Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Fem kungligheter som har varit i blåsväder

09 mar, 2022 
Louise Werner
Kunglig krona
Det är inte alltid kungligheterna gör allt rätt. Ibland hamnar de på fel sida om lagen.
Kungligheter är som folk är mest och ibland råkar även de trampa snett. Genom åren har det hänt att de har hamnat i klammeri med rättvisan. Här är fem kungligheter som har hamnat i blåsväder på olika sätt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Prins Carl Philip

Prinsen fick nyligen böter på 2 400 kronor efter att han den 4 december förra året kört 19 kilometer för fort på en 70-väg.

En fartkamera fångade prinsen på bild och boten är nu betald, meddelar hovets informationschef Margareta Thorgren.

I ett förhör med polisen berättar prinsen att han trodde det var tillåtet att köra 80 kilometer i timmen på sträckan, men så var uppenbarligen inte fallet.

Prins Carl Philip
Prins Carl Philip fick en saftig fortkörningsbot.

Kung Carl XVI Gustaf

Den motvillige monarken. Så hette boken som myntade ordet kaffeflicka i språkrådets nyordslista år 2010. I boken påstods det bland annat att kung Carl XVI Gustaf hade ett förhållande med artisten Camilla Henemark under 1990-talet.

Annons

Boken fick mycket kritik då den ansågs utmåla kungen i dålig dager och fokusera för mycket på kungens fest- och sexliv, och inte lika mycket på hans personlighet och åsikter i olika samhällsfrågor.

En sak är dock säker – Boken förändrade synen på kungahuset i svenskarnas hjärtan.

Kung Carl Gustaf
Kung Carl Gustaf - också kallad "Den motvillige monarken".

Norska Kronprinsessan Mette-Marit

Dem 25 augusti 2001 gifte sig den ensamstående mamman Mette-Marit med kronprins Haakon av Norge.

Annons

Hennes förflutna visade sig dock inte vara helt fläckfritt, då det fanns lite för mycket festande, en ex-pojkvän som inte ville lämna henne i fred och en två-årig son i bakgrunden.

Tre dagar innan bröllopet chocköppnade hon presskonferensen på slottet och berättade inför hela norska folket och för omvärlden om sitt ”ungdomsuppror” och sitt utsvävande förflutna.

Något som gjorde att hon vann hon hela norska folkets hjärtan och idag är mer folkkär än någonsin.

Mette Marit
Norska Mette-Marit gick rakt in i Norrmännens hjärtan med sitt brokiga förflutna.

Engelske Prins Andrew

Prins Andrew har förlorat både sin kungliga status och sina militära titlar. Han tillhör alltså inte längre det brittiska kungahuset. Detta sedan rättsprocessen mot honom fortsätter i en amerikansk domstol under hösten. Han ställs inför rätta anklagad för att sexuellt ha utnyttjat Virginia Giuffre när hon var minderårig.

Annons

Prins Andrew har inte en enda gång under de två år Victoria Giuffres anklagelser varit kända, visat prov på empati och han har inte uttryckt sin medkänsla vad gäller de kvinnor som utnyttjades sexuellt av Jeffrey Epstein och hans vänner och som hade rekryterats av Ghislaine Maxwell.

prins andrew
Prins Andrew hamnade i rejält blåsväder och har fråntagits alla sina titlar.
Se också: 5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll påBrand logo
Se också: 5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll på

Englands Drottning Elizabeth

Rasismanklagelser, demonstrationer mot kungahuset – och en högljudd debatt om den brittiska monarkin i flera länder. Efter nära 70 år på tronen skakades hon och Storbritannien av en diskussion om landets tid som kolonialmakt.

Annons

Det var i Mars 2021 som hertigparet av Sussex Harry och Meghan blev intervjuade av Oprah Winfrey i hennes välkända program med samma namn. I intervjun anklagar hertigparet personer inom det brittiska kungahuset för rasism.

Enligt dem fanns det personer inom kungahuset som uttryckte oro över sonen Archies hudfärg innan han föddes. Exakt vem det var som hade uttryckt åsikterna framgick aldrig helt, men drottning Elizabeth bär huvudansvaret för det brittiska hovet på sina axlar.

Drottning Elizabeth
Drottning Elizabeth fick ta emot anklagelser för rasism av hertigparet av Sussex.
Annons