepärmar och hennes namn på. Det är bilder som jag har tagit under alla somrar under hennes uppväxt då hon och hennes syskon och kusiner varit hos oss. Hon blev så glad när hon fick dem, han sa att det var den finaste presenten hon fått i sitt liv. Nu har jag fått en beställning av Benjamin, så det ska jag snart sätta i gång med!

Christina Schollin tillsammans med barnbarnet Bianca Ingrosso på Christinas 80-årsfest 2018.
Christina Schollin tillsammans med barnbarnet Bianca Ingrosso, fotograferade under Christinas 80-årsfest 2018.

Christina har också ägnat pandemin åt att sortera och digitalisera sina tusentals gamla diabilder, som hittills förvarats intryckta i ett stort skåp. Där finns diabilder från tre decennier, och att nu ha fått dem digitaliserade betyder att hon och familjen faktiskt kan titta på dem för första gången på länge.

Annons

– De här bilderna har jag inte sett på så länge, så nu dyker det upp en massa gamla minnen. Jag hade kameran med mig under inspelningar utomlands bland annat, så det är ett jättelikt arkiv jag har här. Det är guld värt att kunna se dem igen.

Det ser seniorerna mest fram emot efter pandemin

I en undersökning som magasinappen Readly har genomfört tillsammans med Yougov, har personer över 60 år fått berätta om sina digitala vanor under coronapandemin.

48 procent uppger att de blivit mer digitala, och 68 procent av dessa tror att deras nya livsstil håller i sig även efteråt.

Det här ser 60-plussare mest fram emot efter pandemin:
1. Resa (44%)
2. Middagar med familj och vänner (15 %)
3. Besöka events så som konserter och sportevemang (13 %)
4. Träffa äldre släktingar (6 %)

Planer på ett Christina Schollin-museum

Förutom de gamla bilderna sitter Christina inne på en stor mängd filmaffischer, rollbilder och andra tidsdokument från sin långa karriär. Hon har tidigare funderat på vad hon skulle kunna göra av sin jättesamling och nu avslöjar hon att det finns planer på att grunda ett Christina Schollin-museum i hennes hemkommun Gustavsberg. Om allt går som det ska blir det teater i ortens anrika gamla porslinsfabrik, och i anslutning till den ska museet finnas.

Annons

– Det hela är fortfarande i sin linda, men om det blir av känns det helt otroligt, fantastiskt. Det är inte jag som ska driva det, utan idén kom från en skådespelare som heter Christoffer Wallin. Kanske man kan ha filmvisningar med mina filmer, eller små bås där man kan lyssna på radioteater och olika uppläsningar. Och försäljning förstås, bland annat av mina änglar som jag designar själv.

Har levt ihop med Hans i 60 år

Efter att Christina och Hans väl kommit hem till Sverige i juli förra året, blev de kvar. Att återvända till Spanien innan de hade fått vaccin gick inte, och Christina passade på att ta sig an en mängd roliga jobbuppdrag istället. Hon spelade in uppföljaren till Panik i tomteverkstan och medverkade i underhållningsprogrammet Masked singer, bland annat. Samtidigt har pandemin gett henne tid för eftertanke.

Christina Schollin och maken Hans Wahlgren i köket hemma på Värmdö
Christina och Hans har levt ihop i 60 år.

– Jag ser det som om hela mänskligheten prövades och vi tvingades ta reda på vad som är väsentligt, vad vi ska värna om. Nära relationer är det viktiga, inte att jobba, jobba, jobba och stressa runt. Vi behöver lugna ner oss, inte stressa och arbeta hela tiden. Sedan tror jag att många tvingades lära känna sin partner på ett sätt som det kanske inte funnits tid till tidigare. Vi var ju alla hänvisade till den vi levde med. Hans och jag fixade det väldigt bra. Vi har ju levt ihop i 60 år, så vi har vanan inne, men inte så här isolerat. Då är det viktigt att vi kunde njuta av varandras sällskap.

Annons

Svårt att ta sig igenom pandemin utan det digitala

Den senaste tiden har Christina blivit något av ansiktet utåt för den digitala senioren. Hon ska bland annat medverka i flera informationsfilmer som ska lära äldre personer att göra bankärenden via nätet. I den kommande säsongen av tv-programmet Seniorsurfarna kommer hon också att dyka upp – inte som deltagare utan som coach. Numera kan man också beställa videohälsningar av Christina till någon som fyller år. Utan de digitala hjälpmedlen tror hon att vardagen under den långa pandemin hade blivit betydligt svårare att uthärda.

– Jag tror inte att det hade gått, höll jag på att säga. Man är ju väldigt beroende av internet för att kunna följa med i allt som händer. Jag har verkligen utnyttjat tiden och de digitala verktygen på bästa sätt tycker jag. Det är viktigt att vi äldre inte ger upp. Det finns mycket vi inte kan göra, men om man tar tillvara på hjälpmedlen som finns – som dator och appar – kan man ha väldigt roligt på äldre dar.

De vanligaste tjänsterna som seniorer har börjat använda under pandemin:

1. Appar för videosamtal
2. Appar för shopping
3. Appar för streaming av film och serier
4. Sociala medier
5. Appar för magasin- och tidningsläsning
6. Appar för matbeställning

Källa: Readly

Annons