Försvunne Lelle Hildebrand: syskonen sätter tidsgräns för belöning

Försvunne Lelle Hildebrand

Foto: Privat

Lelle Hildebrands mamma Ingrid hann aldrig få svaren hon sökte. Nu meddelar Lelles syskon att belöningen de utlyst för tips dras in den 1:a december.
– Vi måste få ett avslut, säger Lelles syster Annika.

Rockmanagern och turnéledaren Lelle Hildebrand var 36 år och familjefar när han försvann från klubben Kartago i Sölvesborg i januari 1999. Bara månader senare ändrades rubriceringen till misstänkt mord. Det fanns redan tidigt en misstänkt. En man som var skyldig Lelle pengar och som var den siste han träffade. Han greps och häktades misstänkt för mordet men fick släppas. Det fanns inte bevis tillräckligt för att gå vidare. Under åren som gått sedan dess har de anhöriga väntat på en förklaring till försvinnandet. Lelle dödförklarades 2005 men inga kvarlevor har hittats. Det finns ingen grav att gå till och sörja. Ingen plats för minnen.

– Jag är ute mycket i naturen och rider och jag kan nog säga att jag tänker på honom varje gång, säger systern Perdita.

– Sedan har jag en familjegrav här där jag tänder ett ljus för honom.

Rockklubben Kartago, Sölvesborg

Lelle försvann i samband med en spelning som rockklubben Hammerfall hade på kartago i Sölvesborg

Foto: Lars Palmborg

Har utrett alla spår

Sökandet har gått i olika faser. Då och då har det kommit in observationer eller tips som väckt hopp om genombrott. Senast när Kalla fall-gruppen i region syd gjorde dykningar i ett 35 meter djupt stenbrott i nordöstra Skåne härom året. Även organisationen Missing People har deltagit i sökandet efter Lelle i trakterna. I samband med den satsningen beslöt syskonen att utlysa en belöning på 350 000 kronor till den som kunde lämna bärande uppgifter om mordet eller var Lelles kvarlevor finns.

Polis dyker efter Lelle Hildebrand i Jedenryds stenbrott

Dykare i Jedenryds stenbrott i nordöstra Skåne 2018.

Foto: TT

Julias svåra tid: Mamma mördades på min dotters ettårsdag

I en intervju med Allers Brott 2018 berättade Lelles mamma Ingrid om saknaden och sorgen. Hon hade sedan länge gett upp hoppet om att den yngste sonen skulle vara vid liv.

– Nej, det är bara i drömmen det kan hända, säger hon. Men faktiskt, ibland har jag tänkt att det skulle kunna komma ett telefonsamtal från till exempel Costa Rica och att det var han som ringde, min son.

– Men det är som sagt bara en dröm. Lelle är borta, han lever inte längre, han är dödförklarad och nu vill jag bara att vi ska få ett avslut på det här. Att hans kvarlevor hittas, att vi får en förklaring till vad som hände den där kvällen.

Missing people under söket efter Lelle Hildebrand 2018

Syskonen är tacksamma för polisen och Missing peoples insatser i sökandet efter Lelle.

Foto: TT

Se också: Krimfallen som skakade Sverige

2:36

Efter reklamen: Krimfallen som skakade Sverige

(2:36)

Under våren meddelade polisens kalla fall grupp de anhöriga att de kommit så långt de kunnat i utredningen. I september gick Lelles mamma Ingrid bort vid 97 års ålder. Hon fick aldrig svaren hon sökte om sonen.

Nu har syskonen bestämt att sätta ett slutdatum för belöningen. Efter 1:a december 2021 finns det inga pengar att hämta.

– Vi syskon behöver få ett avslut, säger Annika.

– I normala fall när en anhörig går bort har man en berättelse, man vet vad som hänt, man kan älta om och om igen tills det gör mindre ont. Det det har ju vi aldrig fått med Lelle. Det har bara varit frågor, funderingar och fantasier. Och det har varit tufft.

Det har funnits hopp som tänts och släckts flera gånger under årens lopp. En känslomässig berg och dalbana som syskonen hoppas kunna lägga bakom sig. En sorg som inte går att sätta sig in i eller fatta för den som inte utsatts för det.

Minns Lelle på egen plats

Precis som sin syster har Annika en egen plats där hon minns sin lillebror.

– Kalla fall pekade ut en plats för oss i somras. Det är en väldigt vacker plats men ibland blir det vackra för tungt. De mörka fantasierna tar över för mig, säger hon.

Istället går hon till stranden vid havet där askan efter hennes bortgångne man spritts. En ljusare plats.

– Jag minns alla jag har förlorat där men speciellt Lelle och min man. Det är inte bara en sorgens plats utan en livets plats, en plats för ljusa, vackra minnen.

"Skulle vara fantastiskt"

När systrarna minns sin lillebror är det varma bilder av en glad och bestämd kille. Driven. Han var visserligen minst i syskonskaran men kunde få sin vilja igenom utan att stampa i golvet. En charmig diplomat med integritet.

– Han var rak och ärlig. Väldigt go men om han inte ville göra något som han blev tillsagd så gjorde han inte det. Då var det bra med det. Han kunde verkligen säga ifrån.

Kidnappningen av Uppsalastudenten-hotad av "rysk maffia"

Syskonen är djupt tacksamma för det arbete som både polisens kalla fall-grupp och Missing People lagt ner på att hitta deras bror. Att belöningen får en tidsgräns kanske kan sporra fram en uppgift eller ett tips som skulle kunna vara avgörande och leda till att Kalla fall gruppen skakar liv i utredningen igen.

– Det skulle vara helt fantastiskt om man hittade honom, säger Perdita.

Fakta Lelle Hildebrands försvinnande

25 januari 1999: Lelle Hildebrand försvinner från kulturhuset Kartago i Sölvesborg.

26 februari 1999: Lelle anmäls försvunnen.

5 februari 1999: Hans portfölj hittas. I den finns bla 73 660 kronor.

mars 1999: Rubriceringen ändras från försvunnen till mord.

15 mars 1999: En affärsbekant misstänks och anhålls misstänkt för mord. Senare häktas han också.

23 mars 1999: Den misstänkte släpps i brist på bevis.

2001: Polisen söker i Ivösjön. Samma år läggs förundersökningen ner.

2005: Lelle Hildebrand dödförklaras.

2013: Försvinnandet tas upp i en ny cold case-satsning.14 juli

2017: En svampplockare hittar en skalle i skogen på Ivö, man misstänker att det är Lelle, men det är fel.

7 december 2017: Kalla fall Region syd återupptar förundersökningen om Lelle.

1 februari 2018: Polisen meddelar att de ska ta hjälp av Missing Peoples särskilt inrättade kalla fall-grupp för att söka efter Lelles kvarlevor.

Maj 2021: Kalla fall-gruppen meddelar anhöriga att man "minskar aktiviteten i ärendet", rapporterar KvP . Utredningen är dock inte nedlagd och kan ta fart igen om ny information tillkommer.