Fyndiga initiativet i coronakrisen: Frisören flyttade ut salongen

Kollage av frisören Fanny Ponce som klipper en kund och ett porträtt av Fanny Ponce och Lisa Hermansson.

När Borås City öppnade uteserveringarna extra tidigt fick Liza Hermansson som äger frisörsalongen Familjen Sandwall en snilleblixt – och flyttade ut salongen utomhus.

Liza Hermansson äger och driver frisörsalongen Familjen Sandwall i Borås, som nu erbjuder sina kunder klippning och styling på en uteservering utanför salongen.

Handlare Anna-Lena kör ut mat till personer i riskgruppen:

– En av restaurangerna som har en uteservering här utanför har bara öppet på kvällarna, så vi passade på när Borås city valde att öppna uteserveringarna extra tidigt säger Liza.

Coronavirus: Här är kreativa lösningarna som ger hopp

Frisör Fanny Ponce tillsammans med Liza Hermansson som äger frisörsalongen Familjen Sandwall.

Det var i samråd med Caroline Wallin, som är ansvarig för att utveckla stadskärnan i Borås City, som idén kom och kunde genomföras. När vädret dessutom blev fint och stabilt under perioden fram till påsk så blev utomhusklippningen en succé.

– Det började som en rolig grej, vi tänkte först bara att det skulle vara kul att hänga på när de andra öppnade uteserveringarna tidigt. Och det har ju varit ganska fint väder periodvis och några dagar har solen legat på. Vår salong ligger mellan två uteserveringar så vi har haft bra möjligheter att göra detta, berättar hon.

Vädret gör utomhusklippning extra populärt

Och vädret lär bidra till att ännu fler nappar på möjligheten att klippas utomhus för att undvika smittspridning.

– Ja, det kommer nog bli ännu mer nu framöver när det blir varmt också, säger Liza.

Eftersom salongen ligger mittemellan två uteserveringar och mot en vägg så slipper de dessutom vind, så kunder som får håret stylat slipper se den blåsa bort.

Frisör Fanny Ponce klipper en kund utomhus.

Frisören Fanny Ponce klipper en av salongens kunder utomhus. ”Det blir ju ingen hårtvättning eller så, utan utomhus erbjuder vi bara klippning och styling av håret”, berättar salongens ägare Liza Hermansson.

Självklart blir det något begränsat med vilken service man kan erbjuda utomhus.

– Det blir ju ingen hårtvättning eller så, utan utomhus erbjuder vi bara klippning och styling av håret, berättar Liza.

Frisören gör hembesök i coronavirustider

Förutom att man nu erbjuder kunder att klippas utomhus, där risken för att smittas av coronaviruset är mindre, så erbjuder man också hemklippning för människor som tillhör någon av riskgrupperna för covid-19. Hembesöken är inget nytt, men just i dessa tider har det blivit lite extra populärt.

– Det är ett helt annat tryck nu, många av de äldre kunderna som inte kan gå ut och själva ta sig till salongen behöver ju detta, säger Liza.

Så hjälper du äldre anhöriga att hålla kontakt med nära och kära

Mer samhällsinnehåll hos allas.se: