Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Experten: Därför behöver du döstäda digitalt– oavsett ålder

09 dec, 2020 
Johanna Svan
Juristen Caroline Törnquist och en dator med sociala medier.
Familjerättsjuristen Caroline Törnquist betonar hur viktigt det är att döstäda digitalt.
Vad händer med våra sociala medier när vi dör? och vem vill vi ska ta hand om dem? Att göra ett så kallat digitalt testamente är oerhört viktigt. Det menar juristen Caroline Törnquist, expert på familjerätt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att få en uppdatering på Facebook om att man ska gratulera någon på födelsedagen när man vet att den personen inte längre finns med oss kan vara väldigt jobbigt, speciellt för nära och kära.

Och nuförtiden är det inte bara på Facebook vi sköter vårt sociala liv. Vi har mejl, Instagram, Youtube, Google-konto, flera appar där vi är inloggade, inaktiva konton och mycket mer. Vad händer med alla dessa om jag dör?

Caroline Törnquist är familjerättsjurist på Nordea och kan inte nog betona vikten av att även skaffa sig ett "Digitalt testamente".

– Med digitalt menar jag inte att man ska skriva testamente och lägga det någonstans uppe i molnet, allt ska naturligtvis hanteras som tidigare, men det är viktigt att man gör en förteckning på något sätt över sina digitala konton, säger Caroline.

Döstäda digitalt i förväg

Det är väldigt viktigt att vara tydlig med vad man vill. Vem ska sköta mitt Facebook-konto? Ska det stängas ner eller bli en minnessida? Vad är lösenordet till mitt Instagram, min mejl, mina appar...?

Annons

– Jag har jobbat som jurist i 35 år och alla jag träffat genom åren har alltid sagt OM jag dör, inte NÄR jag dör, fortsätter Caroline.

5 positiva saker med att bli äldreBrand logo
5 positiva saker med att bli äldre

– Nu, med coronapandemin har fler och fler börjat inse att man kanske kan råka illa ut, och många är fortfarande oerhört omedvetna om att man även behöver döstäda digitalt. De har inte tänkt på vad som händer med exempelvis bilder och olika konton. Och om man är influencer och tjänar pengar på ställen som Instagram eller Youtube, vem ska få pengarna?

Undvik problem inom familjen

Caroline Törnquist påpekar att tydliga instruktioner kring det digitala är extra viktiga idag, både för att vi har ett rikare socialt liv, men också för att familjekonstellationerna ser så mycket mer annorlunda ut.

– Ta ett eget ansvar för vad som ska hända. Då uppstår det inga problem om du exempelvis efterlämnar barn som inte är överens.

Annons

Som jurist tycker Caroline att det är lika viktigt med det immateriella som det materiella. Men är det ingen fara att skriva ner sina konton och lösenord?

– Det är klart att det kan vara en fara. Men de ska ju inte delas med Gud och hela världen.

Förvara uppgifter och lösenord säkert

Carolines tips är att man förvarar uppgifter som testamente och digitalt testamente på ett säkert ställe, som ett bankfack, vapenskåp, kassaskåp eller liknande, och låter några anhöriga få veta var dessa uppgifter finns.

Dock bör inte de digitala uppgifterna stå i själva testamentet, som blir en offentlig handling, utan helst läggas i ett brev vid sidan om.

En del digitala konton kan man förbereda själv.

– Vissa konton, som bankkonton, matkort, bensinkort och liknande avslutas automatiskt när man går bort, men så är det inte med sociala medier. I vissa fall kan man gå in redan nu och välja vad man vill ska hända med kontot om man går bort, gör gärna det där det är möjligt för att underlätta för efterlevande.

Annons

Testamente oavsett ålder

Caroline Törnquist menar att man bör skriva testamente oavsett ålder och tror absolut att det finns ett motstånd på grund av att människor inte vill tänka på sin egen dödlighet.

– En undersökning, som visserligen har några år på nacken, visade att endast 21% skriver testamente. Man försäkrar sitt hem och sin bil men ser ingenstans till var det du har hamnar på dina egna villkor, för du tror inte att du ska dö.

– Man behöver tyvärr inte vara gammal för att dö. Att ha ett digitalt testamente är en omsorg och en akt av kärlek till dina nära och kära, som har det svårt nog när du gått bort.

Juristens 5 bästa tips för ett digitalt testamente

Jurist Caroline Törnquist på Nordea.
Caroline Törnquist.

1. Gör en förteckning över vilka konton du har.

2. Skaffa fakta om vad som gäller för varje konto, vad kan jag själv göra i förväg och var behövs fler instruktioner?

3. Agera på de ställen där du själv kan agera i förväg.

4. Om det inte går att agera, gör en egen instruktion till dina anhöriga, så att din vilja framkommer, och tala om var det finns förvarat.

5. Skriv alltid testamente, inte bara det som handlar om det digitala.

Annons

Här kan du lära dig mer om Facebook, sociala medier och appar

Ännu mer om hur du hanterar digitala konton hittar du i boken Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Boken består av tio kapitel där läsaren exempelvis får lära sig vad som händer med ens Facebook-konto om man går bort, hitta roliga spel, och spelkamrater, koppla upp sig mot streaming-tjänster som Netflix och Spotify, beställa matkassar och bli en fena på att ta snygga bilder med telefonen.

I slutet av boken finns en praktisk ordlista över vanliga digitala ord och en förteckning över vanliga förkortningar som man ofta ser på internet.

Läs mer och köp boken här. (reklamlänk)

Det finns även två andra Digitant-böcker: En för den som är nybörjare i det digitala och en för dig som vill känna dig säker med att sköta vardagsekonomin digitalt.

Du kan läsa mer om alla Digitant-böckerna och köpa dem här. (reklamlänk)

Digitant-böckerna, 3 st.
Annons