Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Kidnappningen av Uppsalastudenten-hotad av "rysk maffia"

29 okt, 2021 
henrik högström
Skolan dit den kidnappade studenten fördes
Kidnappningen av en ung student i Uppsala julen 2011 har gått till den svenska kriminalhistorien. Den är, å ena sidan, grym och hänsynslös och, å andra sidan, klantig på gränsen till komisk.
– Jag vill be om ursäkt till alla inblandade. Det var inte meningen att det skulle bli så här, säger kidnapparen Jack i en radiodokumentär.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I december 2011 har 25-årige Uppsalastudenten Anders varit hemma hos familjen i Linköping och firat jul. När han återvänder till studentboendet i Uppsala börjar det lacka mot nyår.

På kvällen den 28 december får han besök. Det är en 23-årig tjej, Petra, från hemorten som han är ytligt bekant med efter att hon tagit kontakt på Facebook. Anders har egentligen en C-uppsats att sätta tänderna i men Petra säger att hon snart ska utomlands och plugga. Hon vill bjuda på middag som ett farväl. Petra har med sig chokladmuffins och en köttfärspaj under folie som hon värmer. De sätter sig ner framför ”På spåret” och börjar äta. Anders tar några tuggor för att vara artig.
– Den smakar väldigt illa, väldigt beskt, konstaterar han senare.
Petra skyller på att det är en exotisk krydda som hennes mamma tagit hem från Spanien och trugar honom att ta mer. Snart märker Anders hur skuggorna i hennes ansikte blir konstiga och hur svårt det blir att knäcka gåtan på vart deltagarna i dressinen är på väg. Han domnar bort. Den exotiska kryddan med den beska smaken är sömnmedlet stilnoct.

Skåpbilen som kidnapparna använde
Studenten satt i en rullstol bak i skåpbilen under den vådliga färden.

Hålls fången i övergiven skola

Två män kommer till lägenheten. De pratar engelska och är hotfulla. En av dem har kniv. I sitt bedövade tillstånd sätts han i en rullstol och fraktas ut till en skåpbil. Den utslagne studenten förs sedan till en nyinköpt övergiven skola utanför Robertsfors i Västerbotten. På vägen upp åker kidnapparna i diket och får bärgas upp. Deras offer far som en vante där bak. Väl framme hålls han fånge under hot och i bister kyla. Männen som håller honom där kallar sig Jack och Fredrik. Jack är ledaren och Fredrik hans handgångne man. Jack drar en historia om att någon i Anders familj är skyldiga den ryska maffian pengar. Nu har de tagit Anders i pant.

Annons

– Allt var väldigt bisarrt, säger Anders senare.

Han får ligga i ett utkylt rum på en barnmadrass. Han gör vad han kan för att röja upp i bråten för och göra det så beboeligt han kan.

– Jag får göra det bästa för att behålla min mentala hälsa.

Kosthållningen är mycket skral. När han är törstig sticker kidnapparna till honom snö att smälta, starkcider eller öl.

Se också: Krimfallen som skakade Sverige

Krimfallen som skakade SverigeBrand logo
Krimfallen som skakade Sverige
Utkylda rummet där den kidnappade studenten hölls fången.
Studenten sattes i en rullstol som lastades in i skåpbilen. Han kunde varken se eller hålla i något under färden på glashala vägar.

Lockas av en miljon euro

Jack är i själva verket en läkarstudent, också från Linköping, Petra (hon med pajen) hans flickvän och Fredrik är en gammal klasskamrat till Jack från gymnasiet. Fredrik har beklagat sig över att livet liksom inte tagit fart som det borde. Varken med jobb, studier eller något annat. Vännen Jack förstår att här finns någon som går att övertala till att ställa upp på hans planer. Han utmålar Anders som värsta sortens människa. Ett praktarsle som fötts med silversked i munnen. Dessutom har han lockat med att det finns en miljon euro i potten för Fredrik.

Annons

– Jag bedömer då att chansen att lyckas är större än att inte lyckas och jag känner också att jag har mycket mer att vinna än att förlora. Jag hade kommit till en känsla under 2011 att jag var ganska less på mitt liv som det var innan, berättar Fredrik i polisförhör.

Familjen orolig-spårar mobil

Fredrik blir kvar i den kalla kåken för att vakta Anders medan Jack åker söderut. Vid det här laget finns det inget som tyder på annat än att studenten håller sig undan på egen hand. Men familj och vänner börjar bli oroliga för Anders. De startar efterlysningar på Facebook och håller koll på hans telefon för att se om den slås på någonstans. Och det gör den när kidnapparna skickar ett sms till offrets pappa. De skriver sms:et som att det är från Anders och att allt är lugnt. Pappan slår dock larm till polisen om var mobilen befinner sig. Spåret leder till en bil på E4 utanför Stockholm. Polisen hänger på bilen som kör in i Uppsala där den stannar. I bilen finns Jack och Petra plus Anders telefon och pass. Här finns även en GPS. De grips misstänkta för människorov men nekar till allt.

Annons

Hotar med rysk maffia

Uppe i det utkylda huset har Fredrik fått nog. Han är frusen, hungrig och kan, av förklarliga skäl, inte få kontakt med sina kumpaner. Den 4 januari lämnar han sin post och knackar på närmaste granne där han får mat och värme innan han går vidare. Men grannarna anar ugglor i mossen och tipsar också polisen om det märkliga besöket. Vid det här laget har polisen även hittat intressanta uppgifter i den beslagtagna GPS:en. Det vill säga uppgifter som leder direkt till den övergivna skolan. Polisen går in i huset och befriar Anders. Han har sparat en delicatoboll i väntan på det här tillfället. Nu frågar han polisen om det är okej att äta den. Under tiden i fångenskap har han blivit hotad på flera olika sätt. Kidnapparna har hotat med att skålla hans fötter och dra ut hans tänder. Dessutom har det där diffusa hotet om att rysk maffia skulle ge sig på hans familj funnits med hela tiden. Anders beskrev det som att kidnapparen kunde svänga från skämt till allvarliga hot på en femöring. Det var tvära och skrämmande kast.

Dåliga bortförklaringar

Handskriven plan över kidnappningen av studenten
En skiss över planerna fanns med i bevisningen som lades fram i rätten.

I rätten slår kidnapparna ifrån sig anklagelserna om att studenten förts bort med avsikt att familjen skulle pressas på pengar. Petra hävdar till exempel att det bara varit ett skruvat skämt som skulle vara väldigt trovärdigt. Jack lägger fram det som offret iscensatt hela cirkusen på egen hand för att bli lika berömd som Fabian Bengtsson.

Annons

– Och jag är PR-geniet bakom den här massmediala kuppen, säger Jack under förhandlingarna.

Bortförklaringarna biter dåligt. Det visar sig att Jack spelat bort stora summor och att han testat olika sätt att få in pengar. Bland annat genom att stjäla cyklar i Lund. Åklagaren menar också att meddelanden som Jack och Petra skickat till varandra tyder på att planerna på kidnappningen funnits ett bra tag. Jack och Petra döms till tio års fängelse. Fredrik får sex års fängelse.

Svart komedi

I en P3-dokumentär om dramat medger Jack kidnappningen.

– Jag har utsatt människor för trauman som de inte behövt bli utsatta för. Jag vill be om ursäkt till alla inblandade. Det var inte meningen att det skulle bli så här. 2019 hade filmen ”Uppsalakidnappningen” premiär. En svart komedi som lånat inslag från verkligheten.

– Jag tyckte att det var en så otroligt fascinerade historia. Att det kan gå så långt. Det känns lite som en svensk Fargo, säger regissören Anders Skog till SVT.

Anders, Petra, Jack och Fredrik är fingerade namn

Källa: Rättegångspodden, VK, P3 Dokumentär

Annons