Digitant-Malin: ”Min mamma hade älskat Instagram”

Malin Perlheden, författare och krönikör, och ett barn.
På Instagram delar människor från hela världen med sig av bilder och filmer. Malin Perlheden, författare till boken Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen, är säker på att hennes mamma hade älskat det nya sättet att dela och "framkalla" bilder.

Jag minns min mamma som en smart och rolig, men också en mycket otålmodig, kvinna. När hon ville ha något skulle det helst ske omedelbart så det där med att stå i kö i affärer, till exempel, var absolut ingenting som rimmade väl med hennes personlighet. ”Vad är det som tar sådan tid?” kunde hon irriterat fråga sig själv, ofta lite för högt, och stå och vagga fram och tillbaka när personerna framför henne betalade sina varor i kassan.

Denna brist på tålamod visade hon prov på inte minst den dag jag tog studenten. Året var 1999, långt före de smarta telefonernas med sina medföljande digitalkameror.

På den tiden hade de flesta en kamera med en filmrulle som man därefter kunde skicka iväg för att få framkallad till pappersfotografier. En vecka brukade det ta att få tillbaka sina bilder, det vill säga om man nu inte gick till närmsta fotoaffär och fick det gjort över disk på en timme – till ett ganska saftigt pris.

Men, när ens äldsta dotter tar studenten är till och med en timme alltför lång tid att vänta på bilder, måste min mamma ha resonerat eftersom hon dagen till ära investerade i en polaroidkamera, de där otympliga maskinerna där man stoppade i kassetter och fick ut fyrkantiga bilder direkt.

Studentbild tagen med polaroidkamera.

Nybakad student. Malin Perlheden dokumenterad med mammas snabba polaroidkamera. Foto: Privat

Instagram = den moderna polaroidkameran

I dag är det andra bud som gäller, och hade min mamma levt är jag helt övertygad om att stället för henne och hennes bilder hade varit på nätet, närmare bestämt på Instagram. Man hör ju till och med på namnet, det engelska ordet instant som bildar den första delen av namnet den stora samlingsplats som lanserades 2010, betyder ju just omedelbart. Och det är precis det som händer på Instagram; människor från hela världen delar med sig av bilder och de hamnar omedelbart på nätet så att man kan visa upp dem för alla som man vill se.

Man kan visa upp sina bilder för alla som vill se

Så hjälper du äldre anhöriga att hålla kontakt med nära och kära

Om du har ett barn eller barnbarn som är mellan 16 och 25 år är det högst troligt att han eller hon redan är på Instagram; hela 86% av svenska ungdomar i den här åldern är där. Den som är över 76 år är tvärtom mer sannolikt inte där, bara 21% har hittat den stora glädjekällan i bildformat och det tycker jag är jättesynd!

Följ familj och vänner direkt

I studenttider, och faktiskt vid alla andra högtider hela året, är det många som, likt min mamma, gärna vill se bilder av firandet direkt, men av olika anledningar kanske inte har möjlighet att vara med där det händer. Jag kan därför inte tänka mig en bättre tidpunkt att gå med än just nu, för, kanske bäst av allt, då spelar det faktiskt ingen roll om den du vill ”följa”, som man säger på Instagram-språk, befinner sig på andra sidan jordklotet. Du kan ändå se alla bilder som dyker upp. Direkt!

Vem är Malin Perlheden?

Malin Perlheden är journalist med inriktning på digital publicering och har över tio års erfarenhet av att jobba mot kvinnor på nätet. Malin har via sitt arbete på Aller media, en av Sveriges ledande aktörer inom populärpress för kvinnor sett problematiken som äldre upplever på nätet. I hennes bok Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen får läsaren lära sig alltifrån hur man kommer igång med e-post, till att skaffa mobilt BankID och vad man kan lita på i Google.

Digitant-Malin: Därför älskar jag Pinterest

Läs också: