Politikernas förslag: gratis mensskydd på kommunens skolor

Tonåringar i grupp sitter i klassrum. Box med mensskydd från företaget menssäkrad hänger på badrumsvägg.

Foto: TT, Menssäkrad

Allt fler arbetsplatser och skolor inför gratis mensskydd på sina toaletter, och politikerna i Karlskrona vill hänga på. ”En jämställdhetsfråga” kallas förslaget som lämnats in.

Att det ska finnas kostnadsfria mensskydd på skoltoaletter och på fritidsaktiviteternas toaletter är lika självklart som att det ska finnas gratis toalettpapper där. Så resonerar politikerna i Kristdemokraterna och KD-K, Kristdemokraternas kvinnoförbund, i Karlskrona.

Se också: Mensdagen - mensskydden genom historien

1:03

Efter reklamen: Mensdagen – menskydd genom historien

(1:03)

De har lämnat in en motion till kommunfullmäktige där de vill att kommunen ska starta ett samarbetare med något företag eller organisation som arbetar med att säkra tillgången till mensskydd på skolor och arbetsplatser.

Två av de största företagen som arbetar med detta i Sverige är Menssäkrad och Redlocker. De har en abonnemangstjänst där kunderna har fasta automater på toaletterna som sedan fylls på med jämna mellanrum via ett prenumerationsavtal.

På sin hemsida skriver Redlocker att deras produkterna finns för att skapa jämställda arbetsmiljöer och skapar förutsättningar för att alla ska klara av sin vardag, oavsett dag i månaden, och det är på den linjen Karlskrona-politikerna också tänker.

”Varje dag finns det tjejer på våra skolor som får sin menstruation men som inte har med sig mensskydd. Att erbjuda gratis mensskydd i skolorna är i grund och botten en jämställdhetsfråga och något som ger förutsättningar för ökad delaktighet”, står det i deras insändare till Sydöstran angående förslaget.

Sänker priset på mensskydd för kvinnornas skull – hurra!

Storbritannien har gratis mensskydd i skolor

Menssäkrad har installerat sina boxar med bindor och tamponger på skolor, arbetsplatser och organisationer från Malmö i söder till Kiruna i norr. De kallar tillgången till gratis mensskydd för ”jämställdhet, jämlikhet och rätten till hälsa” och vill att Sverige ska följa Storbritanniens exempel. Där infördes det gratis mensskydd på alla landets skolor i januari 2020.

I Karlskrona hoppas KD-politikerna på att deras förslag ska gå igenom och att de ska bli nästa svenska kommun att följa britternas fotspår.

”2021 borde ingen flicka eller kvinna någonstans behöva skämmas eller känna sig obekväm för att hon har mens!”, skriver de i sin motion.

Relaterade artiklar

Ny studie: Onanera bort mensvärken