Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Elefantungen Prince är död – hela Kolmården i sorg

09 dec, 2021 
Lukas Ernryd
Till vänster, Prince, en månad gammal, till höger, Prince ute bland de andra elefanterna på Kolmården.
I fredags blev elefantungen Prince, 1 år, hastigt sjuk. Natten till onsdagen gick han bort och sörjs av hela djurparken – särskilt sin elefantflock.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var den 3 december som personal på Kolmården märkte att Prince inte var sitt vanliga spralliga jag.

Han brukar vara full av energi och äta med god aptit.

Ingen av detta såg man minsta spår av.

Djurparkens veterinär- och djurvårdsteam började omedelbart jobba för att hitta rätt behandling för den lilla elefanten. Han har också övervakats dag som natt.

Tillståndet gick upp och ner under helgen och måndagen. Under tisdagen blev han sämre och hämtade sig aldrig. Natten till onsdagen den 8 december tog han sitt sista andetag.

Bild tagen på Prince när han bara var en månad gammal.

Hans bortgång har lämnat Kolmården i stor sorg. Han var en av djurparkens stora glädjespridare med sin pigghet och lekfullhet.

Annons

– Ända sedan födseln har Prince varit älskad. Han har gett sådan glädje, inte bara till oss som jobbar på Kolmården utan till alla våra gäster. Det är en stor sorg för elefantflocken, alla djurvårdare som tagit hand om honom sedan födseln och för alla oss som fått uppleva hans härliga personlighet på Kolmården. Vår spralliga och busiga elefantkille fattas oss, säger Christine Karmfalk, vd på Kolmården.

Allra mest i sorg är givetvis hans elefantflock. De har fått ta avsked av sin minsting och det märks att stämningen inte är som den brukar.

Kolmården vet i nuläget inte vad som orsakade Prince bortgång. Provsvar är inskickade Statens Veterinärmedicinska Anstalt dit hans kropp är skickad.

Detta var Prince

Prince föddes på Kolmården den 17 mars 2020. Hans Mamma är Bua, Kung Carl XVI Gustafs elefantko, och hans pappa är danska Drottning Margrethes elefanttjur Tonsak. Båda föräldrarna är gåvor från Thailands tidigare kung Bhumibol till de olika kungahusen.

Annons

Tonsak kom till Kolmården för sex år sedan.

När elefantungen Prince föddes kom kung Carl XVI Gustaf och besökte honom. Han satt att han som morfar var både glad och lycklig över den roliga händelsen.

Se också: Så förstår du din katt – 4 humör att känna igen

Så förstår du din katt: 4 humör att känna igenBrand logo
Så förstår du din katt: 4 humör att känna igen

Prince bortgång är förutom sorgen även ett avbräck för det europeiska bevarandeprogrammet för den asiatiska elefanten. Planen var att han skulle lämna Kolmården inom tio år för att paras ihop med en hona.

Annons