Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Dorota Bartlewska blev kidnappad och utnyttjad

15 sep, 2016 
Pe-Ola Ohlsson
Dorota Bartlewska kidnappades och våldtogs i sex månader.Dorota Bartlewska kidnappades och våldtogs i sex månader.
Äntligen ser framtiden åter ljus ut för Dorota Bartlewska, 23. Ett och halvt år efter skräckupplevelsen i Italien har den före detta modellen sakta börjat återgå till ett normalt liv. Vändpunkten kom i somras när mannen som höll henne som sin slav i sex och en halv månad blev dömd för det han gjort.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mitt under studentfirandet hemma hos några vänner i Ljungbyhed tidigt i somras fick Dorota Bartlewska telefonsamtalet som hon längtat efter.

Det handlade om straffet för den 42-åriga italienska modell-agent som höll henne inspärrad i sin mammas lägenhet i sex och en halv månad och som systematiskt misshandlade och våldtog henne.

Dorota Bartlewska blev kidnappad och utnyttjad

–Min advokat ringde och berättade att han dömts till 20 års fängelse. Det kändes oerhört skönt, berättar hon.

Domen var den slutgiltiga bekräftelsen på att det italienska rättsväsendet trodde på henne och att man tagit hennes upplevelse på största allvar.

–Det kändes extra bra eftersom åklagaren yrkat på 18 års fängelse, men att domarna tyckte att brottet var så grovt att de la till ytterligare två år, berättar Dorota samtidigt som hon bjuder på nygräddade gifflar i lägenheten i Helsingborg i Skåne.

Blev inlagd på psyket efter kidnappningen

Här har hon bott hemma hos ungdomskärleken och goda vännen Sebastian Nilsson sedan hon kom tillbaka hem till Sverige efter att hon fritagits av italienska polisen.

Annons

–Men det har tagit lång tid att komma tillbaka till ett normalt liv. Den första tiden efter att jag kom hem var jag inlagd på psyket eftersom jag mådde så dåligt. Det har handlat om små bebissteg framåt. Det tog till exempel flera månader innan jag själv vågade gå ner till affären för att handla.

Det märks direkt att mycket positivt har hänt för Dorota sedan förra gången Allers träffade henne i slutet av maj förra året. Det första man lägger märke till är att hennes hår, som 42-åringen rakade av, åter har växt ut.

–Det som gläder mig själv mest just nu är att jag klarade högskoleprovet i våras och att jag nu i höst skaffar mig en riktig utbildning, säger hon.

Jag sökte väl lycka och framgång, men det är långt från de värderingar jag lever efter i dag.

Dorotas skräckupplevelse började med att hon sommaren 2014 nappade på ett lockande erbjudande från Italien. Den långbenta och då blonda skånskan hade egentligen tänkt lägga modellkarriären på hyllan, men erbjudandet, som gick ut på att hon skulle vara frontfigur för en schweizisk skönhetsprodukt som skulle lanseras i Ryssland, var för bra för att tacka nej till.

Se också: Isabel kidnappades

Isabel kidnappadesBrand logo
Isabel kidnappades

Deltog i Miss Universe och i Paradise hotel

Dorota hade då haft några framgångsrika år som modell bakom sig. Hon hade bland annat kommit bland de fem främsta i Miss Universe och hon blev känd för många i Sverige när hon var med i tv-såpan Paradise hotel.

Annons

–Jag vill poängtera att jag tar avstånd från sådant numera. Jag sökte väl lycka och framgång, men det är långt från de värderingar jag lever efter i dag, säger hon.

Modelljobbet i Italien lät seriöst, och när hon kollade upp modellagenten fick hon intrycket att det var professionellt skött. Hennes ersättning för att vara frontfigur för skönhetsprodukten skulle bli en provision på någon procent på försäljningen i Ryssland.

Som en extra försiktighetsåtgärd dubbelkollade hon allt så långt det gick innan hon den 6 september flög till Milano där hon sedan tog en taxi till den lilla orten Cinisello Balsamo för att för första gången träffa modellagenten.

De fyra första månaderna i frihet vågade Dorota inte gå ut ensam. För att fördriva tiden tog hon upp intresset för att måla. 2015 ställde hon för första gången ut tavlor.
De fyra första månaderna i frihet vågade Dorota inte gå ut ensam. För att fördriva tiden tog hon upp intresset för att måla. 2015 ställde hon för första gången ut tavlor.

Modellagenten verkade seriös

Men när kom fram blev hon lite betänksam. Dels på grund av att modellagenten var irriterad eftersom han tyckte att hon kommit sent, dels för att det visade det sig att platsen för deras första möte var hans mammas lägenhet.

Annons

Men orosmolnen skingrades när modellagenten plötsligt visade sig från sin trevliga sida och hon fick träffa hans samarbetspartner, plastikkirurgen som låg bakom skönhetsprodukten som skulle lanseras, och två av hans kompanjoner.

–De var propra och välklädda och uppträdde mycket professionellt. Jag tyckte de verkade vara seriösa, berättar Dorota.

Kvällen fortsatte sedan på en nattklubb där de behandlades som vip-gäster och fick ett bra bord.

–Det var ett reklamjippo för produkten, och det togs en del bilder för de lokala tidningarna.

När de sent på natten åkte tillbaka till 42-åringens mamma visade det sig att de båda skulle sova i vardagsrummet – hon i en extrasäng och han på en soffa. Trots det ringde inte varningsklockorna.

–Han var mycket trevlig och vänlig mot mig och jag fick förtroende för honom. Han tyckte jag såg ledsen ut på bilderna som lokaltidningarna tagit och frågade om det fanns något i mitt liv som gjorde mig ledsen.

–I början uppfattade jag honom bara som snäll och omtänksam, och jag valde att öppna mig för honom. I efterhand har jag förstått att pratet om bilderna bara var ett sätt för honom att få rota i mitt privatliv.

Annons

Dorota Bartlewska berättade om sitt liv i Stockholm

Dorota öppnade sitt hjärta för 42-åringen och berättade om sitt liv i Stockholm, som hon då bodde i och som hon inte trivdes med, och om sin längtan tillbaka hem till Skåne där hon hade sin mamma Iwona och styvpappa Christer i Ljungbyhed och sin gode vän Sebastian som hon tidigare haft ett förhållande med.

Under tre dagar gjorde Dorota och 42-åringen inget annat än att sitta i lägenheten och prata medan hans mamma lagade mat till dem. Deras vänskap utvecklades snabbt.

–Jag kan inte säga att jag blev kär i honom, men jag tyckte om honom som människa.

Efter ett tag förändrades mannen. Hans förstående frågor och omtänksamma stil fick mer karaktären av ett regelrätt förhör.

–Plötsligt började han säga att modelljobbet inte var bra för mig, att det var ytligt och en strävan efter ett dåligt liv.

I efterhand har Dorota förstått att hon utsattes för rena hjärntvätten.

Blev misshandlad

Efter ett par dagar började hon tro på allt han sa. När han inte var nöjd med svaren misshandlade han henne.

Annons

–Det började han med redan under den tredje dagen när han anklagade mig för att inte berätta allt för honom.

Dorota beskriver 42-åringens förändring från en omtänksam gentleman till rena monstret som chockartad.

–Den första misshandeln jag utsattes för var en av de värsta. Han slog och sparkade mig över hela kroppen. Och han nöjde sig inte med det. Han bet och rev mig, tog stryptag på mig och piskade mig med ett skärp.

På natten lyckades hon skräckslagen få iväg ett sms till sin vän Sebastian hemma i Sverige. Trots att de inte längre hade en kärleksrelation kände hon ett stort förtroende för honom. Hon skrev bara: ”Boka en flygbiljett åt mig hem till Sverige. Ring inte på min telefon. Jag är rädd.”

Men 42-åringen upptäckte vad hon gjort. Han tvingade henne att skriva ett nytt och lugnande sms och slog sedan sönder hennes mobiltelefon så att hon inte skulle kunna göra om det.

Trots det lugnande sms:et bokade Sebastian en flygbiljett till Dorota. När hon inte kom blev han orolig och kontaktade hennes mamma och styvpappa.

Annons

–Men de anade inget. Han (42-åringen) tvingade mig att ringa dem flera gånger och säga att allt var bra med mig. Han övervakade samtalen, och jag var så rädd för honom att jag inte ens på svenska vågade antyda att jag inte hade det bra.

Dorota Bartlewska våldtogs varje dag

Misshandeln fortsatte sedan varje dag. Hon blev slagen om hon klädde sig fel, om hon tittade för länge på en annan man och ibland bara för att han misstänkte att hon tänkte på fel sätt.

Dessutom våldtogs hon dagligen av 42-åringen.

–Jag blev tack och lov aldrig gravid. Under den här tiden upphörde mina menstruationer. Det var väl min kropps sätt att skydda sig mot det ofattbara och hemska.

Enligt Dorota blev mannens mamma vittne till övergreppen, vilket har gjort att polisen nu överväger att inleda en utredning även mot mamman.

Efter ett tag var Dorota så psykiskt nedbruten att dagarna och veckorna av misshandel och övergrepp flöt ihop till en enda lång mardröm. Hon gick som i dvala och hennes minnesbilder av de sex och en halv månad hon hölls som fånge i lägenheten är dimmiga.

Annons

Men två händelser har etsat sig fast i hennes minne, två händelser som kunnat innebära att hennes helvete fått ett tidigare slut.

Polisen larmades

Båda gångerna handlade det om att polisen larmats av grannar som hört skrik och bråk från lägenheten. Men båda gångerna ringde poliserna först på porttelefonen.

–Det gjorde att han hann ta upp mig på vinden och gömma mig där medan poliserna pratade med hans mamma. Efter polisens besök var han nervös ett tag. Han tog upp mig till en stuga i bergen där vi bodde några nätter. Där sov han med en stor kniv bredvid sig. Jag var så rädd att jag varken vågade ta kniven eller försöka fly.

Dorota var övertygad om att hon snabbt skulle bli infångad av mannen igen om hon försökte fly. Hon var psykiskt nedbruten, behärskade inte italienska och var övertygad om att han skulle hävda att hon var galen och sedan straffa henne ännu värre för flyktförsöket.

Periodvis var hon så blåslagen i ansiktet efter misshandeln att han inte lät henne lämna lägenheten. När de gick ut tillsammans för att handla övervakade han henne noga och kontrollerade att hon inte försökte ta kontakt med någon.

Annons

Kidnapparen rakade av hennes hår

En gång när han tyckte att hon tittat för länge på en storvuxen man straffade han henne genom att raka av henne håret och hennes ögonbryn.

Den 21 mars kom till slut räddningen och Dorota kunde befrias från sitt helvete. Polisen kom för tredje gången till lägenheten, och den här gången ringde de inte på porttelefonen först.

De gick rakt in i lägenheten och avslöjade det slavliknande förhållande som Dorota levde under, och grep 42-åringen. De hittade henne på vinden där hon gömt sig.

–När jag följde med poliserna ut ur huset skrek jag rakt ut av en blandning av sorg och lättnad. Jag vågade knappt tro att jag äntligen var fri. Den dagen kommer jag aldrig att glömma, säger Dorota med tårar i ögonen.

När Dorotas föräldrar fick höra vad som hänt blev de chockade och förtvivlade över att det, inte förstått att deras dotter inte hade det bra. Dagen efter polisens tillslag flög de ner till Milano tillsammans med hennes vän Sebastian för att hämta hem henne.

Annons

Psykologen har betytt mycket

Väl hemkommen till Sverige blev Dorota inlagd på psykiatriska kliniken i Helsingborg för vård efter traumat hon gått igenom.

–Min psykolog har betytt jättemycket för mig. Hon har stor del i att jag kunnat bearbeta det jag varit med om och att jag mår så bra som jag gör i dag.

Den första tiden efter att hon skrivits ut från sjukhuset satt Dorota isolerad i Sebastians lägenhet i Helsingborg. Hon vågade inte gå ut ensam. För att få dagarna att gå tog hon upp sitt gamla intresse för att måla.

–Jag målade nästan varje dag i fyra månader. Det var en skön tid av eget skapande, och i november förra året hade jag med några av mina tavlor på en utställning i Röstånga, säger Dorota samtidigt som hon visar sina tavlor som pryder lägenheten i Helsingborg.

Under tiden som hon försökte kämpa sig tillbaka till ett normalt liv inleddes den rättsliga processen mot modellagenten i Italien.

Redan i mitten av maj förra året, knappt två månader efter att hon ryckts ur 42-åringens klor, var hon tillbaka i Italien för en förberedande rättsförhandling. Ett skynke hade hängts upp i rättssalen för att han inte skulle kunna se och skrämma henne.

Annons

–Men vid ett tillfälle råkade jag få se en skymt av honom. Det kändes obehagligt i hela kroppen att se honom igen.

Det har därefter blivit ytterligare fyra resor till Italien under rättsprocessen.

–Det har känts som att jag har gått igenom allt det hemska en gång till och det har varit väldigt känslosamt, men jag har haft en helt underbar advokat till min hjälp. Tack vare honom, min psykolog och Sebastian har jag orkat gå igenom hela rättsprocessen.

Dorota Bartlewska som kidnappades har äntligen fått upprättelse. Den skyldige fick 20 år i fängelse.

Dorota Bartlewska vill utbilda sig

Efter utställningen i Röstånga och mitt i rättsprocessen kände sig Dorota tillräckligt stark för att orka fundera på framtiden. Hon bestämde sig för att skaffa sig en ordentlig utbildning. Första steget var att göra bra ifrån sig på högskoleprovet i våras.

Annons

–Jag läste in hela gymnasiets matematik, och jag älskade det. Jag satt med matteböckerna från klockan nio till fyra på eftermiddagen varje dag. Lärarna på Lärcentrum var fantastiska. Utan dem hade det aldrig gått.

Högskoleprovet gick galant, och några veckor efter domen mot 42-åringen fick Dorota beskedet att hon kommit in på högskoleutbildningen hon vill gå på. Därför känns hennes framtid åter ljus.

Samtidigt som Dorota vill varna andra unga tjejer med modelldrömmar och uppmana dem att vara försiktiga vill hon lyfta fram hur viktigt det var för henne att gå till en psykolog för att bearbeta det som hänt och få hjälp att hitta sig själv.

–Domen mot honom visar att det finns en rättvisa, och det betyder mycket för mig att domstolen har trott på mig och satt ett värde på mitt lidande genom att döma honom till 20 år i fängelse. Det som har hänt behöver inte längre vara ett bekymmer för mig, säger Dorota medan hon häller upp det sista kaffet i våra koppar.

Annons

Dorota hoppas att en eventuell rättsprocess mot 42-åringens mamma inte innebär att hon på nytt måste åka dit för att vittna om sina upplevelser. Hon vill lämna det som hänt bakom sig.

Hoppas på kärleken

Trots det som hon råkat ut för har hennes relation till män inte påverkats och hon hoppas en dag träffa den stora kärleken.

–Jag går inte runt och tror det värsta om män. Jag har däremot blivit mer selektiv gällande vilka män jag släpper in på livet.

Sebastian är hennes stora stöd och trygghet, men enligt Dorota kommer de aldrig att bli ett kärlekspar igen.

–Men oavsett vad som händer kommer vi att förbli mycket goda vänner resten av livet.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons