Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Penny Farmer hittade sin bror Chris mördare – efter 40 år

22 jan, 2021 
henrik högström
Peta Frampton och Chris Farmer mördades på drömsemestern
Peta Frampton och Chris Farmer mördades under drömsemestern i Sydamarika 1978.
Chris Farmer och flickvännen Peta Frampton hittades bestialiskt mördade i Guatemala 1978. Nästan 40 år senare lyckades Chris syster Penny hitta mördaren via Facebook.
– De var så oskyldiga, som lamm ledda till slakt, säger Penny Farmer till BBC.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Läkaren Chris och hans flickvän Peta, jurist, var på långresa i Sydamerika sommaren 1978. En drömsemester och ett äventyr för de unga britterna. Paret var från Manchester i England och höll kontakten med familjerna därhemma med brev.

I det sista brevet skrev de att de träffat en amerikan, Dwayne, med två söner i Belize. Amerikanen hade en liten båt och planen var att Chris och Peta skulle gå ombord och sätta segel mot Mexiko.

”Det är ju inte så mycket som händer på en båt”, skrev Peta och meddelade också att den amerikanske skepparen hade ett hetsigt humör som kunde gå ut över sönerna.

Se också: 4 krimfall som skakat världen

4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen

Sedan slutade breven komma. Till en början var det inte så märkligt. Posten kunde ta tid och de kanske befann sig långt ifrån en brevlåda. Men när dagarna av tystnad blev veckor förstod familjerna i Manchester att något var fel. De slog larm till alla tänkbara myndigheter och efterlyste Chris och Peta.

Annons

Sökandet gav till slut familjen värsta tänkbara svar. Chris och Peta hade hittats i vattnet utanför Guatemalas kust. De hade bundits och torterats innan döden och sänkts med motordelar.

Rättsläkaren, som genomförde obduktionen, konstaterade att våldet varit ”monstruöst”.

Chris Farmer och hans flickvän Peta mördades i Sydamerika.
Chris Farmer poserar på båten med Silas Bostons söner, Vince och Russel.

Hamnkaptenen i Belize bekräftade att det engelska paret gått ombord på båten med den amerikanska skepparen. När båten återvände var de inte med. Amerikanen identifierades som Silas Boston från Sacramento i Kalifornien. En man med tidigare domar i bagaget. Bland annat för överfall och våldtäkt.

Fallet blev kallt

Tio år tidigare, 1968, hade han anmält sin fru Mary Lou, hans tredje i ordningen, försvunnen. Den 23-åriga trebarnsmamman hade aldrig återfunnits. Boston förhördes på det brittiska konsulatet men kunde trots sitt förflutna och indicierna inte knytas till brottet. Med så långa avstånd mellan alla inblandade polismyndigheter kom man ingen vart.

Annons

Mordet på Chris och Peta blev kallt. Deras familjer gjorde vad de kunde för att hålla det vid liv men tvingades leva med ovissheten.

Penny Farmer var 17 år när hennes storebror mördades. Hon har beskrivit hur familjen gick vidare med sina liv efteråt. Det gick att leva men frågan om vad som hänt Chris fanns alltid närvarande under ytan.

– Jag kunde se hur det påverkade mina föräldrar men de vägrade låta sig knäckas. Min mamma tog bara en dag ledigt från jobbet, inte för att hon inte älskade Chris, utan just för att inte gå under. Det fanns ingen rådgivning eller terapi att tillgå på den här tiden. Mamma och pappa visste att de bara var tvungna att kämpa vidare. Det beundrar jag dem för.

Penny själv utbildade sig till journalist, började jobba, fick barn och bildade familj. Men tanken på Chris och Petas öde var aldrig varit långt borta. För några år sedan beslöt hon sig för att göra ett nytt försök att ta reda på vad som hänt brodern och hans flickvän.

Annons

För i motsats till de långsamma kommunikationerna på 70-talet fanns det ett nytt verktyg att använda. Hon visste att Silas Boston hade haft två söner med sig ombord på båten. Nu skickade hon meddelanden till dem och till Silas Bostons femte fru på Facebook. Kanske skulle hon få svar, kanske inte. Det dröjde länge men till slut svarade sonen Russell.

Illa dold familjehemlighet

Han hade varit med den där dagen som barn och kunde svara på vad som hänt. Och det var hans pappa som hade mördat det engelska paret och slängt dem överbord. Efteråt hade han hotat sönerna, då elva och 13 år, att hålla tyst.

–Jag var i chock, mina knän skakade bara. Vi sa inget, var helt stumma, det var som att se en skräckfilm utspela sig i verkliga livet, har brodern Vince berättat om skräckupplevelsen på båten.

Penny Farmer med Russel som berättade om minnena från tillfället då Pennys bror dödades.
Penny Farmer fick kontakt med Russel som kunde berätta om sina minnen. Penny har skrivit Dead in the water om morden på Chris och Peta.

Russell berättar också att pappan i förtroende sagt att han mördat ännu fler personer. Så de fattade att han menade allvar med hotet. Russell hävdade också att han och hans bror försökt berätta om morden på båten för polisen genom åren. Men de larmen hade alltså klingat ohörda. Silas Boston var även aktuell i fallet med hans försvunna hustru Mary Lou.

Annons

Enligt sönerna var det en illa dold familjehemlighet att pappan gjort det. Efter att brödernas berättelser kommit till polisens kännedom rasslade utredningen igång igen. FBI fick tag på vittnen som varit med 1978. Bland annat hamnkaptenen i Belize. Rättsläkaren, som hade hunnit bli 90 år, förhördes också.

En sköterska hjälpte Silas Boston att efterlysa sällskap på Facebook.
Silas Boston var gammal och sjuk när rättvisan hann ifatt honom.

Silas Boston själv kunde också spåras på Facebook. Han var vid det här laget gammal och sjuk och bodde på ett sjukhem i Eureka, Kalifornien. Boston hade klagat på att han var ensam och en vårdare hade hjälpt honom med att efterlysa besökare på Facebook.

I slutet av 2016 var utredningen så långt framme att åtal kunde väckas-38 år efter mordet på Chris och Peta. Silas Boston tänkte inte vänta på rättegång. Han var sjuk och nyttjade nu sin rätt att avstå medicinsk behandling. Chris mamma Audrey skrev brev till åklagarna för att få en rättegång till stånd så fort som möjligt. Men 2017 dog Silas Boston i sjuksängen innan rättvisa hade skipats.

Annons

– Han valde den feges utväg. Jag känner mig lurad, säger Penny Farmer i en intervju med BBC.

– Jag hade njutit av att se honom i rätten och få berätta hur han förstörde två familjer. Jag var passionerat besatt av att dra honom inför rätta. Nu fick han lämna på sina villkor med ett uppsträckt långfinger åt resten av världen.

Penny Farmer som lokaliserade sin brors mördare 40 år sen "Dead in the water"
Penny Farmer berättar om sin jakt på broderns mördare i brittisk tv 2018.

Mysteriet med vad som hände hustrun Mary Lou kan han ha tagit med sig i graven. Penny Farmer har berättat om sin jakt på broderns mördare i boken Dead in the water och i BBC:s podcast Paradise.

Källa: BBC, Manchester Evening news

Annons