Fredag den 13:e – Vidskepligheter runt om i världen

Till vänster: En kvinna från 30-talet håller upp en skylt där det står 13 Friday. Till höger: en svart katt.

Vet du varför du inte ska prata med trollsländor?

Foto: Stockfoto

Fredagen den 13:e är förknippat med otur i Sverige sedan tiderna begynnelse. Svenskarna passar sig för stegar, krossade speglar och svarta katter. Men vad betyder otur i resten av världen? Vi har samlat ihop till en olyckbådande lista.

Fredag den 13:e är här! Den olycksaliga dagen har fått sitt ursprung i kristen tro och sedan antikens tid har vidskepliga personer sett dagen som en dag förknippad med både otur och ondska. En annan anledning kan vara att Jesus Kristus korsfästes på en fredag och under Jesus sista måltid så närvarade just 13 personer.

Se också: 5 tillfällen där skrock hjälper dig
1:06

Efter reklamen: Se också: 5 tillfällen där skrock hjälper dig

(1:06)

Slå på ljud

Här i Sverige ska du inte gå under en stege, slänga salt över axeln eller spotta när du ser en svart katt korsa en gata.

Men hur ser det ut runt om i världen?

Vidskepligheter i andra länder

1. Italien

I Italien är faktiskt nummer 13 ett lyckotal och det är i stället fredagen den 17 som folk är vidskepliga om.

Om du är Italien ska du passa dig för var du lägger din hatt. Den ska absolut inte ligga på en säng, då detta betyder otur för italienarna. I vissa länder knackar folk på trä för att undvika otur, men i Italien är det järn som gäller.

Två hattar som ligger på en säng.

Ha koll på var du lägger din hatt när du är i Italien.

Foto: Shockfoto

2. Spanien

Enligt vidskepliga personer i Spanien ska du inte sätta din handväska på marken, för då kommer du förlora din pengar.

Du ska heller inte köpa knivar och saxar i present. Om du köper det till någon som du håller kär så betyder det att er relation kommer bli klippt.

Du kanske har sett en kaktus på många fönsterbrädor i Spanien? Enligt spansk tradition tros en kaktus kunna avvärja ondska.

Flera kaktusar i krukor.

Vill du slippa ondska i ditt liv? Köp hem några kaktusar!

Foto: Shockfoto

Fredagen den trettonde – 7 olycksbådande tecken som ska undvikas

3. Polen

I Polen är flera vidskepligheter kopplade till köket.

Du ska aldrig räkna pirogerna när de fortfarande kokar i grytan. Skulle du vara så oansvarig att du gör det, kan du nämligen räkna med att hälften av dem kommer fastna i botten eller gå sönder!

Om du bakar en kaka så ska du aldrig sätta dig ner medan kakan är i ugnen. Om du gör det, kommer även kakan att "sätta sig ner", alltså att den kommer sjunka och bli platt.

4. Japan

Nummer 4 är ett olycksnummer i Japan och därför är det inte helt ovanligt att byggnader inte skriver ut den fjärde våningen.

Att klippa naglarna på natten är ett stor nej i landet, då japaner tror att du närmar dig döden i så fall. Du ska även gömma tummarna när du ser en likbil. Varför? Jo, de tror att genom att gömma tummarna i handflatan, som en knytnäve, så förhindras den sjukes själ att komma in i din kropp vilket kan leda till både din och dina föräldrars tidiga död.

Psykologen: Därför behöver vi fredag den 13:e

5. Mexiko

Om du tappar ett tortilla-bröd i Mexiko, så säger folktron att du kommer få ett oväntat besök av dina svärföräldrar. Så hantera dina tortillas med försiktighet, helt enkelt!

En annan obehaglig vidskepelse i landet är den om La Llorona. Berättelsen säger att La Llorona, eller den "gråtande kvinnan", är en hämndlysten kvinna som håller till nära vattnet på natten och sörjer sina barns död. Därför undviker folk att besöka sjöar, floder och hav på natten. Vissa säger till och med att hon kidnappar barn som besöker vattnet under mörkrets timmar. För att, kompensera för det hon en gång förlorat...

6. Peru

Trollslända

Trollslända är lika med ondska?

Foto: Shockfoto

I vissa delar av Peru förknippas trollsländor med ondska. Om du talar till en trollslända så tror vissa att när trollsländor flyger vidare och sedan landar på en person, att den lilla varelsen kommer stjäla en del av personens livskraft.

Visste du att ägg kan diagnostisera sjukdom? Det säger vidskepliga personer i Peru i alla fall. Du viftar med ägget över den sjuka personens kropp och ägget absorberar då sjukdomen. När du sedan öppnar ägget kan du ställa en diagnos beroende på hur insidan av ägget ser ut.