Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Anna Chapman- Rysslands Mata Hari

11 feb, 2022 
henrik högström
Anna Chapman
Anna Chapman gav den ryska spionen ett nytt ansikte. För attraktiv för att användas i utbyte menade komikern Jay Leno.
”Har vi någon som är lika snygg att byta med?”
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I tv-serien The Americans har ryska spioner lyckats nästa sig in i det amerikanska samhället utan att väcka misstankar. De bor mitt i småstadsidyllen, skjutsar barnen till fotbollsträning och firar nationaldagen den fjärde juli precis som alla andra. Dramatiken är tillspetsad men inget rent fantasifoster. Ramen för berättelsen har verklig bakgrund i den ryska spionring som amerikanska myndigheter avslöjade 2010. Sammanlagt tio spioner greps. Så kallade ”sovare” som försetts med täckmantlar och bakgrundshistorier för att kunna smälta in och väckas till liv för uppdrag på fiendemark. Vid tillslaget hade FBI haft koll på spionerna under flera år under arbetsnamnet Operation Ghost stories.

"Rysslands älskade spion"

Spionringen var märklig på flera sätt. Kanske framför allt eftersom den inte levererade någonting av egentligt värde hem till Moskva. Men särskilt en av de avslöjade spionerna skulle komma att sticka ur bruset. Den rödhåriga Anna Chapman fick media att slå frivolter. Hon var ung! Hon var snygg! Hon var rysk spion! Rena kinderägget för en redaktör som kunde brassa på med James Bond-inspirerade rubriker i stil med ”Rysslands älskade spion”.

Förstasidor med Anna Chapman efter spionavslöjandet
Anna Chapman dominerade förstasidorna efter avslöjandet av spionringen. Hennes ex-make var inte sen att berätta om sina erfarenheter.

Anna föddes som Anna Kuchenko, 1982 och växte upp i Volgograd. 21 år gammal reste hon London. Där mötte hon 19 år äldre Alex Chapman på ett rave. Giftermålet hölls i Moskva men paret bodde i London. Där jobbade Anna bland annat på finansinstitut och på ett flygbolag. 2006 var äktenskapet över och Anna Chapman flyttade till New York. Nu hade hon bakgrunden och biljetten till sociala kretsar där hon kunde snappa upp information för vidare befordran till Moskva. Av efterspelet att döma låter det mest som att hon bara hann förmedla värdelöst societetssladder innan bubblan sprack. Men ”sovarna” odlade kontakter som med tiden kunde fått värre konsekvenser. Men bubblan sprack i alla fall på ett, för spioner, dramaturgiskt korrekt sätt. En FBI-agent poserade som invigd i spionringen och bad Anna överlämna ett falskt pass till en tredje spion. Anna blev nervös och ringde sin pappa, en underrättelseofficer I Moskva, för att be om råd. Samtalet bekräftade FBI:s misstankar.

Annons

Sovande agenter

Spionringen hade ”sovande” agenter i bland annat New Jersey, Boston och New York. Ett av familjeparen var Andrey Bezrukov och Elena Vavilova. De var utbildade i Ryssland, värvades på universitetet och utvandrade sedan till Kanada. Det fanns en poäng i att värva par eftersom risken att de skulle falla för andra romantiska frestelser då skulle vara mindre. Samtidigt skulle det vara svårt för en spion att hålla de ljusskygga delarna av verksamheten hemlig för en partner. Biljetten till spionlivet var stulna identiteter från kanadensare som dött som spädbarn. Andrey och Elena blev Donald Howard Heathfield och Tracey Lee Ann Foley. Identiteterna öppnade för dem att obemärkt bli en del av samhället. De startade ett framgångsrikt blöjföretag och fick två barn. Den yngre av dem har på senare år kämpat för och fått kanadensiskt medborgarskap trots föräldrarnas ”skumma” förflutna.

Tv-serien The Americans har verklig förlaga
The Americans är ryska paret (Matthew Rhys och Keri Russell) som blir amerikaner med spionuppdrag.

Spionringen var, som sagt, ingen större framgång sett till läckt information. Men det avslöjade en rysk arbetsmetod som varit framgångsrik. Dessutom fick USA en värdefull bytesvara. Man kunde byta till sig ryssar som fängslats för motsvarande brott men med större potential. Som till exempel forskare och vapenspecialister. Jay Leno skämtade om utväxlingen i ett program där han hade dåvarande vicepresidentenJoe Biden som gäst. Programledaren höll upp en bild på Anna Chapman och undrade om det verkligen fanns en lika snygg spion i utbyte. Joe Biden spelade med och föreslog att man borde skickat konservative debattören Rush Limbaugh istället.

4 svenska kändisbråk vi minnsBrand logo
4 svenska kändisbråk vi minns
Anna Chapman går modell efter hemkomsten till Ryssland
Anna Chapman kunde slå mynt av sin karriär som iögonfallande spion efter hemkomsten till Ryssland. Här på catwalken.

"Jag skäms djupt"

Utväxlingen skedde i alla fall på Wiens flygplats. Flera av spionerna togs emot som hjältar i Ryssland. Anna Chapman ska till exempel ha sjungit karaoke med Vladimir Putin och sades ha ”Gjort mer för rysk patriotism än landslaget i fotboll”. Chapman fick också raskt många uppdrag som modell. Speciellt i lättklädda sammanhang och beväpnad med pistol. Hennes före detta man, Alex Chapman, fick också sin del av framgångskakan när han sålde sin historia till engelsk press. Det berättade han både om parets sexvanor och om hennes exceptionellt höga iq. Pensionerade KGB-generalen generalen Alexander Kondaurov menade att spioner som inte uträttat ett dyft hyllades som hjältar. Och att de dessutom lät sig porträtteras i herrtidningar imponerade inte.

– Jag skäms djupt över vad man gjort för bilden utåt av det yrke jag ägnat större delen av mitt liv åt, sa generalen till Los Angeles Times.

Ryska spionringen som avslöjades 2010
Tio ryska spioner greps och blev utväxlade mot västspioner i ryska fängelser. Anna Chapman längst uppe till vänster. Elena Vavilova och Andrey Bezrukov två och tre på nedre raden.

Källa: Guardian, Daily beast, Expressen

Annons