Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Efter kritikstormen: Ica svarar kunderna om bonussystemet

27 jan, 2020 
Minna Wallén-Widung
Icas nya bonussystem stammis.
Foto: Ica och Janerik Henriksson/TT
Sedan Ica meddelade att de ändrar sitt bonussystem har mängder av kunder reagerat med ilska. Nu har matjätten svarat på kritiken i ett inlägg på sin Facebooksida.
"Vi är medvetna om att förändringarna som det innebär väcker frågor och tankar", skriver Ica.
Men kritiken har knappast avtagit – inlägget har fått tusentals nya kommentarer.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När affärskedjan Ica nyligen meddelade att man gör förändringar i sitt bonussystem, blev kritiken från kunderna inte nådig. På Facebook haglade det in inlägg – de flesta arga – och Ica fick fullt upp med att besvara alla kommentarer.

Ilskan riktar sig mot att bonuspoängen som kunderna samlar på sig vid varje köp nollställs efter en månad. Tidigare kunde de poäng som ännu inte utnyttjats sparas till nästkommande månad och då omvandlas till en ny bonuscheck att handla för. När det nya systemet, som kallas stammis, tas i bruk måste man som kund nu handla för minst 2 000 kronor varje månad för att få en bonuscheck på 25 kronor. Handlar man för 2 900 kronor en månad, försvinner alltså 900 poäng vid månadsskiftet.

Se också: 5 spartips från sparekonomen

Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomen

Ica förtydligar efter kritiken

På sociala medier hotade mängder av kunder att överge Ica och istället börja handla hos konkurrenterna, eftersom de ansåg att det nya systemet missgynnar små hushåll och ensamstående som kanske inte handlar för 2 000 per månad.

Annons

Nu har Ica publicerat ett svar på sin Facebooksida.

"Det är många som hör av sig till oss här på Facebook med frågor gällande den nya belöningsmodellen i stammis. Vi är medvetna om att förändringarna som det innebär väcker frågor och tankar och tyvärr är det svårt att besvara i den takt vi hade önskat", skriver matjätten.

I inlägget förtydligar Ica hur det nya systemet ska fungera i en flerpunktslista. Bland annat sänks gränsen för 25-kronorsbonusen från 2 500 poäng till 2 000.

"För att kunna sänka gränsen har vi även ändrat så att poängräkningen börjar om varje månad, vilket vi förstår att många tycker är en försämring med stammis."

Ica skriver också att de har förståelse för att alla kanske inte kan eller vill handla för 2 000 kronor i månaden, och uppmanar istället kunderna att betala med sitt Ica-kort för att samla fler poäng. Ica skriver också att man nu räknar med att betala ut mer i bonus än tidigare till sina kunder.

Arga kunder efter Icas svar

Men inlägget verkar inte ha gett kunderna de svar de hade hoppats på. Tvärtom fylls kommentarsfältet av tusentals kommentarer – och kunderna är minst lika arga nu som tidigare.

Annons

"Här har Ica gjort ett jäkla stort misstag. Att utesluta oss trogna stamkunder genom att inte låta oss få vara med och få del av bonusen längre...stammisar, jo, pyttsan", skriver en person.

Entrén till en Ica Kvantum-butik i Stockholm.
Icas nya bonussystem fortsätter att väcka reaktioner. Foto: Magnus Hallgren/DN/TT

"Riktigt riktigt dåligt! Detta var det sämsta ni gjort Ica. Jag brukar utan problem komma upp i den summan MEN det finns väldigt många som inte gör det. Kom inte och säg att ni gör det för att förbättra, detta handlar om att ni vill minska utbetalningarna och inget annat! Inget vidare stammis erbjudande!", skriver en annan.

"USELT tycker jag. Handlar inte för 2000 kr i månaden på Ica för att ni helt enkelt inte har tillräckligt många bra produkter. Nu ska jag bli straffad i form av indragen bonus också, nejtack!", tycker en tredje.

Annons

Ska betala ut mer i bonus

Men att den upprörda och högljudda kritiken skulle få Ica att ändra sina planer rörande bonussystemet, finns det inga tecken på. Matjätten menar att det nya systemet snarare kommer att gynna de kunder som regelbundet väljer att handla hos dem.

– Vi har tittat på detta när vi utformade det nya systemet och en genomsnittlig pensionär i ett ensamhushåll kommer faktiskt att kunna få mer bonus än tidigare om man handlar ofta hos Ica och betalar med Icakortet, har Cecilia Meldahl, chef för kundrelationer på Ica, tidigare sagt till Expressen.

Annons