Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Det gör Anders Tegnell på fritiden: ”Roligt”

06 maj, 2020 
Allas.se redaktionen
Porträtt av statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: TT
Statsepidemiologen Anders Tegnell gick från att vara helt okänd till att vara på allas läppar över natt. Men bakom den strikta yrkesrollen finns en enkel man som värderar hemmalivet med familjen högt och tar kändisskapet med en klackspark.
– Svårt att uppleva det som smickrande, säger han till TT.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Anders TegnellBrand logo
Anders Tegnell

Anders Tegnell, 64, har närmast fått status som landsfader i Sverige i och med coronavirusets framfart. I princip dagligen har vi sett den lugne mannen i tv och vi läser nyhetsartikel efter nyhetsartikel i vilka han berättat om nya siffror och utvecklingen av coronaviruset i Sverige. Även om han har fått ta emot mycket kritik så får han lika mycket beröm, något som gör honom glad.

– Det är väldigt många som säger hej och att man gör ett bra jobb, det är alltid roligt, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Anders Tegnell slutar som statsepidemiolog

Nu väntar dock nya utmaningar för Anders Tegnell som slutar på Folkhälsomyndigheten, vilket FHM meddelade i ett pressmeddelande den 9 mars 2022.

Men det är inte mer fritid som väntar utan ett toppjobb i Genève, skriver Aftonbladet.

– Jag har arbetat med vacciner i 30 år och har samtidigt alltid brunnit för internationella frågor. Nu får jag chansen att bidra i det omfattande internationella arbetet. Det är fortsatt mycket viktigt att vaccinerna når ut till de länder som inte har haft de ekonomiska förutsättningarna att köpa egna vacciner, säger Anders Tegnell i ett uttalande.

Annons

Anders Lindblom, som har en bakgrund som smittskyddsläkare och arbetar i dag vid avdelningen för smittskydd och hälsoskydd, kommer från och med den 14 mars att ta över Anders Tegnells roll.

Anders Tegnell om privatlivet

Det är lätt att tro att Anders Tegnell jobbar dygnet runt, men den erfarne yrkesmannen vet vikten av att värna sin fritid och prioritera familj och återhämtning.

– Jag är rätt bra på att stänga av, säger han till Aftonbladet.

Fritiden tillbringar han gärna med hustrun Margit som han bor tillsammans med i Vreta Kloster utanför Linköping. Här hittar han lugnet och försöker att stänga av arbetet när han kommer hem. Helgens lediga timmar lägger han gärna på att fixa med just hemmet.

– Jag har ett stort hus med en stor trädgård så det finns mycket att pyssla med. Jag reparerar och grejar, det är roligt, säger han till Aftonbladet.

Anders Tegnell är en man som uppskattar det enkla och som har svårt att förhålla sig till verkligheten där svenskar tatuerar in hans ansikte för att hylla hans insats i den svåra tiden.

– Jag har svårt att uppleva det som smickrande. Det känns bara för konstigt, säger Anders Tegnell om hyllningarna till TT.

Annons