The driller killer: Colin Howells fru hemlighöll dubbelmordet

Lesley Howell mördades av Colin Howell vars hemska dåd har gjorts till tv-serien ”The secret” – Hemligheten.

Foto: TT och ITV

I tio år teg tandläkaren Colin Howells hustru om den fasansfulla hemligheten. Hennes gudfruktige make hade erkänt ett dubbelmord och bad henne hålla tyst. Här är historien om ”the driller killer”.

En morgon i maj hittades två personer döda i ett avgasfyllt garage i det lilla nordirländska kustsamhället Castlerock.

De döda, polismannen Trevor Buchanan, 32, och Lesley Howell, 31, var i förhållande på varsitt håll.

Driller killer. Garaget i Castlerock

En morgon i maj hittades två personer döda i ett avgasfyllt garage i det lilla nordirländska kustsamhället Castlerock.

Foto: TT

Men av scenen i garaget att döma hade de bestämt sig för att lämna jordelivet tillsammans.

Trevor satt i framsätet och Lesley därbak. Lesley hade bilder på sina barn omkring sig och hörlurar på huvudet.

Rättsläkarna konstaterade vad som verkade uppenbart. Både Trevor och Lesley hade dött av kolmonoxidförgiftning.

Se också: 4 kriminalfall som skakat världen

Lesley hade dessutom varit deprimerad. Hennes pappa hade avlidit mindre än 14 dagar tidigare och hennes man, Colin, hade haft en affär. Så det kunde inte uteslutas att döden var självvald.

Kvinnan som Colin haft en affär med, Hazel, hette Buchanan i efternamn. Hon var alltså gift med Trevor. Och det sveket kunde alltså förklara varför paret valt att göra gemensam sak i polisens ögon.

Under utredningens gång dök det också upp ett föregivet avskedsbrev som Lesley skrivit tidigare. Brevet hade legat i paret Howells hem.

Polismannen Trevor Buchanan

Kollegerna hade svårt att tro att Trevor Buchanan velat lämna jordelivet för egen hand.

Foto: TT

Trevors kolleger hade dock svårt att köpa att polismannen tagit sitt liv.

– Trevor hade en väldigt stark kristen tro och jag kan inte tänka mig att han hade valt den utvägen. Han hade sett det som en synd i guds ögon, berättar Kevin McAuley för Belfast Telegraph många år senare.

– Det lät inte som något den Trevor jag kände kunde göra.

Trevor och Lesleys död förmörkade stämningen i det lilla samhället Coleraine där de hörde hemma. Särskilt i den baptistförsamling där Lesley varit medlem. Nu var maken Colin ensam med parets fyra barn.

Om självmordspakten slog ner som en bomb så var den påstådda anledningen desto mer bekant. Församlingen kände till att Colin, den framgångsrike och sociale tandläkaren, hoppat över skaklarna.

Församlingens pastor hade till och med tagit upp det med Colin för att få ett slut på förhållandet. Colin Howell var trots allt en framstående medlem och höll till och med predikningar ibland. Colin hade en medryckande stil, nära till skratt och kunde förmedla kristen etik med eftertryck.

Lesley Howell var gift med Colin Howell

Lesley Howell kunde inte överleva sin mans otrohetsaffär och ingick en självmordspakt. Såg det ut som.

Foto: TT

Han var en dubbelnatur

Men Colin och Hazel kunde inte hålla sig ifrån varandra. De fortsatte träffas för eldiga möten på Colins tandläkarmottagning eller hemma hos Hazel när Trevor var på jobbet.

Colin var en dubbelnatur på det sättet. Han förbjöd omoraliska veckotidningar i klinikens väntrum men konsumerade porr och vänsterprasslade.

Den här konflikten mellan hans andliga strävan och köttets lustar var ändå en kamp. Colin kunde ringa andra församlingsmedlemmar för att söka stöd när han hemsöktes av sina syndiga drifter.

Men livet gick vidare efter den tragiska självmordspakten i garaget. Colin Howell och Hazel Buchanan levde ihop som ett par i fem år. Förhållandet tog slut för att Howell propsade på att de skulle gifta sig och starta om på ny kula i Skottland.

Colin Howell-tandläkare och dubbelmördare

Colin Howell kunde inte låta bli att vara otrogen. Det ledde till ett dubbelmord.

Foto: Sky News

Det skulle dock inte dröja länge innan Colin Howell fann kärleken igen på en kurs för bibelstudier. Den här gången i form av Kyle Jorgensen, en frånskild blond amerikanska.

Tillsammans satte de bo i en stor villa i Castlerock så att alla deras barn skulle få plats tillsammans.

Paret genomgick prövningar tillsammans. Speciellt eftersom Colin fortsatte att ha affärer vid sidan av. Dessutom hade han avslöjat något för sin fru. En dag vid köksbordet hade Colin Howell berättat för henne om de verkliga omständigheterna kring hans första frus död sju år tidigare.

Hur han hade lett in avgasångor från sin bil in i huset där Lesley låg och sov. Hur han hade tagit med sig hennes kropp i bagageluckan och kört hem till Trevor Buchanan och upprepat proceduren.

Hazel Stewart levde med Colin Howell

Hazel Stewart under rättegången.

Foto: TT

Självmordspakten var alltså en scen som regisserats av Colin med benägen hjälp av Hazel.

Hon hade bland annat smusslat ner sömnmedel i en tonfiskmacka som Trevor fick att äta innan mordet.

Colin Howell bönföll sin hustru att hålla tyst om vad han berättat. Inte minst för barnens skull.

Kyle Jorgensen har senare berättat att hon sökte råd och stöd för att hantera situationen. Bland annat frågade hon en församlingsmedlem vad hon skulle göra om det var så att hennes make gjort något allvarligt.

Världen rasade samman

Rådet hon fick var knappast till någon hjälp. Församlingsmedlemmen menade att det var en sak mellan Colin och gud och ville inte höra några detaljer om vad det rörde sig om.

– Jag var skrämd från vettet. Jag kände mig fångad. Här var jag helt ensam i Irland och det enda jag fick höra är att det var ”mellan honom och korset”.

Polisveteranen Ewa-Gun Westford om SVT:s Tunna blå linjen

Kyle visste inte vad hon skulle göra och teg för att skydda barnen. Under tiden skulle Colin möta nya prövningar. Hans äldsta son dog plötsligt och han förlorade hundratals tusen pund på en typisk bedragarbluff.

Pengarna hade han satsat i ett upplägg där skattletare var på jakt efter guld som japanerna gömt på Filippinerna under andra världskriget.

Man hittade, föga oväntat, ingen skatt. Investerarna, däribland Colin Howell, som förväntat sig en riklig utdelning kammade noll.

När det dessutom avslöjades att Colin varit otrogen igen hade Kyle fått nog. Hon uppmanade sin man att gå till polisen och berätta vad han hade gjort för att få frid i sinnet.

Colin Howell som såg hela sin värld rasa samman omkring sig vägrade först.

Cyntoia Brown dömdes till livstids fängelse för mord – som 16-åring

Han lät sig övertalas först sedan medlemmar av församlingen fått höra berättelsen också.

2009 stegade John Howell in på polisstationen och berättade om vad som egentligen hänt i det gasfyllda garaget.

I förhören förklarar Colin Howell att han såg sonen Mathews död som ett straff för sina synder. En insikt som bidrog till bekännelsen.

Sexuella övergrepp

I tidningarna fick tandläkaren Colin Howell namnet ”The driller killer” och fallet blev en följetong. Förutom morden erkände Howell att han begått sexuella övergrepp på sövda patienter i sin mottagning och att han tagit betalt för behandlingar som aldrig utförts.

Colin Howell dömdes till livstids fängelse och hans förra älskarinna Hazel Buchanan till 18 år i fängelse.

Domaren Justice Hart kallade dådet för avskyvärt och kallblodigt när han meddelade domen.

”Morden begicks när offren sov och var försvarslösa”

Tv-serien "Hemligheten" handlar om Colin Howell

I tv-serien The secret spelar James Nesbitt, tandläkaren Colin Howell. Stark i anden men svag i köttet. Genevieve O'Reilly spelar Hazel Buchanan.

Foto: ITV

När fallet öppnats igen gjordes en översyn av den gamla utredningen från 1991. I den översynen kunde myndigheterna konstatera att utredarna missat flera tydliga spår i garaget. Kropparna låg onaturligt i bilsätena, Trevors ena ben låg till och med utanför dörren, och en ruta var nervevad i bilen. Den dammsugarslang som fästs på avgasröret satt anmärkningsvärt löst.

Sammanfattningsvis hade de två utredarna varit så inne på att det varit en självmordspakt att de missat både uppenbara avvikelser och att dokumentera brottsplatsen.

”Polisen vill återigen be familjerna Buchanan och Howell om ursäkt för felen och bristerna i utredningen”, skrev Polisens ombudsman i rapporten 2011.

Källa: Belfastlive.co.uk, BBC, Belfast Telegraph, Irish News

Pensionerade poliser löser grova brott: ”Silvervargar”

Giftattacker: Mordiska pennor, cigarrer, paraplyer & kalsonger