Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Robert Blake misstänktes för mord på sin fru Bonnie Lee Bakley

22 jan, 2021 
Anette Bülow
Robert Blake och Bonnie Lee Bakley.
Bonnie ville gifta sig med en man som var rik och känd. Han tröttnade snabbt på äktenskapet. Men var det verkligen Baretta-skådespelaren Robert Blake som sköt sin fru?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Minns du TV-deckaren Baretta? Det var Cannon, Kojak, McCloud, Colombo – och just Baretta som var våra så populära tv-deckare och hjältar på 70-talet.

Robert Blake spelade Tony Baretta, polisen som levde ett enkelt liv i en ganska förfallen lägenhet tillsammans med sin vita kakadua Fred. Med sina goda kontakter i den undre världen, förklädnader och andra okonventionella metoder gjorde han allt för att bekämpa New Yorks brottslighet. Nästan alltid lyckades han också att lösa fallen och skipa rättvisa.

Robert Blake som Baretta
Favoritdeckare i svenska tv-soffor på 70-talet. Baretta med kakaduan Fred.

Värre gick det för skådespelaren som själv hamnade i finkan...

Den 4 maj 2001 gick Robert Blake ut och åt med sin fru Bonnie Lee Bakley på den italienska restaurangen Vitello’s i Los Angeles. Paret hade gift sig bara ett halvår tidigare, i november 2000, men äktenskapet mellan den 67-årige skådespelaren och hans 23 år yngre fru beskrevs som turbulent.

Annons

Möjligen tyckte Robert att äktenskapet var ett misstag. Bonnie som var besatt av kändisar var kanske mer nöjd med sitt kap?

Se också: 5 av historiens värsta kvinnliga seriemördare

Här är några av historiens värsta kvinnliga seriemördareBrand logo
Här är några av historiens värsta kvinnliga seriemördare

Efter middagen gick de till Roberts bil som stod på en sidogata. Framme vid fordonet kom Robert på att han hade glömt sin pistol inne på restaurangen och återvände.

När han sedan kom tillbaka till bilen hittade han sin fru sittande död på passagerarsidan. Hon hade skjutits med två skott i huvudet. Robert förnekade att han var skyldig, men åtalades ändå för mord.

Robert Blake, Vitellos
Paret hade ätit middag på Vitello's innan mordet.

Bonnie Lee Bakley föddes i Morristown i New Jersey 1956. När hon var 16 år flyttade hon till New York för att bli modell och skådespelerska, men det gick inget vidare. 21 år gammal gifte hon sig med Paul Gawron och fick två barn med honom, Glenn och Holly.

Annons

Efter att de skilt sig 1982 startade Bonnie ett postorderföretag där hon sålde nakenbilder på sig själv och andra kvinnor.

Hon annonserade också efter kärleken i kontaktannonser i olika tidningar och gifte sig nio gånger, flera av äktenskapen var korta och några varade bara en dag.

Hennes affärsidé var att lura till sig pengar av männen som svarade på annonserna och den var så framgångsrik att hon kunde köpa flera hus i Memphis och ett utanför Los Angeles.

Bonnies vänner berättade att hon var besatt av kändisar och att hon ville bli en del av den glamorösa världen med rika och berömda.

1990 flyttade hon till Memphis med siktet inställt på ett förhållande med Jerry Lee Lewis. Hon träffade så småningom sångaren och lyckades även bli god vän med hans syster Linda Gail Lewis.

1993 födde Bonnie dottern Jeri Lee och hävdade att Jerry Lee Lewis var far till barnet, ett dna-test visade dock att så inte var fallet.

Jagade kändisar i Hollywood

Bonnie lämnade Memphis och fortsatte att jaga kändisar i Hollywood. Hon försökte först med sångaren Dean Martin och inledde sedan ett förhållande med Marlon Brandos son Christian Brando.

Annons

Medan de var tillsammans började hon dejta Robert Blake som hon hade träffat på en jazzklubb 1999. När hon sedan blev gravid visste hon inte vem som var pappan. Hon trodde att det var Christian och dottern som föddes i juni 2000 fick namnet Christina Shannon Brando.

Robert Blake "In cold blood"
Skådespelaren Robert Blake i rollen som ung mördare i Med kallt blod 1967.

När ett dna-test gjordes visade det sig att det var Robert Blake som var far och dotterns namn ändrades till Rose Leonora Sophia Blake.

När faderskapet var fastställt gick Robert med på att gifta sig med Bonnie, men de levde aldrig tillsammans. Bonnie och Rose bodde i ett litet gästhus på Roberts egendom i San Fernando Valley.

Robert Blakes glansdagar inom tv och film var över när han träffade Bonnie, men han hade en lång och framgångsrik karriär i Hollywood bakom sig. Han föddes som Michael James Gubitosi i Nutley i New Jersey 1933 och gjorde sin första roll som sexåring i Vårat gäng.

Annons

Han fortsatte sedan som barnskådespelare i många år. Efter militärtjänstgöring fick skådespelarkarriären ny fart och 1956 tog han namnet Robert Blake. En tidig miss i karriären var när han tackade nej till rollen som Little Joe i tv-serien Bröderna Cartwright. Rollen som gjorde Michael Landon världsberömd...

Robert spelade i många andra västernfilmer, både på bio och tv. Största succén var den populära tv-serien Baretta där han spelade polis från 1975-78.

Robert Blake på hustrun Bonnies begravning
Robert Blake tar ett sista farväl av sin hustru Bonnie.

Bad stuntmännen mörda

Robert anhölls i april 2003 misstänkt för mordet på sin fru. Vid rättegången som hölls i Los Angeles i december 2004 hävdade åklagaren att Robert hade dödat Bonnie för att avsluta ett misslyckat och kärlekslöst äktenskap.

Annons

Det framkom att Robert hade bett stuntmannen Gary McLarty att mörda Bonnie mot betalning. Gary hade dock avböjt detta, liksom stuntmannen Ronald Hambleton, som också fått frågan. Båda vittnena ifrågasattes dock eftersom de missbrukade droger.

Robert Blake court
Fri men utblottad. Mordet på hustrun Bonnie är fortfarande ouppklarat.

Robert fortsatte att neka till brott och valde att inte vittna vid rättegången. Det som talade till hans fördel var att det inte hade funnits några krutstänk på hans händer, vilket det borde ha gjort om han avfyrat en pistol.

Mordvapnet, en Walther P-38 pistol, som hittats i en avfallscontainer en bit från mordplatsen, kunde inte heller knytas till Robert. Det var inte den pistol som han hade återvänt för att hämta på Vitello’s.

Den 16 mars 2005 kom domen – och till mångas förvåning blev Robert frikänd. Tre av Bonnies barn inledde då en civilrättslig process mot Robert och han dömdes att betala 30 miljoner dollar i skadestånd till dem. I februari 2006 gick Robert Blake i personlig konkurs.

Efter mordet och rättegången har Robert hållit en låg profil och bor ensam i en lägenhet i San Fernando Valley. Mordet på Bonnie Lee Bakley är fortfarande ouppklarat.

Annons