Expolisen Tracys pojkvän hittades mördad ingjuten i betong

Tracy Fortson vid sheriffbilen

Tracy Fortson var något av en pionjär som det första kvinnliga sheriffbiträdet i länet.

Foto: TT

Som ensamstående mamma blev Tracy Fortson den första kvinnliga vicesheriffen i länet. Senare skulle hon bli fängslad dömd för att ha mördat och gjutit in sin pojkvän i betong. Men är hon skyldig?

I Juni 2000 försvann Doug Benton från sitt hem i Colbert, Georgia. Doug, som arbetade som svetsare och sålde exotiska fåglar som extraknäck, var känd i grannskapet som en hygglig kille. Att en vuxen man försvinner några dagar var inget att undra över men när grannarna märkte att ingen tagit hand om hans fåglar på över en vecka började de bli oroliga och vände sig till polis.

Doug Benton hittades ingjuten i betong

Svetsaren och kroppsbyggaren Doug Benton var 38 år när han försvann.

Foto: TT

Sökandet skulle ända i förskräckelse. På en farm hittade polisen ett vattentråg för hästar. I tråget låg i sin tur ett betongblock. Där, inrullad i ett duschdraperi, låg Doug Benton. Kroppsbyggaren hade utsatts för vad utredarna betraktade som besinningslöst våld. Han var både knivstucken och skjuten med en 22 millimeters kula.

Tråget där Doug Benton hittades

Ett par veckor efter att Doug försvunnit hittades kvarlevorna ingjutna i betong.

Foto: TT

Utredarna började knacka dörr bland Dougs grannar. Alla fingrar pekade i en riktning. Dougs flickvän Tracy.

Det var ett speciellt utpekande. Tracy Fortson var inte vem som helst. Som 35-åring och ensamstående mamma till ett tonårigt barn hade hon lyckats bli vicesheriff i sitt county i Athens, Georgia. Den första kvinnan i sitt slag. En sorts alfahona bland hannar.

– Tracy var stark. Hon sa till mig att du måste vara stark för att kunna hålla isär vad du upplever som polis från ditt privata jag, säger Tracys mamma Sharon Hodges.

Clark Olofsson-Gisslan fruktade polisen mer än rånaren vid Norrmalmstorgsdramat

Trakasserades av kolleger

Tracy trivdes på jobbet men la också märkte till existerande ojämlikheter. Som lönen till exempel. Hon hävdade också att hennes manliga kollegor utsatte henne för nedlåtande slipprigheter som kvinna.

Bland annat ska en av dem sagt att hon varit en strippa innan och att han hade bilder på henne med två män.

Tracy försökte skaka av sig trakasserierna som löst snack. Sådant som pojkar i grupp eller omklädningsrum ägnar sig åt. Hennes pojkvän, Doug Benton, tog inte lika lätt på "snacket" när hon berättade.

Enligt Tracy ville Doug att hon skulle spela in trakasserierna med en dold mikrofon. Med en inspelning skulle de kunna stämma arbetsgivaren.

Tracy gick till jobbet och lyckades i sitt uppsåt. Hon fick både sheriffen och någon kollega på band med slipprigheter. Nu ville Doug att hon skulle säga upp sig och lämna in en stämningsansökan, hävdar Tracy.

– Han trodde att vi satt på en guldgruva. Att det var mycket pengar att vänta.

Tracy sa upp sig och stämde arbetsgivaren för sexuella trakasserier. Men istället för den tänkta uppgörelsen kom något annat i händelsernas centrum. Fyra månader efter att hon sagt upp sig hittades hennes pojkvän mördad i ett betongblock. Och de anklagande fingrarna pekade som sagt mot Tracy.

Tracy Fortson

Tracy och Doug träffades på gymmet.

Foto: TT

Se också: Krimfallen som skakade Sverige
2:36

Efter reklamen: Se också: Krimfallen som skakade Sverige

(2:36)

Utredarna var tidigt klara över att ursinnet i våldet talade för att det var någon närstående som låg bakom. De fick reda på att Tracy och Doug träffats på gymmet ett år tidigare och dejtat sedan dess. Båda var hängivna kroppsbyggare. Och Doug var rejält betuttad, enligt hans mamma Carol Benton.

– Han sa "Mamma, jag har träffat henne, jag har träffat henne. jag har träffat någon som jag verkligen gillar"

Känslorna var besvarade. Åtminstone enligt Tracys mamma.

Men utredarna fick även höra att paret kunde ha en aggressiv ton som kunde övergå i våldsamma hot. Ett av deras gräl ska ha ägt rum två veckor innan Doug hittades död. Och enligt uppgifterna så ska Doug ha sagt åt Tracy att lämna huset. Tracy ska i sin tur ha gjort honom till viljes och det var sista gången hon såg honom.

Doug Bentons hus

Doug bad Tracy sticka från huset. det var det sista hon såg av honom.

Foto: TT

Det sista spåret efter Doug var en lapp bakom vindrutetorkaren på hans bil. En lapp där det stod att han lämnat stan och att han inte var nåbar.

Utredarnas teori blev nu att Tracy tagit livet av Doug efter det sista grälet och arbetade i den riktningen. Bland annat hittade man blodspår i Dougs sovrum som tydde på att någon försökt svabba upp efter större blodspillan. Andra spår ledde utredarna till att tro att Tracy även planerat att bränna ner huset för att förstöra bevis.

– Någon hade gått in och placerat doftljus runt hela huset, som för att bränna ner stället. Och det doftade fotogen om jag inte missminner mig, säger Ben Williams, specialagent som utredde fallet.

Doug Benton lämnade en lapp på bilrutan

Ta hand om min bil! Doug gav inga ledtrådar till var han försvunnit i lappen på bilen.

Foto: TT

Det fanns också spår i mattan och på soffan där fotogen hällts ut. Hemma hos Tracy fann utredarna ett 22-kalibrigt gevär. Samma kaliber som kulan i Dougs huvud. Enligt den tekniska undersökningen var det i alla fall ett gevär av den typen även om åklagaren aldrig kunde bevisa att det var det geväret.

Tracy menar att utredarna missat eller ignorerat andra spår. Som till exempel blod från en okänd i Dougs hus och främmande DNA-spår.

Någon måste ha riggat mordplatsen för att allt ska peka mot henne.

– Varför skulle en mördare behålla gevär och ammunition i huset om det skulle kunna knytas till ett mord?

Men det skulle komma fler besvärande omständigheter. Bland annat kvitto på ett duschdraperi, cement och ett tråg. Samma sorts cement fanns på flaket till Tracys pickup.

Inköp som Tracy hävdar skulle användas för att bygga en hundgård (cementen) och för att ge djuren mat (tråget). Inköp som dessutom blev stulna innan de kom till användning.

Vattentråg för djur

Tracy hade köpt ett tråg för att ge djuren vatten ur. Samma sorts tråg som Doug hittats ingjuten i.

Foto: TT

Georgiapolisen och åklagaren var hur som helst säkra på att de funnit sin mördare. De hade inga avgörande bevis men mängder av indicier för att stärka sin sak.

Samtidigt tyckte de att det var märkligt att någon som jobbat inom rättsväsendet kunde vara så dålig på att sopa igen spåren efter sig.

Speciellt som Tracy hade ett rykte om sig att vara smart.

Hur flyttades betongklumpen?

Men det fanns en knäckfråga. Tracy var visserligen omvittnat stark men inte så stor, (1,67 lång, 63 kilo tung ). Hur skulle hon kunnat frakta Doug (113 kilo) i en betongklump (nära ett ton) från huset till gården där han hittades?

Utredarna tänkte kreativt. De menade att Doug mördats på soffan i vardagsrummet. Där vältes han över på duschdraperiet och släpades ut på altanen. Pickupen hade backats i läge med ett stort vattentråg på flaket. Enligt teorin ska Doug sedan hamnat i tråget som fyllts upp med våt cement.

Och hur ska då det här mer än ett ton tunga tråget ha lastats av bland träden ute på gården? Jo, genom att fästa ena änden av ett rep i ett träd, den andra änden i tråget och sedan köra från platsen så att tråget drogs av flaket. Enligt utredarna fanns det skrapmärke på träden för att stärka den teorin.

Tracy Fortson i fängelse

Tracy Fortson menar än idag att hon blivit ditsatt för mordet på Doug.

Foto: TT

Malte mördades vid jakttornet "Det vore en befrielse om pappas mördare blev fast"

Alla är inte lika övertygade om att det var så det gick till. Tracy Fortson hävdar än i dag att hon blivit ditsatt för ett mord hon inte har begått och för mordbrand. Och hon kopplar mordet till den stämning för sexuella trakasserier som hon riktade mot det lokala sheriff-kontoret.

– Det bara känns som att det är grunden till hela den här katastrofen, säger hon.

Tracy har sin mamma bakom sig i kampen för upprättelse. Och Doug Bentons mamma.

– Jag känner verkligen att det varit riggat. Jag tror inte ens att hon var delaktig. Därför känner jag det som att någon kommit undan med mordet på min son.