Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Woody Harrelsons pappa Charles V mördade för pengar

12 jan, 2021 
Henrik Högström
Woody Harrelsons pappa dog i fängelse
Woody Harrelson slog igenom ungefär samtidigt som hans pappa Charles V Harrelson dömdes för mord.
Hollywoodstjärnan Woody Harrelson var i tioårsåldern när han fick höra sin pappas namn på radio. Då var Charles V Harrelson åtalad för mord.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Woody Harrelsons sneda leende och lite naiva galenskap grundlade tidigt en karriär i Hollywoods toppskikt. Från genombrottsrollen som just ”Woody” i ”Skål” till huvudroller i filmer som ”Natural Born Killers”, ”No country for old men” och ”Larry Flynt – skandalernas man”.

Woody Harrelson gjorde sig ett namn i tv-serien Cheers.
Rollen som småkorkad bartender i "Skål" blev Woody Harrelsons genombrott.

Efter ett ibland stökigt leverne bor han idag på Hawaii med fru och barn. Han klär sig i miljövänligt producerade kläder, äter vegetariskt och engagerar sig ofta i miljöfrågor. Harrelson har berättat om en uppväxt med starka kvinnor omkring sig. Hans pappa Charles lämnade familjen när Woody var sju år gammal. Några år senare hörde Woody pappans namn nämnas på radio.

Se också: 5 av historiens värsta kvinnliga seriemördare

Här är några av historiens värsta kvinnliga seriemördareBrand logo
Här är några av historiens värsta kvinnliga seriemördare

”Jag satt i bilen och väntade på en kvinna som skulle skjutsa hem mig från skolan och radion stod på. De pratade om Charles V Harrelson och en mordrättegång och bla bla bla och jag bara sitter där och tänker att det kan ju inte finnas någon annan Charles V Harrelson. Det där måste vara min pappa. Jag menar det var helt sinnessjukt”, berättade Woody Harrelson för The Guardian 2012.

Woody Harrelsons pappa Charles V Harrelson som jobbade som kontraksmördare.
Charles V Harrelson dog i fängelset. In i det sista hävdade han att han blivit ditsatt för mordet på domaren John Wood.

Beställningsmord

Mordrättegången, som den unge Harrelson hörde om, gällde ett beställningsmord på spannmålshandlaren Sam Degelia 1973. Charles V Harrelson dömdes till 15 års fängelse, men frigavs efter fem år efter att ha skött sig prickfritt bakom galler.

Annons

1981 var det dags igen. Då fälldes Charles för mordet på den federala domaren John Wood i San Antonio. Wood, även kallad ”Maximum John”, hade klivit ut från hemmet och skulle ta bilen till domstolen. Ett däck var punkterat och när domaren böjde sig ner för att syna skadan träffades han av ett skott i ryggen. Mordet på domaren hade högsta prioritet. Det var den största CIA-jakten på länge. Under utredningens gång sträckte man sig till och med så långt som att hypnotisera vittnen.

Men efter två års arbete fann man att spåren ledde till den sedan tidigare kände kontraktsmördaren Charles V Harrelson. Enligt uppgift hade Harrelson ett lukrativt jobb på gång västerut vid tiden för mordet. Uppdragsgivaren skulle vara Jimmy Chagra. En av dåtidens största knarksmugglare som stod inför rätta och riskerade åratal i fängelse. Det var den rättegången som John Wood hade varit på väg till.

Ett vittne sa att han sett Charles i närheten den dagen och en guldfärgad Oldsmobile sågs gasa iväg från platsen. Chagras telefon avlyssnades i tusentals timmar. Senare hittades en gevärsstock i ett träsk i trakten. Stocken knöt man sedan till ett gevär som Charles dåvarande fru köpt två år tidigare. Charles, som ibland utgav sig för att jobba med tandläkarutrustning, nekade till anklagelserna. Försvaret ordnade fram vittnen för att ge honom alibi. Bland annat en frisör som uppgav att han suttit i frisörstolen i Dallas den morgonen. Det visade sig dock att frisören rört ihop datumen.

Annons

Charles kunde knytas till den guldfärgade bilen och hade enligt åklagaren gjort jobbet för 250 000 dollar. En jury fann honom skyldig till beställningsmordet och Charles hamnade i fängelse ungefär samtidigt som hans son Woody slog igenom. Inga illusioner

De fick någon sorts kontakt och sonen spenderade åtskilliga dollar på att försöka få till en ny rättegång om mordet på domare Wood. Inget av försöken lyckades och 2007 dog Charles V Harrelson i fängelset. Han vidhöll att han var oskyldig, in i det sista.

Bröderna Harrelson i filmen Larry Flynt.
Bröderna Harrelson, Woody och Brett, i filmen ”Larry Flynt – skandalernas man”. Woody Harrelson fick sitt genombrott i tv-serien ”Skål”.

I podcastserien ”Son of a hitman” (Spotify) har journalisten Justin Cavanagh gått igenom de mord som Charles V Harrelson både misstänks och dömts för.

Annons

Woodys lillebror Brett menar att familjen inte gör sig några illusioner om den frånvarande pappan.

– Tror jag att han mördade människor under sin tid på denna jord? Absolut! Men hur många det kan jag bara spekulera om.

Brett är den enda av sönerna som bott ihop med pappan. Och det under fyra månader när han var 16. Hans uppfattning är att pappan, som alltid var beväpnad, försörjde sig som professionell spelare. En kväll när han kommer in i Charles sovrum ser han i alla fall en väska full med kontanter.

– Han bara vaknade och skrek: ”gå aldrig in utan att knacka”.

Woody Harrelson
Woody Harrelson la miljoner på advokatkostnader för sin pappa Charles.

I Charles V Harrelsons fotspår finner man också mordet på Alan Berg 1968. Berg var en matthandlare som hade satt sig i skuld. Enligt åklagaren lurades han till en bar av en kvinna. Charles flickvän. Berg lurades i alla fall med ut i ett träsk där Charles Harrelson sköt ihjäl honom. Kvarlevorna hittades inte förrän sex månader senare.

Annons

Åklagarens bevis smulades dock sönder av Harrelsons försvar. Ett väldigt slappt arbete, enligt Allan Bergs bror David som skrivit om mordet i boken ”Run, brother, run”. Han hade väldigt svårt att se Woody Harrelson ens på film efter det.

– Om man ser en film som ”No country for old men” kan man förstå hur ett mord som det på min bror kunde ske. Javier Bardems karaktär där är inte långt från Charles V Harrelson.

Sönerna Harrelson har alltså varit fullt på det klara med att pappan levt ett laglöst liv som kontraktsmördare och professionell spelare.Men de har också ifrågasatt rättegången där Charles fälldes för mordet på federala domaren John Wood. Angreppspunkterna handlar bland annat om att många av vittnesmålen mot Charles kom från andra kriminella som fick straffrabatt mot att de berättade. Dessutom ifrågasatte försvaret dolda inspelningar som vägdes in i domen.

Woody Harrelson har berättat att han lagt miljontals dollar på ”advokat efter advokat” utan att lyckas.

Annons

– Men jag vet inte om han förtjänade en ny rättegång…jag var bara en son som försökte hjälpa sin pappa.

Brodern Brett är mer säker på att pappan blivit utpekad på felaktiga grunder. Att Charles fallit offer för en större konspiration.

– Det är viktigt för mig att avslöja vidden av hur korrupt rättegången var och att min pappa, Charles V Harrelson, inte fick en rättvis rättegång.

Bland vittnesmålen från de som träffat Charles i livet handlar mycket om charmen. Han kunde till och med charma in kvinnor till sig när han satt bakom galler. Charles V Harrelson var, kanske av nöden, väldigt beläst. Fångvakter berättar i alla fall om en intelligent man som kunde citera ur både lagboken och bibeln med samma otvungna svada. Andra berättar om en hänsynslös och kall sida. I synnerhet chefsåklagaren Ray Jahn som fick Charles fälld för mordet på domare Wood. Där finns det ännu idag ingen fråga om skulden.

– Han var inget annat än en psykopat. En kallblodig mördare.

Annons

Källa: The Guardian, New York Times, The Independent, Oxygen.com, ”Son of a hitman” (podcast, Spotify)

Andra stjärnor med kriminella föräldrar

Charlize Theron
Under pandemin har Charlize Theron donerat pengar som ska gå till offer för våld i hemmet.

Charlize Theron

Som 15-åring fick Charlize Theron uppleva hur hennes mamma sköt ihjäl hennes pappa i självförsvar. Familjen bodde på en gård i Johannesburg och pappan kom hem full och beväpnad. Charlize och mamman Gerda låste in sig i sovrummet.

Pappan försökte ta sig in och sköt genom dörren. Tre skott, alla missade. Till slut fredade Gerda sig och dottern med vapenmakt. Pappan sköts ihjäl. Skjutningen skrevs av som självförsvar.

Hope Solo

Hope Solo, målvakt i amerikanska landslaget
Hope Solos pappa var frånvarande en del under uppväxten när han satt i fängelse.

Amerikanska målvakten Hope Solo har haft sin beskärda del av kontroverser under karriären. Hon har också varit öppen om sin bakgrund. I biografin ”Solo: A Memoir of Hope” berättar hon bland annat att hon blev till under ett besök i fängelset. Pappan, Jeffrey John Solo, satt inne för förskingring.

Annons

Fadern kom sedermera ut och fortsatte att ägna sig åt allehanda ljusskygga affärer. Trots bristande ansvarskänsla var han en mycket kärleksfull pappa som då och då försvann för att sitta i fängelse, enligt memoarerna.

Terrence Howard

Terrence Howard, skådespelare
Skådespelaren Terrence bevittnade slagsmålet som slutade med att en man dog och att hans pappa greps.

Skådespelaren Terrence Howard fick som barn uppleva hur hans pappa Tyrone slog ihjäl en annan man i ett bråk kring jul. Tyrone och hans tre barn stod i kö på ett varuhus i Cleveland för att komma fram till tomten.

I kön uppstod ett bråk och Tyrone blev beskylld för att ha gått före. Tyrone trycktes upp mot väggen och angriparen, Jack Fitzpatrick, började knäa honom i skrevet. För att freda sig tog Tyrone upp en nagelfil ur fickan och högg sin antagonist som dog av skadorna. Tyrone dömdes till elva månaders fängelse för vad som i medierna kallades ”The Santa Line Slaying”.

Annons