Lästips:LäsarberättelserVirkaResorTrädgårdHusmorstipsLoppisCampingAllsång på skansenBoktips

Domare i Brasilien frikänner man för “oavsiktlig våldtäkt”

05 nov, 2020 
Minna Wallén-Widung
En kvinna sitter på golvet nedanför sängen med uppdragna knän och huvudet i händerna.
En kvinna anmälde att en affärsman våldtagit henne på en klubb. I domstolen hittade domaren på en ny term för att skydda den brottsmisstänkte – och kallade brottet för ”oavsiktlig våldtäkt”. Nu rasar brasilianarna mot tilltaget, rapporterar Dagens Nyheter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ett kontroversiellt och mycket uppmärksammat domslut skakar Brasilien. Det är efter att en domare friat en åtalad affärsman och kallat hans brott för en ”oavsiktlig våldtäkt”, som miljoner av människor nu protesterar. Dagens Nyheter, som rapporterar om fallet, skriver att det i Brasilien inte finns något i strafflagen som kan kallas ”oavsiktlig våldtäkt”. Ändå har domaren alltså använt det begreppet i samband med att han friade den åtalade. Enligt domaren stod ord mot ord i fallet.

Advokaten tilläts förödmjuka brottsoffret

Dessutom ska affärsmannens advokat ha tillåtits förnedra brottsoffret, en kvinna i 20-årsåldern, under domstolsförhandlingarna. Advokaten ska, enligt tidningen, ha visat upp bilder från målsägandes Instagramkonto, kallat dem ”gynekologiska” och fått kvinnan att gråta genom att säga att han själv inte önskade sig en dotter ”på en så låg nivå”. Advokaten avfärdade då hennes känslor genom att kalla dem för ”krokodiltårar”.

Annons

Kvinnan ska i rätten ha bett domaren om hjälp.

– Herr domare, jag ber om respekt. Inte ens den anklagade behandlas på det sätt som jag behandlas. För Guds skull, vad är detta? sa hon, skriver DN.

Se också: 8 saker som bör göra alla kvinnor vrålförbannade

8 saker som borde göra alla kvinnor vrålförbannadeBrand logo
8 saker som borde göra alla kvinnor vrålförbannade

Miljoner protesterar mot domen

Människor över hela landet protesterar nu mot domarens uttalande. På sajten changes.org har tre miljoner brasilianare skrivit under ett upprop mot domslutet, och kräver att rättvisa ska skipas. På sociala medier fylls statusfält och kommentarsfält med kritiska kommentarer mot domaren som valde att frikänna den åtalade mannen, skriver tidningen.

En av domarna i högsta domstolen i landet har uttalat sig och är mycket kritisk till sin kollegas agerande.

– Vad som hände i rätten är skrämmande. Rättsväsendet ska vara välkomnande. Inte en slags av tortyr och förnedring, säger domaren Gilmar Mendes.

Den målsägande har uppgett att våldtäkten ägde rum på en strandklubb i december 2018, rapporterar DN. Hon var då 21 år gammal och arbetade som fotomodell och influenser. Enligt kvinnan drogades hon och fördes sedan till klubben, som ägs av en vän till presidenten Jair Bolsonaros söner. Enligt polisen har klubbägaren inte gett ut alla bilder från övervakningskamerorna som utredarna har krävt.

Annons

I polisutredningen framkommer det att man hittat den åtalade mannens sperma och blod på kvinnans kläder.

Våldet mot kvinnor har ökat sedan maktskiftet

Inför presidentvalet i Brasilien 2018 varnade opponenter och kvinnorättsförkämpar för att våldet mot kvinnor med stor sannolikhet skulle öka om Bolsonaro valdes till president. Ett av hans viktigaste och mest avgörande vallöften var en liberalisering av landets vapenlagar – bland annat rätten att bära vapen.

Många reagerade även starkt på hans tidigare uttalanden om kvinnor. Han har bland annat sagt följande om Arbetarpartiets parlamentsledamot Maria do Rosario:

– Hon förtjänar inte att bli våldtagen för hon är väldigt ful. Hon är inte min typ, jag skulle aldrig våldta henne. Jag är ingen våldtäktsman, men jag skulle inte våldta henne för hon förtjänar det inte, sa han 2014 till tidningen Zero Hora, rapporterar Expressen.

Nu skriver Dagens Nyheter att våld mot kvinnor i Brasilien också har ökat sedan president Bolsonaro kom till makten. Brasilien placerar sig på topp fem bland länder med högst antal kvinnor som dödats av sina män, efter El Salvador, Colombia, Guatemala och Ryssland.

Annons