Förbud mot sport-bh på danskt gym skapar protester – ”distraherande"

Kvinna i sport-bh syns bakifrån när hon styrketränar.

Foto: TT/Shutterstock

Ramaskri har utbrustit bland över 300 danskar efter att gym förbjudit kvinnor att enbart träna i sport-bh. – Man kan som man bli distraherad, säger en manlig gymbesökare.

För inte länge sen förbjöd en dansk grundskola elever från att klä sig i magtröjor, urringade tröjor och korta kjolar – något som väckte starka reaktioner från föräldrar.

De visar sig nu inte vara den enda institutionen i Danmark som tycker att klädförbud är en bra strategi. Nu förbjuds även kvinnliga studenter vid Syddansk universitet i Danmark från att träna enbart iklädd träningsbehå. De måste bära ett ytterligare plagg över, något som gjort många studenter rasande.

Se också: 5 anledningar att styrketräna

1:09

Efter reklamen: 5 anledningar till att styrketräna

(1:09)

Orsaken till klädpolicyn – respekt för kulturella skillnader

I gymmet SDU Fitness, som ligger vid det Syddanska Universitet, ordningsregler går att utläsa att det inte är tillåtet att endast träna i sport-bh. Och vill man träna i linne ska det täcka hela bröstet, skriver danska Jyllands-Posten.

Orsaken till förbudet motiverar gymkedjan med att det är mer hygieniskt, och att man vill visa respekt för kulturella skillnader.

Förbudet mot sport-bh resulterat i protester

I skrivande stund pågår en insamling med underskrifter mot förbudet, vilka danska TV2 under tisdagen uppgav var uppe i 320 underskrifter. Så här lyder kommentarerna av studenterna som tränar på gymmet:

– Jag tycker att det är ett uttryck för en förlegad kvinnosyn att inte få träna i sport-bh och visa huden på magen, säger Nivi Meyer som är en av initiativtagarna till insamlingen.

En manlig gymbesökare menar på att det kan vara distraherande att se lättklädda kvinnor på gymmet, men att det inte bör leda till förbud.

– Som man kan du bli distraherad av att se kvinnor i sport-bh. Men det kan nog också hända kvinnor som ser män i linnen, säger Arthur Avramenko men påpekar snabbt efteråt:

– Men då är det i så fall mitt problem, och då får jag kolla någon annanstans. Så är det överallt. Det ska aldrig resultera i ett förbud, säger han.

En annan gymbesökare tycker att orsakerna bakom riktlinjerna är delvis motiverade.

– Jag tycker också att det ska finnas utrymme för alla, men jag känner bara inte att det motiverar ett förbud, säger Verena Lechner.

100-åriga kvinnan äldsta tyngdlyftaren i världen

Gymmet kan komma att ändra reglerna snabbt

Victor Immanuel Bjerre, som är styrelseordförande i SDU Fitness, säger till Jyllands-Posten att ett extra styrelsemöte snart kommer att hållas om reglerna. Han håller med studenterna om att riktlinjerna, som upprättades 2013, känns aningen förlegade.

– Jag har kallat till ett extra styrelsemöte, där jag hoppas kunna hitta stöd för att båda reglerna ska avskaffas, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att alla ska ha friheten att träna i det man vill - samtidigt som man tar hänsyn till och har respekt för andra.

Relaterade artiklar

12 anledningar att träna med gummiband (så väljer du rätt band)

Tyngdlyftaren Sara: Styrketräning ger kvinnor ökad självkänsla