Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

"Covidsjuka" Gretchen blev mördad av drömkillen

19 aug, 2021 
henrik högström
David Anthony mördade Gretchen Anthony. Försökte använda pandemin som skydd.
Gretchen Anthony skrev sms till släkt och vänner och berättade att hon drabbats av Covid. Hon var tvungen att isolera sig. Men sanningen var brutalare än så.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under pandemiåren har de flesta av världens befolkning blivit obehagligt bekanta med coronaviruset och sjukdomens konsekvenser. 23 mars 2020 skrev Gretchen Anthony till sina vänner och anhöriga att berättade att även hon hade insjuknat i Covid. Gretchen skrev att det innebar att hon skulle behöva sitta i karantän i åtminstone två veckor. Dagarna efter kom det uppdateringar. Nu skrev hon att det hade blivit värre och att hon skrivit in sig på sjukhuset i hemstaden Jupiter, Florida. I ett annat meddelande var hon inskriven på en annan specialklinik. En klinik som senare skulle visa sig vara uppdiktad.

Text-meddelande från försvunna Gretchen Anthony
Ett av meddelandena från Gretchens telefon.

Men det kom bara meddelande. Gretchen svarade inte i telefon och ringde inte själv. Släkt och vänner blev oroliga. Varför skulle en 51-årig mamma med en 12-årig dotter inte höra av sig personligen? Samma sak med systrar och föräldrar.

Annons

Kompisen Kelly Hanna berättade att Gretchen avgudade sin dotter och att hon var allt annat än vek. Gretchen var i toppform och en hängiven besökare på gymmet.

– Hon tog sin hälsa på stort allvar.

Gymtränaren David Anthony blev Gretchens nya kärlek
Charmig, verbal och snygg. David Anthony var ett kap.

Gretchen hade fått dottern Ava i ett tidigare äktenskap. De tidigare makarna delade vårdnad om dottern och hade en bra relation. Några år tidigare hade hon blivit förälskad i David Anthony, en tränare på hennes gym. En riktig drömkille.

– Han var intelligent, välformulerad och charmig, säger Kelly Hanna.

Gifte sig i Las Vegas

Känslorna var heta och de gifte sig i ett Elvis-kapell i Las Vegas 2015. Men förhållandet svalnade med åren och 2019 var separationen ett faktum. David, som varit bonuspappa till Ava, flyttade ut. Men nu var Gretchen alltså borta och familjen hade fått en olustig känsla av meddelandena.

Gretchen Anthonys veranda
Polisen begav sig hem till Gretchen och dokumenterade besöket med kroppskameror.

De bad polisen att göra en koll i hennes hem. Besöket bekräftade olustkänslorna. En granne berättade att hon hört ett högt skrik från huset några dagar tidigare. Polispatrullen upptäckte också att bevakningskamerorna mot uteplatsen var borta. Det såg ut som att de ryckts ner från väggen. En koll på sjukhuset i Jupiter gav liknande besked. Nej, det fanns ingen Gretchen Anthony inskriven där och hade inte funnits heller de senaste dagarna. Men en titt på sjukhusets parkering gav utdelning. Där stod Gretchens bil. På passagerarsätet stod hennes handväska. Ytterligare ett oroande tecken.

Annons

– En dam tar ju vanligtvis med sig handväskan, säger Jared Kenerson, en av poliserna som letade.

Medan poliserna letar efter Gretchen i närheten av hennes hem kommer en granne fram och berättar att hon hört vad som lät som en kvinnas rop på hjälp från huset lördagen den 20 mars. Hon hörde rop som ”Nej, sluta. Det gör ont!”. Grannen larmade inte polis för hon ville inte lägga sig i.

– Men det verkade helt klart som att något hänt i Gretchen Anthonys hem den dagen, säger Kenerson.

En annan granne hade sett lödder rinna fram under garageporten samma helg. Något som fick poliserna att fundera på om ett brott begåtts och gärningsmannen ville utplåna spåren. Väl inne i huset syntes mycket riktigt spår av bråk. Sönderslagna fotoramar och en blodfläckad handduk. Det luktade av rengöringsmedel i garaget. Poliserna fick veta att en svart pick up synts vid Gretchens hem den aktuella dagen. Samma sorts pick up som David Anthony körde.

Se också: Nina Rung om morden på kvinnor

Intervju med Nina Rung om de senaste morden på kvinnorBrand logo
Intervju med Nina Rung om de senaste morden på kvinnor

Hade ansökt om skilsmässa

Andra uppgifter pekade också dit. Gretchen hade ansökt om skilsmässa så sent som i februari 2020. David hade flyttat till sin mamma men fortsatt att dyka upp hos Gretchen. Det var därför hon satt upp bevakningskamerorna. Davids förra chef berättade att han förändrats och att han kunde ha stora humörsvängningar. En av anledningarna till att David fått sparken från gymmet. När polisen knackade på hos Davids mamma Susan var han utflugen. Mamman, som också fått textmeddelande från Gretchen om att hon drabbats av Covid, sa att sonen tagit med sig sin hund och kört iväg den 24 mars. David hade sagt att målet var Costa Rica. Nu hade poliserna fått tag på övervakningsvideor från parkeringsplatsen på sjukhuset från när Gretchens bil parkerades. Enligt dem var det en lång man som parkerade bilen. Samtidigt väntade man på bilder från bevakningskamerorna i Gretchens hem. Kamerorna var nere men bilderna kunde finnas lagrade i det så kallade molnet. Gretchen var fortfarande borta men hennes telefon rörde på sig. Utredarna kunde följa hur telefonen kopplade upp sig i Pensacola i en annan del av Florida. David lämnade spår efter sig på vägen. Bland annat genom att fastna på övervakningskameror när han försökte sälja smycken. Vid ett tillfälle hade han sagt att smyckena tillhört en familjemedlem som dött i Covid-19.

David Anthony sålde Gretchens smycken på vägen
David Anthony försökte sälja smycken på vägen och fastnade på juvelerarens övervakningskamera.

I Davids förflutna dök det också upp oroande information. Han hade bland annat rånat en videoaffär med en vattenpistol och bara dagar innan Gretchen försvann hade han blivit anmäld och gripen för att ha förföljt några tonårstjejer på ett köpcentrum. David Anthony hade reagerat hätskt i samband med gripandet.

David Anthony tittar upp i kameran innan den skruvas ner.
Avgörande. Bilden på David Anthony innan han skruvar ner säkerhetskameran.

I det här läget skickade polisen i Jupiter skickade ut en efterlysning på David. Den 27 mars hittade polisen i Texas David när han var ute och rastade hunden Kobe. Han uppgav att såvitt han visste var Gretchen inlagd på sjukhus för Covid. Patrullen hade, vid det tillfället, inga skäl för att gripa honom och lät David fortsätta sin färd efteråt. När företaget bakom kamerorna i Gretchens hem lyckats säkra övervakningsbilder från den 20 mars fick utredarna bråttom. Här syns hur Gretchen kommer ut på uteplatsen och blir överraskad av en lång svartklädd man som tvingar in henne i huset. Gretchen försöker skrika på hjälp men tystas. Den avgörande bilden är ansiktet på mannen som tittar upp i kameran innan den skruvas ner. Det är David Anthony. Nu har polisen mer än tillräckligt på fötterna för att gripa honom. Jupiterpoliserna Kelly Sanders och Jared Kenerson hittade honom i New Mexico den 31 mars. Mer än en vecka efter Gretchens försvinnande.

Annons

Blånekar till misstankarna

I förhör radade poliserna upp bevisen de hade mot David. Bilderna från övervakningskamerorna både på sjukhuset och i Gretchens hem. Det faktum att inga sjukhus hade några uppgifter om att Gretchen blivit inlagd. David Anthony blånekade och hävdade att Gretchen levde. Han sa att Gretchen flytt med honom efter att hon upptäckt en svindel på sin arbetsplats. Deras vägar hade skilts åt i El Paso. Därefter hade han ingen aning om var hon blivit av. Det var uppenbart vad som hänt men utan kropp blev åklagarsidans sak försvagad. Utredarna spelade till och med upp ett band där Gretchens dotter Ava vädjade till David att avslöja var hennes mamma blivit begravd. Han fortsatte neka. Dödläget slutade med att åklagaren och försvaret förhandlade. 38 års fängelse istället för livstid om David avslöjade var hans ex-fru begravts.

Här begravde David Anthony Gretchen
Här, bara några kilometer från hemmet, begravde David Gretchen.
Gretchen Anthony blev 51 år
Gretchen Anthony blev 51 år. Hennes mördare dömdes till 38 års fängelse.

Den 21 December 2020 medgav David vad som redan varit uppenbart. Han hade mördat Gretchen och pekade ut platsen där han grävt ner hennes kropp. Obduktionen visade stick- och skärskador i torso och nacke. Hon hade även avvärjningsskador som visade att hon kämpat för sitt liv. I januari 2021 avkunnades domen. Gretchens syster, Sara Carey, vände sig mot David Anthony i rättssalen.

Annons

Du utnyttjade vad du hade gjort till din egen fördel…du är genomrutten

– Du utnyttjade vad du hade gjort till din egen fördel…du är genomrutten. Du tog en mor från en dotter, du är ett monster och en ynkrygg. Du kommer aldrig att bli förlåten.

David Anthony själv gav en förklaring till sitt handlande som knappast kan ha tillfredställt de drabbade. Han pratade om Covid 19 som världens undergång som han var tvungen att undkomma till vilket pris som helst.

– Istället för att stå upp som en man valde jag den feges utväg. Jag försökte stjäla något som inte var mitt och i den processen tog jag ett liv. Hennes liv hade ett värde och en mening och jag stal det livet.försökte stjäla något som inte var mitt och i den processen tog jag ett liv. Hennes liv hade ett värde och en mening och jag stal det livet.

Annons