Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Aleksej Navalnyj: Så förgiftades Putin-kritikern

04 feb, 2021 
henrik högström
Förgiftningen i Salisbury
När världens underrättelsetjänster har försökt ta kål på varandra vet uppfinningsrikedomen inga gränser. Vässade paraplyer, mordiska pennor och preparerade cigarrer hör till kalla kriget. Kalsonger med novitjok kan vara det senaste.
– Novitjok är troligen inte den giftigaste av nervgaser. Men det är enkelt att transportera och använda. Här finns det stora fördelar ur lönnmördarperspektiv, säger Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet och författare till ”Förgiftad” (Fri tanke Förlag).
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En eftermiddag i mars 2018 stannar bekymrad allmänhet till vid en parkbänk i Salisbury inte långt från ortens turistmagnet-den storslagna katedralen. På bänken sitter en äldre man och en yngre kvinna till synes helt borta för världen. Mannen är medvetslös medan kvinnan har öppna ögon som stirrar blint framåt och skum runt munnen.

Paret förs till sjukhus och när deras identiteter blir kända fördjupas dramat. Mannen heter Sergej Skripal och är rysk dubbelagent. Kvinnan är hans dotter Julia.

Se också: 4 kriminalfall som skakat världen

4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen

Det är inte första gången avhoppade ryssar blir mystiskt sjuka och till och med dör utomlands. 2006 förgiftades till exempel avhoppade KGB-översten Alexandr Litvinenko med Polonium, insjuknade och dog. Enligt en brittisk domstol låg två namngivna ryska agenter bakom mordet.

Annons

Det låg alltså nära till hands att anta att pappa och dotter Skripal drabbats av något liknande.

Läkarna visste inledningsvis inte vad de kämpade emot men lyckades rädda deras liv. Båda skrevs ut under våren. En polis som går in i deras hus blir också mystiskt sjuk, men inte kritiskt.

Förgiftningen i Salisbury
Här i centrala Salisbury segnade far och dotter Skripal ihop på en parkbänk. Spåren leder till Ryssland.

Dawn och Charlie – förgiftade av misstag?

Men giftet fortsätter skörda offer. Samma sommar kollapsar 44-åriga Dawn Sturgess i hemmet med skum runt munnen. Hon dör inte långt därefter. Hennes partner Charlie Rowley insjuknar senare samma dag och blir medvetslös. Prover visar att de förgiftats med nervgift-novitjok.

Om spåren tydligt pekade mot Ryssland i fallet med Skripals var det luddigare med Dawn och Charlie. Trebarnsmamman Dawn hade jobbat med att plocka blommor i Cornwall och på en pub. Charlie hade inte heller några underrättelseuppdrag i bagaget som skulle kunna göra honom till ett mål för främmande makt.

Annons

I boken ”Förgiftad” berättar Ulf Ellervik om den banala förklaringen till de tragiska dödsfallen.

Två namngivna ryska agenter har flugit in till Salisbury över dagen. Det går att följa deras fotspår fram till Sergej Skripals hem och dörrhandtag.

Månader senare har Charlie hittat en flaska parfym i en container, längs ryssarnas rutt, och tagit hem till sin tjej som present. En Nina Ricci ”Premier jour”.

– Hon har sprejat den på sig i tron att det var parfym medan mannen har fått mindre på sig, säger Ulf Ellervik.

Yulia Skripal
Yulia Skripal och hennes pappa överlevde mordförsöket.

Pappa och dotter Skripal har antagligen fått nervgiftet på sig via dörrhandtaget. Antagligen hade de handskar på sig så att det tog tid för giftet att tränga ner till huden för att verka. Samma sak med polisen som kom till platsen för att undersöka huset med tunna gummihandskar på.

Annons

– Så vad vi vet är det ett ganska långsamtverkande gift, säger Ulf Ellervik.

Så fungerar Novitjok – nervgifter från Sovjetunionen

Novitjok är samlingsnamnet på flera nervgifter som togs fram i Sovjetunionen på 1970- och 80-talen. För att runda internationella avtal byggde gifterna på att de skulle bestå av två olika beståndsdelar som, var för sig, hade något legitimt användningsområde.

– Som industrikemikalie till exempel. Men poängen är att de är binära. De är relativt ofarliga var för sig men när de mixas blir de nervgas. Så du kan transportera halvorna var för sig och häller ihop dem när du ska använda dem.

Det är alltså ett vapen som skulle kunna rymmas i en necessär. I två olika parfymflaskor till exempel.

– Här finns det stora fördelar ur ett lönnmördarperspektiv.

Putinkritikern Aleksej Navalnyj kollapsade på planet

Kunskaperna om Novitjok är av naturliga själ begränsade. De stater som känner till strukturerna i nervgiftet håller den informationen för sig själva. Det finns dock ryska avhoppare som berättat vad de vet. Som till exempel Vil Mirzajanov som fängslades på 90-talet för att han spred information om Sovjets produktion av kemiska vapen till journalister i väst.

Annons

I Ulf Ellerviks berättelse om giftmord/politiska attentat genom historien står det klart att det finns trender även inom det här segmentet. Och när den ryske dissidenten Aleksej Navalnyj sommaren 2020 segnade ihop på ett plan mellan Tomsk och Moskva blev Novitjok återigen ett gift på alla löpsedlar. Navalnyj flögs till Berlin, tillfrisknade och har själv varit med om att utreda attentatet.

Att det anklagade fingret pekar mot rysk säkerhetstjänst är ingen hemlighet. Enligt en granskning som CNN och Bellingcat gjort så ska ett team med kopplingar till ryska säkerhetstjänsten FSB hängt Navalnyj i hasorna i en månad innan attentatet genomfördes.

Tveksam till kalsongteori kring Aleksej Navalnyj

Med den informationen har Navalnyj ringt upp de utpekade ryssarna i giftteamet, presenterat sig som representant för Rysslands säkerhetsråd och fått synnerligen oväntade svar.

I det bandade samtalet säger agenten att Novitjok hade applicerats på Navalnyjs kläder. I huvudsak kalsongerna. Då med tanken att giftet skulle absorberas av huden så fort Navalnyj började svettas.

Annons

Professor Ellervik är inte helt övertygad om grensvett verkligen är den utlösande faktorn i det här fallet.

– Ja, vem vet, Det kanske han fick. Men jag tror fortfarande mest på plastflasketeorin, det vill säga att det fanns på en flaska han drack ur. Då får man det på händerna och får ett långsamt upptag som i det här fallet. Vi kan vara helt övertygade om att det inte var i vattnet. Då hade han dött.

Aleksej Navalnyj efter giftattacken
Putin-kritikern Aleksej Navalnyj blev akut sjuk på inrikesflyget i Ryssland. Han flögs till vård i Berlin och överlevde attentatet.

Men det finns så mycket märkliga förgiftningssätt i historien så vem vet. Förr eller senare kanske vi får reda på det.

Att säkerhetstjänster och agenter har tillgång till diaboliska och sofistikerade vapen är en sak. Gemene man har ingen tillgång till nervgift av den kalibern eller till beståndsdelarna som behövs.

Annons

– De ämnen som behövs är strikt reglerade i kemvapenkonvention. Det är inget man gör på saker man köper på macken, säger Ulf Ellervik.

Förutom ingredienser så krävs rätt skyddsutrustning och rätt kunskap. Den som ”höftar” med mått eller slarvar riskerar livet.

Sarin-attacken i Tokyos tunnelbana
Den japanska sekten framställde stora mängder Sarin under industriella former. Gift som användes vid terrorattentatet i Tokyos tunnelbana 1995.

Enligt Ulf Ellervik finns det dock rapporter om privatpersoner som till exempel framställt senapsgas på egen hand. Japanska undergångssekten Aum Shinrikyo framställde stora mängder Sarin. Men de hade byggt upp en mindre kemisk industri för ändamålet.

– Så det är ju möjligt men att en privatperson skulle göra det hemma i köket, nej. Absolut inte.

Sr också: Mästerkocken Anja Allvins tårar för familjen i krigets Ukraina: "Mardröm"Brand logo
Sr också: Mästerkocken Anja Allvins tårar för familjen i krigets Ukraina: "Mardröm"

Svenska giftmord – guldsmeden i Norrtälje

Stater och terrorgrupper är alltså en sak. Privatpersoner en annan. Gift må vara en populär mordmetod i litteraturen men i verkliga livet är det desto mer sällsynt. Men det händer.

Annons

Allers Brott har tidigare berättat om mordfallet i Norrtälje där en kvinna fälldes för att ha förgiftat sin sambo med cyanid i februari 2018. Mannen hade blivit plötsligt magsjuk vid middagsbordet, säckat ihop och sedan dött. Till en början fanns det inga misstankar om brott bakom dödsfallet men omständigheterna omkring väckte frågor. Mannens barn låg på för att få svar och då togs utredningen upp igen. När fallet avgjordes i domstol dömdes kvinnan till 18 års fängelse för att ha förgiftat sin sambo. Eftersom mannen var guldsmed hade han tillgång till cyanid och därmed hade kvinnan det också.

Ulf Ellervik, profeesor i organisk kemi, Lunds un iversitet
Ulf Ellervik menar att giftmorden och försöken med tiden fått en sorts pr-effekt. Det finns effektivare sätt att mörda meningsmotståndare men förgiftningarna sänder tydliga budskap.

Och det rimmar väl med Ulf Ellerviks uppfattning om giftmord på hushållsnivå. Man tager, helt enkelt, vad man haver.

Annons

– På 50- och 60-talen var det till exempel Tallium som fanns i råttgift. Då hade ju folk tillgång till det. I de länder där det fortfarande är tillåtet används det fortfarande bland förgiftningarna, säger Ulf Ellervik.

Tidigare fanns även Arsenik och Stryknin tillgängligt över disk på apoteket. Gifter som kunde användas i jordbruket för att till exempel få bort oönskade rovdjur. De möjligheterna finns inte på samma sätt längre.

–I dagsläget har vi inte många högtoxiska ämnen man kan få tag på. Och det är ju skönt. Det farligaste idag är utan tvekan droger. Fentanyl och fentanylderivat har till exempel krävt åtskilliga liv.

Förgiftade sambo med stormhatt

Det finns växter omkring oss som är giftiga. Balladonna, Bolmört, Fingerborgsblomma och Ricin till exempel. Dåligt pålästa svampälskare ligger också risigt till.

Professor Ellervik menar dock att det krävs hög kunskap och skicklighet för att kunna utvinna en dödlig mängd gift ur ”naturens skafferi”.

Stormhatt-giftig blomma
Vacker att se på men giftig. Stormhatten är en av flera växter i den toxiska floran.

Men det har gjorts försök. I november 2020 fälldes till exempel en kvinna i Norrbotten för förberedelse till mord. Kvinnan hade ”bearbetat olika gifter, bland annat växten stormhatt, med avsikten att döda sambon", skriver Aftonbladet.

Annons

– Det är klart att vi har giftväxter men oerhört liten sannolikhet man kan få upp det i tillräcklig dos, säger Ulf Ellervik.

I de fall vi refererat till här så är det alltså kvinnor som använt gift mot sina män. Men om det är en generell tendens eller ej är oklart.

– Det får bli i min nästa bok i så fall. Och det dröjer några år.

Fidel Castro
Fidel Castro styrde Kuba från 1959 fram till 2008. En lång tid under alla omständigheter. Särkilt med tanke på hur många mordförsök han utsattes för.

Den odödlige Castro

Kubas ledare Fidel Castro ansågs länge utgöra ett latent hot mot hela regionen. USA menade att ett kommunistiskt brohuvud så nära inpå landets gränser var ohållbart.

Eftersom den skäggige revolutionären med cigarren var en symbol för det hotet så blev han också ett självklart mål för oräkneliga attentat. CIA tog fasta på hans vurm för cigarrer och preparerade en ask med botulintoxin-ett synnerligen farligt gift. Man visste även att Fidel var en hängiven dykare och hade planer på att infektera en dykdräkt med tuberkolos. En annan ljus idé i samma linje gick ut på att placera bomber i form av snäckor på havsbotten.

Annons

Enligt interna dokument som släpptes under Clinton-administrationen skulle snäckan målas i färgglada färger för att locka en dykande Castro närmare, skriver The Guardian.

Det fanns, som synes, ingen hejd på uppfinningsrikedomen. Totalt ska mer än 600 mordförsök riktats mot Castro under hans år vid makten. Han dog dock av naturliga orsaker vid 90-års ålder och lär ha funnit ett visst nöje i att vara ett så hett eftertraktat mål.

– Om det fanns en olympisk gren i att överleva mordförsök hade jag vunnit guld.

Paraplymord på Georgi Markov
Vid det här laget har kalla krigets spionage- och lönnmördarmetoder blivit museala föremål. Här åskådliggjort med ett paraply av samma typ som användes vid mordet på Georgi Markov i London.

Georgi Markov: Paraplymordet i London

1969 satte Bulgaren Georgi Markov upp en pjäs som kritiserade Sovjets inmarsch i Tjeckoslovakien året innan. Markov, som tidigare varit väl ansedd, fick nu regimens ogillande ögon på sig. Men istället för att ta en uppläxning av Kulturkommittén flydde Markov fältet. Han fick en ny fristad i England där han fick jobb på BBC och Radio Free Europe. Nu gjorde Markov program som nådde hans gamla hemland där han kunde kritisera regimen från säker ort.

Annons

Sändningarna var en nagel i ögat på de bulgariska ledarna. 1978 fick Markov en anonym varning om att sluta sända annars skulle han likvideras. Enligt varningen med ett sofistikerat vapen.

En dag i september 1978 stod Markov och väntade på bussen i London. Markov kände en stickande smärta i benet och när han vände sig om såg han en man som sträckte sig efter ett paraply på marken. Mannen plockade upp paraplyet, gick från platsen och kallade på en taxi.

Markov gick på bussen och tog sig till arbetet. Där började han beklaga sig över smärtor i benet. Det fanns även blod på baksidan av byxbenet.

Smärtorna var inte värre än att Markov kunde arbeta vidare men när han kom hem blev det värre. Senare samma kväll fick han läggas in på sjukhus. Han hade feber, var illamående och kräktes. Läkarna hittade ett två millimeter brett sår på höger lår. Området omkring var stelt och den preliminära diagnosen var misstänkt blodförgiftning.

Men man lyckades inte häva tillståndet. Vid tiotiden på förmiddagen dog Georgi Markov.

Annons

Misstänkte att Markov förgiftats med Ricin

Vid obduktionen togs vävnadsprover som skickades till Porton Down, det brittiska laboratoriet för forskningen kring kemiska vapen. I den skadade vävnaden hittade man något märkligt. En mycket liten kula med två små borrade hål. Kulan skulle enligt uppskattning kunnat rymma en halv milligram vätska. Experterna på Porton Down började misstänka att Markov förgiftats med Ricin. Ett jämförande test, det vill säga en gris som injicerats med ricin, visade att insjuknande, symptom och död stämde överens med bulgarens sjukdomsförlopp.

Men det fanns ingen vätska kvar i kulan som tagits om hand som kunde bevisa kopplingen. Sambandet blev dock ganska tydligt när det kom fram att en annan bulgarisk dissident i Paris drabbats av något liknande en tid innan Markovs död.

Han hade åkt rulltrappa när han hörde en smäll och kände en smärta i korsryggen. Mannen bakom honom hade en attachéväska i handen och försvann snabbt från platsen. Bulgaren insjuknade efter incidenten och fick tas till sjukhus där han låg med feber i mer än en vecka. När han röntgades hittades en likadan kula som den Markov fått i sig i ryggen. På något sätt hade hålen i kulan täppts till och förhindrat allt gift från att tränga ut i kroppen.

Annons

Mordet på Georgi Markov anses, som det brukar heta, vara ”polisiärt uppklarat”. Det finns till och med namn på den bulgariska agent som hållit i det preparerade paraplyet som skjutit in kulan i Markovs ben. Francesco Gullino greps och förhördes i Köpenhamn på 90-talet men åtalades aldrig. 1992 förstördes allt material kring mordet på Markov av den dåvarande chefen för den bulgariska underrättelsetjänsten.

Attacken mot Nordkoreas kronprins Kim Jong Nam

Historierna om den slutna diktaturen Nordkorea upphör aldrig att förvåna. Och förgiftningen av Kim Jong Nam på en flygplats i Kuala Lumpur 2017 är onekligen en av dessa.

Kim Jong Nam
En jovialisk Kim Jong Nam. Istället för att ta över makten i Nordkorea levde han i exil i Macao.

Som son till förre ledaren Kim Jong Il var Kim Jong Nam så nära kunglighet man kunde komma i hemlandet. Och han var ursprungligen tänkt att ta över efter sin far. Men Kim Jong Nam trampade i klaveret på väg mot tronen. (Det vill säga att han 2001 reste med falskt pass till Tokyo för att gå på Disneyworld). Efter den fadäsen var han diskvalificerad för några högre ämbeten i Nordkorea. Hans halvbror, Kim Jong Un, tog över efter pappan men Kim Jong Nam fortsatte att leva ett bekvämt liv i exil i Macao. Härifrån fortsatte han att uttala sig om regimen han lämnat. Bland annat kritiserade han halvbroderns ledarskap.

Annons

I februari 2017 hade han varit på semester i Malaysia när han checkade in på flygplatsen i Kuala Lumpur. På övervakningsbilder går det att se hur två kvinnor går fram till honom. Först kommer en och sprutar vätska på hans kind. Direkt efter kommer en annan och trycker upp en handduk i hans ansikte. Efter det märkliga intermezzot går Kim Jong Nam till informationsdisken, berättar vad som hänt och säckar ihop. Förloppet är snabbt. Han svettas och har saliv, blod och uppkastningar i munnen. Tydliga tecken på förgiftning.

Två kvinnor greps för attacken mot Kim Jong Nam

Läkare försöker med atropin och adrenalin för att häva det akuta tillståndet men patienten avlider efter ett par timmar.

Redan dagen efter grips de två kvinnor, Doan Thi Huong och Siti Aisyah, som attackerade honom på flygplatsen. Obduktionen, som genomfördes trots Nordkoreas protester, visade att Kim Jong Nam förgiftats med nervgiftet VX. Spår av giftet kunde också säkras på kvinnornas kläder. Att kvinnorna själva klarat sig utan skador kunde bero på att det varit en attack. Kvinnan som sprutade på kinden applicerade en del av vapnet och kvinnan med handduken det andra. Var för sig hade ämnen inte gjort skada men tillsammans var de dödliga.

Annons

Efterspelet till mordet har varit bisarrt. De två kvinnorna har hävdat att de lurats att utföra attentatet av nordkoreanska agenter som slagit i dem att det rörde sig av en inspelning av ett japanskt dolda kameran-program. De trodde att det var någon sorts ofarlig kräm de smorde in främlingen med.

Siti Aisyah
Siti Aisyah var en av kvinnorna som smorde in Kim Jong Nam på flygplatsen. Hon hävdade att hon trodde det var en ofarlig kräm och att hon medverkade i ett japanskt skojprogram.

Och övervakningsbilderna visar att kvinnorna träffat fyra män på flygplatsen innan förgiftningen. Identifierade män som sedan lämnade landet och efterlystes av Interpol.

Mordanklagelserna mot Siti Aisyah lades ner 2019 och hon försattes på fri fot. Några månader senare dömdes Doan Thi Huong för att "ha åsamkat skada med dödligt vapen" och släpptes även hon när den avsuttna tiden fängelse hade räknats av.

Källa: Förgiftad, Ulf Ellervik (Fri tanke förlag), Svenska Dagbladet

Se mer: Giftattacken i Salisbury (SVT Play), Navanyj-Putins fiende nummer ett (SVT Play) Assasins (Dokumentär om mordet på Kim Jong Nam)

Annons