Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Efter kritikstormen – nu backar Ica om bonussystemet

31 jan, 2020 
Minna Wallén-Widung
Skylt från Ica-affär och reklambild för Icas nya bonussystem stammis.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/ TT och Ica
Efter kritikstormen från kunderna backar nu affärsjätten Ica och sänker gränsen för bonus till 1 000 kronor i månaden. Men det krävs att man handlar för den summan två månader i rad – och poängen kommer fortfarande att nollställas varje månad.
– Vi har lyssnat på kunderna och gör det här tillägget, säger vd Anders Svensson, till Aftonbladet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sedan Ica lanserade sitt nya bonussystem, "Stammis", har kunderna öst kritik över företaget. Orsaken är att det nya systemet innehöll en stor förändring – Ica sänkte gränsen för att få bonus från 2 500 kronor per månad till 2 000 kronor per månad.

Så långt var alla nöjda, men Ica meddelade också att poängräkningen skulle nollställas vid varje månad. Handlar man alltså för 2 900 kronor en månad får man en bonuscheck på 25 kronor, men 900 poäng försvinner när poängen nollställs, något som har upprört många. På Icas sociala medier har tusentals människor kommenterat och många av dem har hotat att sluta handla hos matjätten och istället övergå till dess konkurrenter.

Sänker gränsen för bonuscheck

Nu har företaget tagit till sig av den massiva kritiken. Till Aftonbladet säger Icas vd Anders Svensson att man har lyssnat på kunderna och nu gör ett tillägg i det nya bonussystemet. Gränsen för bonus sänks till 1 000 kronor per månad, förutsatt att man handlar för den summan två månader i rad.

Annons

– Det har funnits kunder som varit oroliga över vad det nya lojalitetsprogrammet betyder för dem. Det ska finnas till även för dem med lite mindre matbudgetar, säger Anders Svensson till tidningen.

Se också: Så har pandemin påverkat våra matvanor

Så har pandemin påverkat våra matvanor inför 2021Brand logo
Så har pandemin påverkat våra matvanor inför 2021

Han säger att det framför allt är singelhushållen, varav många består av pensionärer, som kommer att gynnas av det nya tillägget. Tidigare har Ica hävdat att man står fast vid sitt beslut, men diskussionerna har pågått i tysthet inom företaget.

– Vi har tagit intryckt av att vissa kunder med mindre budgetar varit oroliga. Vi har inte riktigt nått fram till dem, det är viktigt att de ska känna sig välkomna. När vi fick de första frågorna började vi fundera på att göra en ändring, säger Anders Svensson.

Poängsaldot nollställs

Men på en punkt backar inte Ica – poängsaldot kommer fortfarande att nollställas varje månad. Handlar man för mindre än en tusenlapp i månaden blir man utan bonuscheck.

– Det nollställs, det stämmer. Men när vi tittar på kunddata hos våra trogna kunder så är 1 000 kronor i månaden väl under snittet för vad ensamstående seniorer lägger på mat. Vi vill premiera de kunder som väljer att handla på Ica, säger Anders Svensson till Aftonbladet.

I det nya "stammis"-systemet ingår också att man ska kunna koppla flera olika bankkort till sitt Ica-konto. Betalar man med sitt Ica-kort eller Icabanken-kort får man dessutom 20 extra poäng till sitt saldo. Enligt Ica kommer det nya systemet att gynna de som återkommande handlar i deras affärer, och företagsledningen har tidigare sagt att man räknar med att betala ut mer i bonus och rabatter än tidigare.

Annons