Karolin Hakims mamma om mordet: ”Mitt hjärta krossades”

Delad bild. Till vänster syns Shanaz Dastpak som berättar om mordet på dottern Karolin Hakim i Kalla fakta. Till höger syns två bilder på Karolin Hakim tillsammans med ljus och blommor.

Foto: TV4 och Johan Nilsson/TT

Den 26 augusti 2019 förändrades livet i ett slag för Shanaz Dastpak. Det var dagen då hennes dotter rycktes ifrån henne på det mest brutala sätt. 31-åriga Karolin Hakim var på väg till mödravården då hon sköts till döds på öppen gata.
– Hon var allt för mig. Mitt hjärta krossades i tusen bitar, säger Shanaz till Kalla fakta, där hon nu för första gången berättar om mordet på sin dotter.

Karolin Hakim växte upp i Malmö, och som barn älskade hon böcker. I Kalla fakta beskriver hennes mamma Shanaz Dastpak, Karolin som en ambitiös flicka som ofta fick beröm och uppmuntran av sina lärare i skolan. Det här är första gången hon offentligt pratar om sin stora sorg efter dottern, som kallblodigt dödades i augusti förra året.

Två bilder på Karolin Hakim tillsammans med blommor och ljus på platsen i Malmö där hon dödades i augusti 2019.

Karolin Hakim mördades i Malmö den 26 augusti 2019.

Foto: Johan Nilsson/TT

Tiden innan mordet var lycklig. Karolin, som började studera medicin som 21-åring, jobbade som läkare och bara några månader tidigare hade hon blivit mamma för första gången. I programmet syns ett videoklipp från hennes babyshower och ett där barnrummet hon gjort i ordning för sin dotter visas upp.

– Hon var mycket glad och lycklig. Hon hade allt, säger hennes mamma Shanaz i Kalla fakta.

Se också: Christinas dotter Marie mördades – ny teknik kan avslöja mördaren

Christinas dotter Marie mördades – nu kan ny teknik avslöja mördaren
Slå på ljud

Mordet på Karolin Hakim i Kalla fakta

I avsnittet, som fått namnet Den skrämda staden och som sänds i TV4 klockan 21.00 den 1 december och även finns tillgängligt på TV4 Play och C More, berättar flera mammor i Malmö om morden på deras barn. Malmö har sett en ökning av mord på öppen gata de senaste åren, och en växande tystnadskultur gör att många mord förblir ouppklarade – trots att det finns vittnen.

Sigrun stöttar tjejer i kriminella gäng: ”En dold grupp som inte ber om hjälp”

Mordet på Karolin Hakim är ett av dem. Trots att det skedde på förmiddagen i ett bostadsområde och det fanns gott om vittnen, har ingen gripits misstänkt för mordet. Enligt Kalla fakta misstänker åklagaren att mordet har kopplingar till flera gängrelaterade mord, bland annat ett där en nära vän till Karolins sambo dödades.

Mamman märkte ingenting ovanligt

Shanaz Dastpak berättar i intervjun med reportern Therese Cedergren att hon träffade sin dotter för sista gången två dagar innan mordet. Det var en lördag, den 24 augusti förra året.

– Jag märkte inget konstigt med henne. Inte i hennes ansikte eller någonting. Nej, allt var som vanligt. Vi satt i soffan och pratade. Klockan ett märkte jag att hon var trött och kanske behövde sova.

Shanaz Dastpak berättar att hon begav sig hemåt så att dottern skulle få vila. Hon visste inte då att det var sista gången hon skulle få se sin dotter i livet.

– Jag pussade och kramade henne det sista jag gjorde. Om jag hade vetat hade jag pussat och kramat henne ännu mer. Då hade jag stannat där hos henne, säger hon i programmet.

Carina Höglund om lidandet efter mordet på dottern Engla: ”Bäst han stannar i fängelset”

Karolin Hakim mördades på öppen gata

Två dagar senare är Karolin och hennes sambo på väg till mödravården. Sambon bär på deras barn när någon plötsligt börjar skjuta mot honom. Han börjar springa och tappar då barnet. Karolin plockar upp flickan och vädjar till gärningsmännen att sluta skjuta. Då blir hon själv skjuten i huvudet och dör, bara 31 år gammal. Det här har ett vittne som såg mordet på nära håll berättat, enligt Kalla fakta.

Samma dag får Shanaz Dastpak en nyhetsflash från Aftonbladet i sin mobil. Där kan hon läsa att en kvinna i 30-årsåldern blivit skjuten i stadsdelen Ribersborg, men att det skulle kunna vara hennes Karolin det rör sig om har hon till en början inte en tanke på. När hon sedan fick reda på att det var hennes dotter som mördats så brutalt, höll på att ta knäcken på Shanaz Dastpak.

Nu blir livet aldrig detsamma igen, och hennes dotter kommer aldrig mer tillbaka.

– Hon var allt för mig. Mitt hjärta krossades i tusen bitar.

Kalla fakta sänds den 1 december klockan 21.00 i TV4, samt på TV4 Play och C More.

Ninas son Oliver höggs ihjäl men ingen dömdes för brottet
Rebeckas son mördades i sitt hem: ”Mitt mammahjärta är sönderskuret”