Misstänkt friad för gamla mordet på färjan Viking Sally

Till vänster: Tyska turisterna Klaus Schelkle och Bettina Taxis som attackerades när de övernattade på finlandsfärjan Viking Sallys däck. Till höger: Färjan Viking Sally på havet.

Foto: TT

De tyska ungdomarna sparade in några kronor på att sova på finlandsfärjans däck. Där blev de attackerade och misshandlade av en okänd gärningsman. Idag, 33 år senare, har en dansk man, född 1969, friats från misstankar om mord och mordförsök.

Kryssningarna mellan Stockholm och Finland är en folklig lyx. En transport med både guldkant, discoljus och buffé. När Viking Sally la ut från Stockholm den 27 juli 1987 var förväntningarna antagligen höga. Passagerarna kunde förvänta sig både lite gung och hålligång innan man var i Åbo morgonen efter.

Se också: Christinas dotter Marie mördades – ny teknik kan avslöja mördaren

Slå på ljud

Tre av de förhoppningsfulla passagerarna var ungdomar från Tyskland. Klaus Schelkle, 20, och flickvännen Bettina Taxis från Stuttgart reste runt i Europa på Interrailkort. Klaus kompis Thomas Schmid, 21, hängde på.

En färja, troligen Viking Sally, på kryss 1975.

Viking Sally på en av sina turer.

Foto: TT

Resan var ett ganska spontant infall. De sparade ihop lite pengar och stack iväg bara. Målet var bland annat Ruisrock-festivalen i Åbo som toppade spellistan med amerikanska Pretenders. Gänget tänkte också ägna sig åt lite sightseeing och öldrickande men det gick ju att kombinera.

Efteråt skulle resan gå vidare mot Lappland och Oslo. Men nu steg de alltså ombord på Viking Sally. De hade, måna om reskassan, nöjt sig med att boka däcksplatser. Klaus och Bettina hittade ett bra ställe att sträcka ut sig på vid helikopterplattan på däck. Thomas, som ville lämna turturduvorna i fred, valde att slå nattläger inomhus på behörigt avstånd.

Ingela Jansson satt 2 940 dagar i etiopiskt fängelse

Tyska turister attackerades på helikopterplattan

Han var satt att vakta över samtligas packning. Under kvällen rörde de sig runt på båten åt olika håll men strålade samman vid läggdags. Schelkle berättade då för Schmid att han och Bettina träffat en rolig affärsman som talade bra tyska. Vid ett-tiden på natten skildes de åt. Paret tog sovsäckarna under armen och gick mot övre däck för att rulla ut och sova.

Tyska turisterna Klaus Schelkle och Bettina Taxis som attackerades när de övernattade på finlandsfärjan Viking Sallys däck.

Tyska turisterna Klaus Schelkle och Bettina Taxis attackerades när de övernattade på finlandsfärjans däck.

Foto: TT

Klockan fyra på morgonen är ett gäng unga danska scouter uppe vid helikopterplattan. Det är ljummet i luften men mörkt. I dunklet ser de personer som ligger på däck och ser ut som att de försöker kravla sig upp till stående. Eftersom de är på en finlandsfärja och det är sent på natten så antar de först att det rör sig om berusning. Men en av dem går närmare och ser att kläder och ansikte är täckta av blod. Däcket omkring dem också.

Scouterna slår larm och det tyska paret kommer under vård ombord. Det är uppenbart att de utsatts för grovt våld men det är också uppenbart att de skulle behöva sjuktransport iland för att ha en chans. Ambulanshelikoptern för paret till Universitetssjukhuset i Åbo. Bettina Taxis överlever mirakulöst efter flera timmars operation. Klaus Schelkle dör kort efter ankomst.

En av dem går närmare och ser att kläder och ansikte är täckta av blod. Däcket omkring dem också.

Vid det laget är en polisutredning ombord redan i full gång. Det finns ingen tvekan om att ett brott hade begåtts.

– Tillvägagångssättet var brutalt. De blev slagna mot huvudet med ett tillhygge. Det var inte ett slag eller två slag. Det var för att döda dem, utan tvekan. Besinningslöst våld. Det hade räckt med mindre också, säger förundersökningsledaren Veli-Matti Soikkeli till Iltalehti.

Polis tar emot i hamnen efter mordet på Viking Sally 1987.

Hamnen i Åbo när Viking Sally anlöpt. Alla som klev av skulle registreras.

Foto: TT

Viking Sally hade haft ett mord ombord bara ett år tidigare. Och visa av den erfarenheten var polisen noga med att satsa ordentligt redan från inledningsskedet. En färja med så mycket folk ombord är en speciell brottsplats och att samla in uppgifter och vittnesmål skulle visa sig vara ett stort arbete. I hamnen i Åbo väntade 40 poliser på att anteckna och i flera fall filma personuppgifter. Både på resenärer och personal.

Parets kompis, Thomas Schmid, hade redan förhörts under flera timmar ombord. Han hade ingen aning om vad som hade skett uppe på däck under natten. En ung engelsman som låg och sov på ett salongsgolv ombord fick också svara på frågor. Mannen var blodig och hade uppenbarligen haft en stökig natt. Men blodet kom, sa han, från hans egen näsa. Engelsmannen fick gå. Eftersom utredningen ägde rum på sent 80-tal var dna-tekniken mer rudimentär än idag, det fanns inga övervakningskameror eller instagrammande festprissar.

Dessutom fanns inte passagerarlistor på samma sätt som idag. Det innebar att bilden om vad som utspelat sig ombord den natten till största delen baserats på förhör. Man hade några spår. Bland annat ska en man i en speciell mössa synts gå omkring och mumla på engelska.

Viking Sally anlöper hamnen i Stockholm.

Det går inte längre att säkra ytterligare bevis på brottsplatsen. Viking Sally bytte senare namn till Estonia och förliste på Östersjön 28 september 1994.

Foto: Wikimedia commons

Viking Sally blev Estonia

Några år senare gjordes ett fynd på en ö längs Sally Vikings rutt. En påse med kläder. Enligt polisen hade fyndet i alla fall någon koppling till båten. Ett år efter mordet hördes Bettina som överlevt skräcknatten. Hon kunde dock inte minnas något av händelserna. Klaus död förblev ouppklarad.

Med åren riskerade brottet dessutom att bli preskriberat eftersom det rubricerats som dråp. Innan den tiden löpte ut ändrades rubriceringen till mord på tidigt 2000-tal. Men utredningen kom inte vidare trots att spaningsledningen följde uppslag över hela Europa. 2016 tog dock utredningen en helt annan riktning efter att nya uppgifter kommit in.

Hösten 2020 så säger finsk polis att man vet vem mördaren är. Nu har åklagare väckt åtal för mord och mordförsök. Den åtalade är en dansk man i 50-årsåldern. Enligt Yle var han en av de scouter som upptäckte de sargade turisterna och slog larm. Enligt åklagaren ska mannen, under årens lopp, ha talat om att han begått mord på en färja och kommit undan med det. Han ska även ha skickat sms till sin exfru med samma ordalydelse. Utredarna menar även att mannen gjort medgivande i den riktningen när han förhördes 2016. De medgivandena underkändes dock av den finska tingsrätten eftersom mannen inte haft ett juridiskt ombud vid förhöret.

Tingsrätten har nu friat mannen från misstankarna. De anser inte det vara styrkt "svaranden skulle ha varit den enda personen som skulle ha haft tillfälle och möjlighet att begå de ifrågavarande brotten. Svaranden har inte haft någon sådan vetskap om gärningsvapnet, som aldrig hittats, som endast gärningsmannen kan ha varit i besittning av. Svaranden har inte erkänt sig skyldig till brotten på ett sådant sätt att hans skuld genom erkännandena skulle ha blivit styrkt eller ens sannolik", skriver de i domen rapporterar Yle.

Källa: Yle, Aftonbladet, Ilta-Sanomat

Mordet på John Lennon – 40 år sedan legendaren tystades
Karolin Hakims mamma om mordet: ”Mitt hjärta krossades”