Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

De löper störst risk att drabbas av ALS – oväntade riskfaktorerna

17 aug, 2022 
Louise Werner
Als drabbar främst män
Den idag obotliga nervsjukdomen ALS drabbar främst män över 70 år. Men riskfaktorerna är kanske inte de man tror.
Efter att folkkäre Börje Salming, 71 drabbats av nervsjukdomen ALS, är det många som funderar över vilka som löper störst risk att drabbas av sjukdomen. Men riskfaktorerna för den obotliga sjukdomen är kanske inte de du tror.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den typiske patienten som drabbas av ALS är en 70-årig man . Det är dessutom vanligare att den drabbade är en vältränad person som har varit aktiv hela livet - precis som Börje Salming, säger Caroline Ingre, adjungerad lektor som leder en forskningsgrupp om ALS på Karolinska institutet till Aftonbladet.

Många drabbade av ALS i Sverige

I Sverige drabbas cirka 250 personer årligen av ALS och globalt är det mellan fyra till sex per hundra tusen invånare som drabbas. I Stockholm ligger talet på runt fem, vilket gör att Sverige kan anses ligga ganska högt i antal drabbade. Sjukdomen är fortfarande ganska ovanlig, men en bidragande orsak till det är att den som drabbas i genomsnitt bara lever i tre år efter att ha fått diagnosen.

VIDEO: Det här är ALS – så utvecklar det sigBrand logo
VIDEO: Det här är ALS – så utvecklar det sig

Sjukdomsfallen ökar med någon procent varje år, och något botemedel finns dessvärre ännu inte. Sjukdomen kan bara bromsas men inte stoppas, säger Caroline Ingre.

Annons

– Det beror bland annat på att riskfaktorerna för ALS är hög fettförbränning och slank kroppsbyggnad. Det kan låta märkligt, men man kan se att skyddande faktorer är överkonsumtion av alkohol och även övervikt.

Fler män än kvinnor får ALS

– Sjukdomen tenderar också att oftare drabba män än kvinnor. Varför det är så, vet man inte helt, men i högre ålder jämnas det ut och inga skillnader finns.

– Man tror att nervcellen behöver en ökad mängd energi för att kunna försörja sin långa nervtråd ut i muskeln. Energi finns ju i både fett och alkohol, har du då mer att ta av kan du försörja nervcellerna. Om man däremot tappar mycket i vikt är det väldigt negativt för sjukdomsutvecklingen, säger Caroline.

Caroline berättar att forskningen gör framsteg hela tiden och att man har trott och hoppats på att genläkemedel ska kunna läka sjukdomen, men det är alldeles för tidigt att säga ännu.

Annons

Om ALS och symptom

ALS är en sjukdom som gör att armar och ben blir mer och mer förlamade. Förmågan att prata och svälja påverkas även hos många. Det går inte att bli återställd från ALS, men det finns läkemedel som lindrar några av symtomen.

Symtomen på ALS kan börja på olika ställen i kroppen. Sjukdomen sprider sig sedan över hela kroppen tills man blir helt förlamad.

Oftast börjar ALS med att en hand eller fot inte fungerar riktigt som förut. I handen märks det genom att ett finger blir stelt eller svagt. Det kan också märkas genom att man inte kan skriva med en penna eller öppna burkar. I foten märks det genom att man plötsligt snubblar för att foten inte hänger med. Det blir också svårt att gå i trappor.

Under de närmaste månaderna märker man att musklerna förtvinar. Det innebär att musklerna blir mindre och svagare, men man har inte ont. Det är styrkan och koordinationen av rörelsen som påverkas.

Hos en del som får ALS påverkas talet först. Det blir då i början svårt att uttala vissa bokstäver eller ord. Efter några veckor eller månader börjar man sluddra när man pratar.

Källa: 1177

Se också: Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammalBrand logo
Se också: Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammal
Annons