Det här händer om du plockar fridlysta blommor – kan stå dig dyrt

Vårens och sommarens vackra blommor är en fröjd för ögat. Och visst är det lockande att plocka med sig en bukett under promenaden eller skogsutflykten. Men du bör se upp med vilka du väljer att ta, och ha koll på vad som gäller i det län du befinner dig i.
I Sverige finns drygt 200 blomväxtarter som är fridlysta, enligt Naturvårdsverket. Med fridlysta menas att det finns en risk för att växtarten kan utrotas. Vissa blommor är fridlysta i hela landet, medan andra endast är det i vissa län.
Att plocka fridlysta blommor är också förbjudet enligt polisen.
"Skyddet av fridlysta växter innebär oftast att det är förbjudet att plocka eller förstöra växter där de växer naturligt. Det är inte heller tillåtet att samla in frön eller ta delar från fridlysta växter.", går att läsa på deras hemsida.
Så det är alltså inte bara förbjudet att plocka. Att till exempel flytta blommorna för att plantera dem i din trädgård, eller för den delen ta bort fridlysta blommor från din tomt, kan innebära ett brott mot lagen.
Häktades efter att ha grävt upp orkidéer
Men vad kan då hända om man plockar eller förstör fridlysta blommor? Jo, du kan dömas för artskyddsbrott. Brottet innebär att man bryter mot den regel som finns till skydd för vilda djur och växter.
Det kan även handla om att att importera, köpa eller sälja arter som är skyddade enligt internationella regler.
Faktum är att 2017 häktades ett par misstänkta för att ha grävt upp fridlysta orkidéer i Stekenjokk i Västerbotten, skriver TT. I Sverige är alla orkidéer fridlysta.
Artskyddsbrott regleras i miljöbalken. För brott enligt normalgraden sträcker sig straffet från böter till fängelse i högst två år, skriver Jordbruksverket. För grovt artskyddsbrott kan du få sex till fyra års fängelse.
Lista – 3 vanliga fridlysta blommor
Blåsippa
Fridlyst i hela landet. Man får inte plocka alls i Hallands, Skåne, Stockholms, Västerbottens och delar av Västra Götalandslän. I andra län får man plocka en liten bukett om man inte drar upp rötterna.
Gullviva
Fridlyst i hela landet. Det är förbjudet att plocka gullvivor i Hallands, Skåne eller Örebro län. I andra län får man plocka en liten bukett om man inte drar upp rötterna.
Liljekonvalj
Fridlyst i delar av landet. I Kronobergs, Stockholms och Södermanlands län, samt på Öland i Kalmar län är det förbjudet att gräva eller dra upp liljekonvalj med rötterna, och att plocka den för försäljning eller andra kommersiella ändamål. I resten av landet går den bra att plocka.