Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Cyntoia Brown dömdes till livstids fängelse för mord – som 16-åring

01 feb, 2021 
Henrik Högström
Cyntoia Brown som dömdes för mord när han hon var bara 16 år gammal.
Många kända röster höjdes för att få ut dömda mördaren Cyntoia Brown ur fängelse. Hennes frigivning blev en milstolpe i amerikansk rättshistoria men också ett hårt slag för brottsoffrets familj.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På kvällen den 6 augusti 2004 träffade Johnny Allen, 43 år, på Cyntoia Brown, 16 år, på en drive in i Nashville. Enligt vad som senare kom fram frågade Allen henne om hon var hungrig och om hon var intresserad av sällskap – det vill säga, sälja sex.

...att döma en minderårig till livstid och möjlighet till villkorlig frigivning först efter 51 år är för hårt...

Bill Haslam, guvernör i Tennessee

De kom överens om ett pris, köpte med sig mat och körde hem till honom. Vad som hände sedan är i korthet följande. Cyntoia Brown har uppgett att hon kände sig hotad av Allen. Han hade vapen hemma och berättade att han varit prickskytt i armén.

Cyntoia Brown bodde med Garion McGlothen

Hon, för sin del, hade ett vapen med sig i handväskan och sköt honom i bakhuvudet när han låg i sängen. Efteråt flydde hon från platsen i hans bil och med innehållet i hans plånbok och ett par av Allens vapen. Polisen som utredde fallet har senare menat att det rörde sig om ett rånmord från början till slut.

Brown greps inte långt efteråt på ett motell där hon bodde med en 24-årig man, Garion McGlothen. Hennes hallick.

Annons

Så långt är historien tragiskt glasklar. Ett solkigt mord bland en massa andra. Men efterspelet har gjort fallet större än så. Under rättegången blev det uppenbart att Cyntoia Brown kom från svåra omständigheter. Pappan försvunnen och mamman missbrukare. Cyntoia hade hunnit med att både vara omhändertagen för ungdomsvård och rymma flera gånger om. McGlothen, även känd under namnet Kut Throat, erbjöd henne sällskap mot att hon sålde sex till andra män på olika motell. Det förekom hot och våld.

Se också: 4 kriminalfall som skakat världen

4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen

Mordoffret, å sin sida, hade varit engagerad i en baptistförsamling i Nashville. Johnny Allen var lärare i söndagsskolan och hade bland annat varit med om att starta verksamheter riktade mot hemlösa. Familjen menade att han antagligen bjudit Cyntoia med sig av den anledningen.

Annons

Cyntoia Brown nekade aldrig till att hon skjutit Allen men hävdade, som sagt, självförsvar. Hon kände sig hotad till livet. Försvaret hänvisade också till omständigheterna hon levde under som en förklaring till att hon reagerat som hon gjort. Att hon som ung rymling blivit slagen, våldtagen och såld.

Johnny Allen mordoffer
Johnny Allen, 43, sköts till döds i sitt hem i Nashville 2004.

Hon dömdes, trots sin ålder, som vuxen till livstids fängelse. Som lägst skulle det innebära 51 år i fängelse. Under tiden i fängelse skulle hennes fall tas upp som ett av flera exempel på hur Tennessee dömt och fängslat minderåriga som vuxna. 2011 gjordes en dokumentär om hennes öde, Me facing life: Cyntoias story. Cyntoia Brown blev ett namn för debatt och opinion.

Annons

En försvarsadvokat såg dokumentären och ställde upp gratis för att jobba med hennes fall. Cyntoia beskrevs som en mönsterfånge som dessutom läst in flera skolämnen under tiden bakom galler.

–Jag blev väldigt överraskad av personen jag mötte. Hon var vänlig, intelligent och hade en fantastisk närvaro, berättade Jeremy Faison, en republikansk kongressman som började engagera sig i fallet 2015.

Efter en annan dokumentär 2017 började kändisar som Rihanna, Kim Kardashian, Lebron James och Snoop Dogg engagera sig i Cyntoias sak. Deras inlägg i sociala medier under hashtaggen #freecyntoiabrown spreds friskt.

Kändisar engagerade sig för Cyntoia Brown

Nu betraktades Cyntoia som ett offer för trafficking och för ett skoningslöst rättssystem. Hon var förtryckt och hade slagit tillbaka, Var det rimligt att döma henne till lagens strängaste straff för det?

Bill Haslam
Dåvarande guvernören i Tennessee, Bill Haslam beslutade förkorta straffet.

Det är oklart vad kändisarnas sympatier spelat för roll men fallet togs upp igen för en ny granskning. I januari 2019 kom beskedet att Tennessees guvernör Bill Haslam beslutat frige henne i förtid.

Annons

–Cyntoia Brown begick, vilket hon har erkänt, ett avskyvärt brott när hon var 16 år. Men att döma en minderårig till livstid och möjlighet till villkorlig frigivning först efter 51 år är för hårt. Speciellt med tanke på vilka steg hon tagit för att bygga upp sitt liv igen, sa Haslam.

Utredaren: Offret låg och sov

Polisen som utredde mordet stod fast vid att det rörde sig om ett rånmord. Att Johnny Allen låg och sov när skottet föll. Johnny Allens familj blev bestörta av beskedet från guvernören.

Cyntoia på väg till förhandlingar
Efter att ha tillbringat nästan halva livet i fängelse har Cyntoia Brown blivit frigiven.

”Vi finner inga ord. Vi upplever att rättssystemet än en gång har svikit brottsoffer överallt…Våra hjärtan är krossade eftersom det känns som att Johnny aldrig fick försvara sig. Vi fick aldrig chansen att tala för honom. ”

Annons

Cyntoia Brown hade full förståelse för deras känslor i en tv-intervju efter frigivningen.

Cyntoia Brown: ”Jag tog personen från dem”

"De har förlorat en närstående. Jag tog den personen från dem. Om jag fick tala med dem skulle jag säga att jag ber om ursäkt och om de skulle vilja träffa mig skulle jag mer än gärna ställa upp"

När Cyntoia Brown släpptes ut ur fängelse stod hennes make och väntade. Jamie Long, en kristen musiker, hade som många andra berörts av hennes historia och skickat brev. Jamie hade svärtat sina brev i kanterna för att sticka ut. Han lyckades uppenbarligen med det.

Cyntoia Brown med maken Jamie Long
Cyntoia Brown med maken Jamie Long.

I frihet har Cyntoia Brown profilerat sig som talesperson och frontfigur i traffickingfrågor. Hon har gett ut böcker, suttit i tv-soffor och ställt upp på otaliga intervjuer. Under hennes tid i fängelse har den federala lagstiftningen ändrats. Hade det skett idag hade Cyntoia ställts inför rätta som minderårigt traffickingoffer och inte som en vuxen prostituerad.

Annons

– Barn som sätts i svåra situationer reagerar inte som vuxna, deras hjärnor fungerar inte på samma sätt. (...) Det måste man ha i åtanke när man ställer någon till svars, säger hon till Aftonbladet.

”I självförsvar – historien om Cyntoia Brown”

Cyntoia Brown vill nyansera bilden av vilka som befinner sig i riskzonen för att råka lika illa ut som hon gjorde. Och det är ett öde som kan drabba många.

– Ofta får man bilden av den vita tjejen från villaförorten som blir kidnappad och tvingas till att bli en sexslav. Det är inte verkligheten, det är inte så det oftast går till. Tittar man på majoriteten är det flickor som ser ut som jag, eller unga svarta tjejer som varit borta i månader och ingen letar efter dem. Man ser dem kanske på gatan, men vänder bara ryggen till. Vi måste behandla de här tjejerna som de offer de är.

I våras släpptes dokumentären I självförsvar – historien om Cyntoia Brown på Netflix. Garion McGlothen sköts till döds våren 2005 i en gängrelaterad uppgörelse.

Annons

Efter Cyntoias frigivning har liknande fall uppmärksammats. I juni 2018 sköt Chrystul Kizer, 17 ihjäl Randall P Volar, 33 i Chicago. Efter mordet tände hon eld på hans hus och flydde i hans bil. Enligt utredningen hade de kommit i kontakt på en eskortsida när Chrystul var 16.

Volar var vid tillfället misstänkt för flera sexuella övergrepp på minderåriga flickor och ska även ha misshandlat och våldfört sig på Chrystul under flera tillfällen. Precis som i Cyntoias fall väckte fallet engagemang i sociala medier och hundratusentals dollar samlades in för att betala borgen för Chrystul sommaren 2020.

Källa: NBC, Mirror, New York Times, Aftonbladet

Annons