Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Digitant-Malin: Hela världens radio i din smarta telefon

28 jun, 2019
author Malin Perlheden
Malin Perlheden
Malin Perlheden och poddar
Malins tips för dig som vill börja lyssna på poddar!
Att lyssna på dina favoritradioprogram begränsas inte längre av FM-sändare och radioapparater med halvdan mottagning. Malin Perlheden, författare till boken Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen, visar vägen in i poddarnas fantastiska värld.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sist jag var och hälsade på min 87-åriga mormor sa hon: ”Malin, du måste hjälpa mig att ställa in Radio Malmöhus!”. Hon hade råkat komma åt knappen som ställer in frekvensen på radion och tappat bort sin favoritkanal. Mormor älskar att omge sig med ljud och, liksom den absoluta majoriteten i hennes generation, handlar det om en radioapparat som hon lyssnar på.

Malin Perlheden och mormorn.
Digitant-författaren Malin Perlheden med sin mormor (och mormoderns kära radio).

Jag förstår hennes frustration över den förlorade kanalen, för visst är det något rogivande med att lyssna på pratet som strömmar ur högtalarna? Precis som mormor lyssnar jag gärna, men till skillnad från henne äger jag ingen radio utan lyssnar istället, just det, via min mobiltelefon.

Acast samlar alla dina poddar

För att lyssna använder jag en app som heter Acast och i den finns podcast, oftast kallat poddar, som lite förenklat erbjuder radiolyssning via internet. Till skillnad från de flesta traditionella radiosändningar är poddarna inspelade på förhand och sänds över hela världen. Även vanliga radiosändningar finns tillgängliga via appar så att man kan lyssna på sin favoritkanal via telefonen. Min mormors fäbless för Radio Malmöhus lokala sändningar i Skåne är alltså inte längre begränsade till platsen hon befinner sig på, utan hon kan precis lika gärna sitta på en strand i Bahamas och lyssna på programmen därifrån.

Sannolikt har du redan verktyget du behöver för att komma igång med poddlyssnandet

För mig som jobbar heltid är poddar ett perfekt sätt att ta del av lyssningen när det passar mig och jag har försäkrat mig om att inte missa ett enda avsnitt av mina favoritprogram genom att använda prenumerationstjänsten som finns i appen. Det räcker att trycka på en enda knapp så sparar appen själv ner avsnitten när det kommer något nytt, fiffigt, eller hur? Jag har nu samlat på mig timvis härlig lyssning så när jag om bara några veckor åker till USA för att hälsa på min syster kan jag lyssna på poddar hela den långa flygresan över Atlanten. De jag inte hinner med då, tänker jag lyssna på från solstolen under min semester.

Annons

Det finns gott om podcast-appar

Sannolikt har du redan verktyget som du behöver för att komma igång med poddlyssnandet du också, allt du behöver göra är att ladda hem en app till din smarta telefon och börja botanisera i det stora utbudet. Utöver Acast finns det appar som heter till exempel Winamp och Juice som erbjuder samma tjänster. Vilka program som just du fastnar för är förstås ett personligt val, men den som har ett specialintresse, säg trädgård, kan med fördel lyssna på det populära programmet Trädgårdssnack, och den som älskar handarbete får bara inte missa Rätt avigt som handlar om stickning; bara för att nämna två utmärkta poddar som väntar på dig bara några klick bort – helt gratis!

Om Digitant-författaren Malin Perlheden

Malin Perlheden är journalist med inriktning på digital publicering på Aller media.

Hon har skrivit storsäljaren Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen där läsaren får lära sig alltifrån hur man kommer igång med e-post till att skaffa mobilt BankID och vilken glädje man kan ha av poddar.

Annons