Förgiftningar från Sokrates till Dr Death

”Redan de gamla grekerna…” använde gift för att undanröja misshagliga personer. Och förgiftade äpplen står ju som spön i backen i sagorna. Här är några axplock ur den giftiga historian.

Sokrates

Socrates tömmer giftbägare

Sokrates valde att tömma giftbägaren.

Foto: TT

Sokrates (407-399 f.kr) är själva sinnebilden av en filosof. Vad annat att vänta av en man som är skäggig, säger sanningar och ändar sitt liv genom att tömma en giftbägare. I liket med Jesus skrev han aldrig ner något själv utan hans storhet har förmedlats av elever, i första hand Platon. Men det vi med säkerhet kan säga är i alla fall att den Sokrates som beskrivs i texterna hade stort inflytande på sin samtid i antika Aten. I beskrivningarna är Sokrates anspråkslös, ointresserad av materiellt välstånd, omåttligt vis och lite besvärlig. Det sägs att han förleder ungdomen med sina frågor och sina sanningar. Enligt ett rykte påstår han till exempel gudarna var ett mänskligt påfund. Detta leder till att han ställs inför domstol och döms till döden. Han får välja mellan att bli slängd i en grop eller att tömma en giftbägare med odört. Han väljer bägaren och tömmer den, enligt uppgift, med upphöjt lugn. Ja, nästan stoiskt

Giftattacker: Mordiska pennor, cigarrer, paraplyer & kalsonger

Lucrezia Borgia

Lucrezia Borgia film

Jacques Sernas och Belinda Lee som Lucretia Borgia, i filmen Le notti di Lucrezia Borgia, 1960.

Foto: TT

Påvedottern Lucrezia Borgia (1480-1519) hade, får man anta, ett händelserikt liv. Född i en av Italiens förnämsta familjer, bortgift som liten flicka, tre äktenskap och sedan död i barnsäng efter att ha fött sitt åttonde barn. Hennes liv har dramatiserats av Victor Hugo och skildringen har sedermera ynglat av sig i operan Lucrezia Borgia. Hon och brodern Cesare påstås i alla fall ha bedrivit ett maktspel genom förgiftning. Det vill säga att sprinklade de arsenik på motståndare och konkurrenters mat eller preparerade handskar och kläder med gift. Syskonen Borgia ska ha varit så förslagna att de till och med gjorde en egen sorts arsenikmix under namnet Cantarella i den politiska striden.

Rasputin

Munken Rasputin

Rasputin, munken med den genomträngande blicken gick ett grymt öde till mötes.

Foto: TT

Munken Rasputin hade gjort sig till en obekväm maktfaktor i Tsarens Ryssland strax innan revolutionen. Munken med den pikanta utstrålningen hade nästlat sig in i societeten i St Petersburg och det Romanovska hovet. Nyckelfaktorn var tsarinnans tro på att Rasputin kunde hålla den blödarsjuka tronföljaren Aleksej frisk. Men snart blev Rasputins inflytande större än så. Belackarna menade att det i princip var han som styrde tsar Nikolajs Ryssland med sina råd viskade i tsaritsans öra. Motdraget från den utmanade adeln blir en mordkomplott för att ha ihjäl munken från Sibirien. I december 1916 bjuder furst Jusopov under falska förespeglingar hem Rasputin till sitt slott. Här får munken bland annat madeiravin och kakor spetsade med cyankalium. Munken äter med god aptit men reagerar inte nämnvärt. De sammansvurna måste både skjuta, misshandla och dränka honom i Neva innan han är oskadliggjord. Ja, det är i alla fall en version av hur det gick till.

Se också: Därför sprids berättelsen om Ginny Burton över världen
1:23

Efter reklamen: Se också: Därför sprids berättelsen om Ginny Burton över världen

(1:23)

Typhoid Mary

Typhoid Mary

Kokerskan Mary Mallon serverade tyfus.

Foto: TT

Mary Mallon var en kokerska i New York kring det förra sekelskiftet. Som hennes smeknamn antyder så har hon gått till historien för något mer än sin matlagning. I hennes kölvatten blev ett 30-tal personer sjuka i tyfus. Tre av dem dog. Grejen med Mary var inte att hon droppade gift i glas eller i mat. Hon bar på tyfussmitta men vägrade inse att hon var smittbärare och fortsatte jobba. När Mary förbjöds att jobba med mat fortsatte hon ändå fast under antaget namn. Då som kokerska på ett sjukhus. Till slut greps hon av hälsomyndigheterna och försattes i karantän för resten av livet. ”Typhoid Mary” fick aldrig mer jobba i ett kök men blev en kändis i tidningsspalterna.

Viktor Justjenko

Viktor Justjenko förgiftades med dioxin

Foto: TT

I september 2004 fördes Ukrainas dåvarande oppositionsledare, den västvänlige politikern Viktor Jusjtjenko, till sjukhus. Han hade mitt under pågående presidentvalkampanjen 2004 drabbats av en mystisk sjukdom. Läkarna konstaterade att han blivit förgiftad med dioxin. Enligt tidningen Forskning och Framsteg den näst högsta halten dioxin som någonsin uppmätts i en människa. Enligt schemat hade Justjenko varit på middag med den Ukrainska säkerhetstjänsten bara dagar före insjuknandet. Symtomen var påtagliga. Den stilige politikerna återhämtade sig men hans ansikte var kraftigt ärrat. Han vann dock det påföljande valet.

Seriemördaren: Tyckte de gamla lika gärna kunde dö

Dr Death-Michael Swango

Mickael Swango-Dr Death

Michael Swango sitter sedan 2020 i fängelse. Och där kommer han att bli kvar.

Foto: TT

Kriminalhistorien bjuder tyvärr på flera exempel av sjukvårdspersonal som förgiftat sina patienter. Vissa för att de velat bespara patienten lidande, så kallade dödsänglar, andra med luddigare avsikter. Doktor Michael Swango, född i Tacoma, USA 1954, verkar inte alls ha haft mycket mer motivering till sitt dödande annat än att han gjorde det för sitt egna nöjes skull. Doktorn jobbade i bland annat Ohio, Illinois, New York och i Afrika under sin karriär. Under perioder dubbelarbetade han på sjukhus och som ambulansläkare.
Trots att patienter dog mystiskt under hans pass och att medarbetare sett honom injicera patienter innan lyckades Swango hela tiden hålla sig undan lagens långa arm och få nya jobb. Under karriären förgiftade han även medarbetare med till exempel friterad kyckling och munkar som han bjöd på. De gillrade dock en fälla för honom genom att låta en kanna isté stå framme i uppehållsrummet när de var ute på uppdrag. När de kom tillbaka hade Swango förgiftat teet med arsenik. En annan kollega hade sett honom i närheten av tillbringaren vid tillfället.Vid en husrannsakan hos den onde doktorn hittade polisen gifter, vapen och böcker om satanism. Swango avtjänade ett par år i fängelse men återgick i tjänst efter muck. Under 1980 och 1990-talen hann han jobba på flera olika sjukhus utan att hans våldsamma förflutna blev känt. Han använde flera olika alias som David J. Adams, Michael Kirk, Jack Kirk, och Michael Swan. I pressen blev han dock känd som Dr Death. Han greps 1997 och fälldes för tre mord som han begått på en klinik för veteraner i New York. Enligt Oxygen.com lär detta dock bara vara en bråkdel av sanningen.