Gifte sig med kompisens fru efter vådaskottet under piggsvinsjakten

Stephen Scher

Stephen Schers vän Marty dog i jaktolyckan.

Foto: TT

Piggsvinsjakten slutade i ett tragiskt vådaskott. Marty Dillon dog på fläcken och kompisen Stephen var förkrossad. Men det var något i historien som skavde.

Bästa kompisarna Marty och Stephen hade haft en fin dag tillsammans i skogen. Den 30-årige advokaten Marty Dillon hade tagit med sig sin sex år äldre kamrat till familjens jaktstuga. Där hade de skjutit lerduvor, snackat om jobb, ätit chips och druckit ett par öl. Det hade varit precis som förr.

Och så hade de pratat ut.

De bodde båda i det lilla samhället Montrose i nordöstra Pennsylvania. Stan hade bara 1600 invånare och bland dem gick nu ett envist rykte om att Stephen hade en affär med Martys fru Patricia.

Till sist hade Marty tagit mod till sig.

– Stephen, jag måste få veta. Har du och Pat en affär?

Stephen hade bara viftat avvärjande. Givetvis inte! Du vet ju hur folk snackar. Vi är kollegor på sjukhuset, det är allt!

Marty var inte övertygad, men samtalet hade ändå lättat en börda för honom. Kanske kunde de nu – alla tre – lägga det här bakom sig. Kanske kunde livet återgå till det normala igen.

Marty Dillon dog under piggsvinsjakt

Advokaten Marty Dillon var orolig över ryktena om Stephen och hustrun Pat.

Foto: TT

Nu sänkte sig skymningen sakta över de djupa skogarna i Susquehanna County. De båda vännerna bestämde sig för att skjuta några sista rundor innan de begav sig hemåt. Marty lutade sitt gevär mot ett träd och satte sig på huk för att ladda lerduvekastaren. När han var klar tittade han upp och blickade då rakt in i mynningen på sitt eget laddade hagelgevär.

Någon sekunds tyst förundran, sedan den kalla skräcken när insikten föll på plats.

Skottet ekade i den lilla gläntan. Marty föll till marken, träffad i hjärtat och död i samma sekund.

Alla skulle tro att Googlechefen tog en överdos

Träffad i bröstet

En halvtimme senare bultade det på dörren hemma hos Andrew Russin. Förbryllad – han bodde ensligt och var inte van vid besök – öppnade han och utanför stod en man i upplösningstillstånd. Han andades häftigt och hade blod på sina händer och runt munnen.

– Du måste ringa polisen, flämtade han. Det har hänt en olycka, en fruktansvärd olycka.

Tillsammans begav de sig till gläntan där de fann Marty Dillon liggande med ansiktet neråt. De vände honom och såg då ett blodigt hål i hans bröst, stort som en knuten hand.

Stephen berättade att Marty hade fått syn på ett piggsvin, sprungit efter det med geväret i handen, men snubblat och råkat skjuta sig själv i bröstet. Alla återupplivningsförsök hade varit förgäves.

En stund senare anlände de första patrullbilarna. Snyftande och hulkande upprepade Stephen historien om piggsvinet och den fruktansvärda olyckan.

Utredarna som fick fallet på sitt bord såg ingen anledning att tvivla på hans vittnesmål. Stephen Scher var trots allt en respekterad medborgare, en välkänd och omtyckt läkare på det lokala sjukhuset. Polisens skriftliga utlåtande som avslutade utredningen blev kortfattat: ”Orsak: Olycka. Sprang med gevär. Trillade, geväret avfyrades”.

Stephen Schers läkarmottagning

Läkaren Stephen var en respektabel samhällsmedborgare. det fanns ingen anledning att misstro honom.

Foto: TT

Därmed tycktes det tragiska dödsfallet vara lagt till historien. Marty begravdes, Stephen var kistbärare åt sin bäste vän och livet i lilla Montrose återgick så småningom till det normala.

Borgmästaren tvivlade på historien

Men det fanns en som inte kunde släppa Martys död: hans pappa Larry, Montroses borgmästare. Till att börja med tyckte han att hela olyckshistorien framstod som uppenbart uppdiktad. Att sonen skulle ha trillat och skjutit sig själv till döds tycktes alltför osannolikt.

Dessutom var det omöjligt att glömma ryktena, de som sa att Stephen hade en affär ihop med Martys fru Patricia. Och händelserna under åren efter Martys död fick inte ryktena att avta – snarare tvärtom.

Efter Martys död började Stephen och Patricia umgås allt tätare och 1978, två år efter dödsfallet, gifte de sig. Stephen blev styvpappa åt Martys båda barn, sjuårige Michael och hans två år yngre syster Suzanne, och familjen flyttade från Montrose till North Carolina.

Det stärkte givetvis pappa Larry i hans misstankar.

Han ville att polisen skulle återuppta utredningen, men han mötte motstånd varhelst han vände sig. Åren hade gått och folk i stan ville lägga tragedin bakom sig. Påståendet att stans läkare skulle ha mördat sin bästa vän på grund av en kärlekshistoria lät mer som ett fantasifoster. Troligen hade väl gamle borgmästarens omdöme grumlats av sorgen, inget konstigt med det.

Men Larry skulle sent omsider få upprättelse – tack vare sekreteraren Bonnie Mead.

Hon jobbade på en av stans advokatbyråer och liksom Larry hade hon haft svårt att släppa tankarna på det mystiska dödsfallet. 1988 – tolv år efter dödsfallet – kom hon i kontakt med en privatdetektiv som utredde ett annat fall åt byrån och fick en idé.

Skulle privatdetektiven inte kunna provskjuta ett likadant gevär som hade dödat Marty Dillon, och på det sättet bringa lite klarhet i fallet?

Geväret som dödade Marty Dillon

Provskjutningen av geväret väckte frågor om Stephens redogörelse av jaktolyckan.

Foto: TT

Privatdetektiven Stewart Bennett sa ja och resultaten han fick fram var minst sagt intressanta. Med utgångspunkt från Martys skottskada kunde han konstatera att Marty måste ha blivit skjuten på ett avstånd av åtminstone ett par meter. Med andra ord: historien om olyckan och att han själv hade hållit i geväret var falsk.

Se också: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress
1:08

Efter reklamen: Se också: Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

(1:08)

De nya sensationella uppgifterna ledde till att åklagaren öppnade utredningen på nytt. Geväret och en del av Martys och Stephens kläder skickades för analys till FBI och resultaten därifrån var allt annat än goda nyheter för Stephen Scher. Blodspår på Martys skor visade att han hade suttit på huk när han blev skjuten och att historien om olyckan alltså inte var sann. Och ännu mer graverande: blodstänk på Stephens skor och kläder visade att han hade befunnit sig någon meter ifrån Marty när han dödades, inte på 100 meters avstånd som han själv hade hävdat i alla år.

Marty Dillons sko

Marty ska ha snubblat på skosnöret vid olyckan. Blodet på kängan berättade om hans position när det dödande skottet föll.

Foto: TT

Tvingade fram ny obduktion

Mycket pekade nu på att Stephen Scher faktiskt var skyldig till mordet, men rent juridiskt skulle brottet visa sig vara svårlöst – inte minst med tanke på den långa tid som hade gått sedan brottet. 1995, efter flera års utredning, överklaganden och juridiska turer grävdes slutligen Martys kropp upp för en ny obduktion. Den visade det som de flesta vid det här laget redan visste: Marty hade blivit mördad.

Stephen Scher förs bort av polis

Stephen hann gifta sig med Pat innan rättvisan hann ifatt honom.

Foto: TT

Malte mördades vid jakttornet "Det vore en befrielse om pappas mördare blev fast"

Under rättegången försökte Stephen desperat rädda sig genom att berätta ännu en uppdiktad historia. Han erkände att historien om piggsvinet var påhittad, och hävdade istället att han och Marty hade börjat bråka på grund av hans affär med Patricia, och att Martys gevär hade avfyrats av misstag under brottningsmatchen varpå Marty dödades.

Juryn lät sig inte bevekas.

Piggsvin

Piggsvin. Djuret på bilden har dock ingenting med berättelsen att göra.

Foto: TT

1997, drygt 20 år efter Marty Dillons död, dömdes Stephen Scher till livstids fängelse för mord. Där satt han till 2010 då han dog av naturliga orsaker.