Därför är kvinnor mer otrogna efter 50 – här är experternas teorier
De är också otrogna i större utsträckning än yngre kvinnor.
Här är de fem orsaker som experter tror drivit utvecklingen.
En flyktig kontakt, eller ett större snedsteg, utanför en kärleksrelation kan vara ett stort hot. Inte bara mot relationen i sig, men också mot den gemensamma framtidsvisionen.
De allra flesta är fortfarande djupt dedikerade idén om en ärligt och monogam tvåsamhet, där båda parter är varandra trogna. Otrohet därför få förödande konsekvenser och ska även vara en av de svåraste problemen att behandla, enligt parterapeuter.
Men trots det finns ändå indikationer på att otrohet är vanligare än man tror. Speciellt bland kvinnor som passerat 50-strecket.
Det säger forskningen om kvinnlig otrohet
I en studie, utförd vid Malmö universitet, som ämnade att undersöka medelålders personers sexualvanor uppgav överraskande många att de haft tillfälligt sex utanför förhållandets gränser. Något som var vanligare bland personer i den äldre gruppen, 46–55 år, jämfört med den yngre, 35–45 år.
Säker forskning saknas, och man ska vara försiktig med att dra generaliserande slutsatser, men data tycks indikera att kvinnor är mer otrogna än förr.
Enligt en kartläggning i tidningen Amelia från 2023 framgår det att flera mindre studier tyder på att så mycket som varannan kvinna någon gång varit otrogen mot en partner.
Här nedan pekar olika experter ut fem tydliga skiften i samhället, som tros ligga till grund för den utvecklingen.
1. ”Yngre äldre”
Samhället är i ständig förändring och utveckling. I dag lever vi längre och friskare liv än jämför med tidigare generationer. Det bidrar till att vi är sexuellt aktiva högre upp i åldrarna.
Utöver det finns även en upptäckarlust och ungdomlig anda bland dessa ”yngre äldre” som bland annat har andra bättre ekonomiska förutsättningar att resa, samt att leva och arbeta mer flexibelt.
Psykatriprofessorn Ingmar Skoog sammanfattade denna nya samhällsstruktur med orden ”70 är det nya 50”, som han kallade sin underlagsrapport som sammanställdes åt regeringen år 2020.
2. Högre självförtroende
Forskaren Charlotta Löfgren, professor i hälsa och samhälle med inriktning sexologi och sexualitetsstudier vid Malmö universitet, sätter även hon fingret på ett paradigmskifte i samhället. Närmare bestämt kvinnans status.
– Vi anammar ungdomligheten, lever hälsosammare och har blivit mer jämställda, inte minst ekonomiskt. Det ökar självförtroendet och med det upptäckarlusten att söka sig ut. Och vi ska inte glömma att det har vuxit fram parallella skönhetsideal där egenskaper som mognad, kompetens och utstrålning har attraktionsvärde, säger hon till tidningen Amelia.
3. Ökad tolerans
Förr var äktenskapet ett förbund som skulle vara hela livet och skilsmässa sågs som en sista utväg. Men i dag, när vi lever längre, har äktenskapet inte samma tyngd. Skilsmässor är dessutom väldigt socialt accepterade i dagens samhälle.
I en relationsenkät utförd av Svenska Yle, som Amelia tagit del av, syns ett tydligt samband mellan tolerans mot otrohet och högre ålder åldern. Det vill säga ju äldre vi blir desto, lättare har vi för att förlåta en partners snedsteg.
Med det sagt behöver en otrohet inte alltid leda till att vi går skilda vägar. Äktenskapet kan fortfarande ses som ett gemensamt projekt, även om det finns partners vid sidan av.
4. Realistiska förväntningar
Ökad tolerans bidrar också till justerade, mer realistiska förväntningar. Sexologen Suzann Larsdotter menar på att vi inte längre förväntar oss att få alla våra behov mötta av en person. Vi är också mer öppna för konceptet att man kan älska mer än en person, samtidigt.
– Ibland för att vi får en trygghet i en långvarig relation som bygger på respekt för varandras behov och där vi inte blir hotade av att någon också får behov tillgodosedda genom någon annan, säger hon till Amelia.
5. Mer än bara reproduktion
Efter 50 har vi inte längre någon överhängande biologisk stress att bilda familj och då får sexualiteten helt enkelt en annan funktion, som är mindre resultatfokuserad och därför mer nyfiket lustfylld.
– När fortplantningskravet är släppt kan sexualiteten i stället bli en viktig del i självförverkligandet och identitetsutvecklingen. I dag finns en mycket större valfrihet i fråga om när och med vem och hur ofta man vill ha sex, säger Suzann Larsdotter avslutningsvis till tidningen.