Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

NXIVM-Sektledaren brännmärkte sina slavar

01 jul, 2021 
https://image.allas.se/image-202116?imageId=202116&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
henrik högström
NXIVM, brännmärkte medlemmar
En självhjälpsgrupp för vilsna själar eller en sexklubb för ledaren Keith Raniere? Här är vad vi vet om amerikanska sekten NXIVM.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Att karismatiska bondfångare lockar till sig sökare på jakt efter mening i livet är inget nytt. Historien bjuder på gott om exempel på sektledare som erbjudit en kärleksfull gemenskap som senare förvandlats till något helt annat. Ett av de senare exemplen är vittnesmålen inifrån NXIVM (uttalas Nex-ee-um) som berättar om allt från sexuella övergrepp till att medlemmar blivit brännmärkta med ”gurun” Keith Ranieres initialer. ”Tanken var att påminna oss om löftet vi avgett”, berättade Lauretta Saltzman, en före detta medlem, när ledaren ställdes inför rätta i New York. NXIVM började sälja självhjälpskurser på 1990-talet under ledning av Keith Raniere och sjuksköterskan och hypnoskunniga Nancy Salzman. Sedan dess har runt 16 000 personer betalat åtskilliga tusen dollar för att lära sig hur man övervinner svårigheter, når sina mål och blir en effektivare chef till exempel.

Annons

En förutsättning bakom framgången var bland annat stöttning av rika arvtagaren till spritimperiet Seagrams Clare Bronfman. De flesta kursdeltagarna har gått vidare i sina liv och karriärer med dessa lärdomar medan andra blivit så bitna av NXIVM att de sökt medlemskap i organisationen som kunnat expandera till Kanada och Mexiko.

Varm och rolig

Grundaren Keith Raniere har i egna presentationer beskrivit sig som något av en renässansman. Han pratade i fullständiga meningar som ettåring och behärskade avancerad matematik och kunde spela som en konsertpianist vid tolv års ålder. Raniere hade dock fler strängar än så på sin lyra.

Keith Raniere, NXIVM
Keith Raniere från rörelsens egna PR-material.

”Keith Raniere är aktivist, vetenskapsman, filosof och, framför allt, humanist”, heter det i en egenfinansierad dokumentär från 2004.

Annons

Raniere har, förutom sina nämnda spetskunskaper, också beskrivits som en varm och lyssnande person. Karismatisk och rolig. En annan byggsten för expansionen är att gruppen har kunnat locka till sig rika arvingar och kändisar till exempel. Bland andra skådespelerskan Allison Mack känd från tv-serien Smallville. Och deras lyskraft har i sin tur borgat för NXIVMs dragningskraft. Under årens lopp har Raniere och hans följare haft flera kritiker som hårdgranskat organisationen och pekat ut brister. Avhoppare har till exempel hävdat att organisationen brutit ner medlemmarna emotionellt och tvingat dem isär från sina familjer.

Fasaden rämnade

NXIVM har anlagt moteld och hållit fortet. 2017 började fasaden dock rämna rejält. Då läckte historier ut från organisationens innersta. Kvinnliga medlemmar berättade om mindre grupper i NXIVM där man kunde bli invigd på speciella villkor. Det krävdes att man i pant till exempel överlämnade komprometterande foton eller värdefulla personliga handlingar. Ett sätt att garantera tystnad men också material för utpressning.Men ett medlemskap skulle innebära att kvinnorna fick lära sig att övervinna medfödda kvinnliga svagheter som Keith Raniere identifierat. Som till exempel att ha för nära till känslor och att omfamna offerrollen.

Annons

Grupperna skulle bestå av en mästare och flera slavar. Slavarna skulle i sin tur rekrytera egna slavar och bli mästare själva. En sorts pyramid med Raniere på den absoluta toppen. Det såldes in som något topphemligt och som att medlemmarna verkligen skulle kunna uträtta stordåd tillsammans. Kvinnlig frigörelse i sin yppersta form. I initiationsriten ingick att medlemmarna skulle svära trohet till mästaren och, i flera fall, godkänna att bli brännmärkta som en påminnelse om löftet. Ett brännmärke i form av Keith Ranieres initialer. En avhoppare har berättat om eden de fick avge.

– Mästare, snälla bränn mig. Det skulle vara en ära, en ära jag bär med mig resten av livet.

Se också: Fyra krimfall som skakade världen

4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen

Sexuella övergrepp

De medlemmar som på något sätt brast i förpliktelser mot mästaren kunde, enligt vittnesmål, straffas. Tvingas att böta pengar eller fasta till exempel. Förra Dynasty-stjärnan Cathrine Oxenburgs dotter India hade gått med i en av dessa grupper. Hennes mamma reagerade på att dottern hade gått ner i vikt och tappade hår. Hon ville att India skulle bryta sig loss. Men dottern blev defensiv.

Annons

– Hon sa att det var en karaktärsdanande upplevelse, berättar Cathrine Oxenburg för New York Times vars reportage om NXIVM som ledde till att myndigheterna fick vittring.

Sarah Edmondson, offer i NXIVM
Sarah Edmondson trodde hon skulle få en tatuering. Istället blev hon brännmärkt i en plågsam rit.

2018 greps Keith Raniere misstänkt för en rad brott. Med honom greps även flera andra personer i organisationens ledning. Den före detta mästaren som kallats ”Vanguard” av medlemmarna åtalades bland annat för flera fall av sexuella övergrepp. Under rättegången har mer än ett dussin kvinnor vittnat mot Raniere. Bland dem ”Camila”. En kvinna som varit i Ranieres våld sedan hon var 15 år. Rätten fick höra Camila berätta att Raniere var 45 år när de träffades och att han bestämde att hon skulle vara tillgänglig för sex alla dygnets timmar. Camila fick veta att hon inte fick väga mer än 45 kilo, hon genomgick aborter och vittnade om att hon försökt ta sitt liv under de tolv åren som han hade kontroll över henne.

–Jag vill gå vidare men har han förstört mig på så många sätt, sa Camila inför rätten.

New York Post om NIVM-rättegången
NXIVM-rättegången slogs upp stort.

Övergreppen gällde inte bara Camila. Hela hennes familj var medlemmar i NXIVM och systrarna utnyttjades också sexuellt av Raniere. Den äldste systern födde hans barn.

Annons

120 års fängelse

Raniere själv fick tillfälle att förklara sig inför rätten iförd blå fängelsekläder. Han stod fast vid att flera av kvinnorna som vittnat mot honom ljugit. Samtidigt var han bedrövad över att ha orsakat dem smärta och ilska.

–Jag har bara mig själv att skylla för att jag står här.

Hans försvarsadvokat förtydligade att Keith Raniere verkligen älskat kvinnorna men att han haft svårt för att göra slut. Avsikten var aldrig att såra dem. Advokatens inpass blev dock effektivt avvisat av rättens ordförande Nicholas G.Garaufis som avbröt. Domaren förklarade med eftertryck att en 45-åring som utnyttjar en 15-åring sexuellt knappast kan ursäktas med att ”det inte var hans avsikt att såra någon”.

–Det vore att förolämpa intelligensen på alla åhörare härinne. Ett annat dräpande vittnesmål kom från India Oxenburg.

Annons

Hon berättade att hon beordrades att vänta naken på sektledaren. Även hon tvingades att hålla en viss vikt för att motsvara Ranieres idealbild. En manipulation som ledde till att mensen uteblev. I rättssalen vände hon sig mot Raniere och kallade honom ”ett rovdjur”.

– Du våldtog mig. När du rörde mig så ryggade jag tillbaka.

Keith Raniere i rätten
Keith Raniere dömdes till ett långt fängelsestraff.

Under 2019 åtalades Raniere och flera av de tidigare ledarfigurerna i organisationen för pengatvätt, trafficking och innehav av barnpornografi.

I oktober 2020 meddelade domstolen att Raniere döms till 120 års fängelse och att betala ett skadestånd på 175 miljoner dollar. Keith Raniere och historien om NXIVM skildras i tv-serien The Vow som sänds på HBO.

Annons

Skådespelaren Allison Mack lockade in andra i sekten

I juli 2021 kom beskedet att "Smallvillestjärna" Allison Mack döms till tre års fängelse för sin inblandning och ledande roll i sekten. Hon döms för att ha lockat in andra kvinnor till sekten. Kvinnor som sedan förmåtts ha sex med Raniere under hot om att läcka komprometterande bilder på dem annars. Mack ska även ha sett till att kvinnorna höll den önskvärda vikten och varit involverad i riten med att brännmärka medlemmarna.

I ett uttalande skriver Mack: ”Jag ber om ursäkt till alla er som jag tog med mig in i Nxivm. Jag ber om ursäkt för att jag utsatte er för en skändlig och känslomässigt kränkande plan skapad av en sjuk man. Jag är ledsen att jag uppmuntrade er att delta i något som i slutändan var så fult”, enligt Aftonbladet.

Nancy Salzman, som varit Keith Ranieres förtrogne sedan NXIVM tog form, dömdes i september till 42 månaders fängelse.

Källa: New York Times, DN

Skådespelaren Allison Mack var med i sekten NXIVM
Skådespelerskan Allison Mack var med i NXIVM.
Annons